Login to your account

Username *
Password *

Skaitmeninimas – raktas į produktyvumą ar našta įmonėms?

By Mindaugas Plukys Rugpjūtis 19, 2022 416

Skaitmeninimas atneša pokyčių tiek į mūsų darbą, tiek į asmeninį gyvenimą. Spartėjant technologijų plėtros tempui, mažos ir vidutinės įmonės yra priverstos konkuruoti su didelių įmonių pajėgumais skaitmenindamos vis daugiau procesų įmonėse. Apie tai, kaip skaitmeninimas gali padėti padidinti darbuotojų produktyvumą ir kaip sunku įmonėms žengti pirmąjį žingsnį šiame naujame pasaulyje, kalba „Huawei“ ekspertai.

 Procesų skaitmeninimas

„Naujoji technologijų era iškėlė aukštus reikalavimus. Prognozuojama, kad tos įmonės, kurios daugiau dėmesio skirs darbuotojų skaitmeniniams įgūdžiams ugdyti ir procesams skaitmeninti, galės sėkmingiau prisitaikyti prie nuolatinio augimo tempo“, – paaiškino Danas Masiliūnas, „Huawei“ atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotojas. 

Apskaičiuota, kad būtent didelės įmonės darbuotojas yra daug produktyvesnis nei mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ), ir taip gali būti dėl aukštesnio skaitmeninimo lygio. „Huawei“ ekspertai mano, kad didelių įmonių ir MVĮ produktyvumo atotrūkio mažinimas yra pagrindinė sąlyga siekiant toliau skatinti ekonomikos augimą ir didinti žmonių gerovę. Vienas iš būdų padidinti bendrą MVĮ našumo potencialą yra skaitmeninė transformacija.

Skaitmeninimas šiandien yra gyvybiškai svarbus ir tikrai gali būti apibūdinamas kaip įmonės produktyvumo rodiklis. Pavyzdžiui, jeigu kalbame apie interneto parduotuves, kurioms reikia vykdyti įvairius užsakymus ir kurti grįžtamąjį ryšį su klientais, skaitmeninimas yra itin svarbus – tinkamai pritaikius procesus, galima operatyviai apdoroti užsakymus, suteikti geriausią patirtį klientams, kurti ir plėsti savo klientų bazę.

Administracinių procesų automatizavimas diegiant pagrindinius skaitmeninius sprendimus, pvz., įmonės išteklių planavimo sistemą, įskaitant verslo apskaitos ir procesų taikomąją programinę įrangą, dažnai yra pirmasis žingsnis konkurencingumui didinti. Daugiau dėmesio skiriant skaitmeninei aplinkai, surinkti duomenys gali būti panaudoti įmonės duomenų saugumui didinti, darbuotojų produktyvumui gerinti, taip pat tvarumui užtikrinti. 

Deja, MVĮ dažnai pritrūksta investicinio kapitalo, kad galėtų žengti šį esminį žingsnį, būtent suskaitmeninti įmonės procesus, todėl skaitmeninės transformacijos srityje reikia papildomo išorinio postūmio. 

Pirmieji numatomi žingsniai skaitmeninimo procese

Kad MVĮ panaudotų visą galimą skaitmeninimo potencialą, neužtenka vien sukurti internetinę svetainę – norint sėkmingai pereiti į skaitmeninę aplinką, būtina įdiegti sistemas, tokias kaip el. mokėjimai, saugi prieiga ir elektroninė rinkodara. Dažnai geriausias būdas sėkmingai pažinti naują, atrodytų, nesuprantamą pasaulį, yra mokytis iš kitų patirties, todėl technologijų bendrovė „Huawei“ pateikia keletą gerosios praktikos pavyzdžių:

  1. Gerinant skaitmeninių technologijų prieinamumą, svarbus valstybės įsitraukimas, pavyzdžiui, dotacijų MVĮ forma, kurią taiko Honkongas, kad įmonės, visų pirma, galėtų atnaujinti arba įsigyti naują IRT įrangą ir įdiegti pažangius skaitmeninius sprendimus, kurie žymiai padidintų našumą.
  2. Skaitmeninimo procese esminį vaidmenį atlieka skaitmeninio raštingumo didinimo centrai. Vokietijoje jau veikia net 26 skaitmeninio ugdymo centrai, kurie teikia pagalbą visais skaitmeninimo klausimais – nuo ​​kibernetinio saugumo ir verslo modelių pasirinkimo iki naujų technologijų išbandymo. Šie centrai suteikia mažoms ir labai mažoms įmonėms pagrindines priemones ir išteklius.
  3. Norint veiksmingai įgyvendinti skaitmeninimą MVĮ, būtini skaitmeniniai įgūdžiai ir profesinis mokymas. Todėl Singapūre MVĮ rengiami mokymai, seminarai ir kvalifikacijos tobulinimo kursai, užtikrinantys galimybę naudotis skaitmeninėmis technologijomis aukščiausiu lygmeniu. 
 
Kad bet kuri įmonė padidintų darbuotojų produktyvumą, rekomenduojama kiekvienam darbuotojui suteikti galimybę įgyti naujų įgūdžių ir kompetencijų, lavinti jų skaitmeninį raštingumą.
Rate this item
(0 votes)