Login to your account

Username *
Password *

Eglė Radvilė: Lietuva turi puikias sąlygas paruošti kvalifikuotas IT specialistes  

By Women go tech Birželio 06, 2023 746

Vasara abiturientams – iššūkių metas. Mokyklą baigę ir apie studijas svajojantys jaunuoliai turi nuspręsti, kokioje aukštojoje mokykloje ir kokios krypties studijas jie pasirinks. Prioritetinių specialybių sąraše esančios IT studijų programos vis dar pritraukia daugiau vaikinų nei merginų. Informatikos mokslų daktarė, inovacijų ekspertė ir politikė Eglė Radvilė savo pavyzdžiu įkvepia Lietuvos moksleives rinktis IT profesijas. 

Informacinės technologijos (tiksliau – programų sistemos) jau ne vienerius metus patenka tarp populiariausių studijų programų Lietuvoje. Šiais metais, IT specialybės yra įtrauktos ir į švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sudarytą prioritetinių specialybių sąrašą suteikiant neribotą studentų priėmimą į valstybės finansuojamas vietas. Tačiau ši studijų kryptis vis dar išlieka populiaresnė tarp vyrų. Statistika rodo, jog 2018-aisiais Lietuvoje informacinių ir ryšio technologijų bakalauro studijas universitete rinkosi 472 vyrai ir 83 moterys. Panašūs ir kolegijų duomenys: 2020-2021 metais tokią pačią studijų kryptį kolegijose rinkosi daugiau nei 1 tūkst. 300 vyrų ir 187 moterys.

Didesnį vyrų įsitraukimą į IT sferą taip pat pastebėjo ir Informatikos mokslų daktarė Eglė Radvilė.

„IT pradėjau domėtis dar būdama vaikas. Jau tada atkreipiau dėmesį, kad šioje srityje dirba, ja domisi mažai merginų“, – sakė ji.

Prieš keletą metų „Next Generation“ paskelbtame tyrime nurodoma, jog moterys su technologijomis susijusius mokslus galimai rečiau renkasi dėl visuomenėje vyraujančių lyčių stereotipų, favoritizmo – darbuotojus samdančiųjų noro įdarbinti pomėgiais, lytimi panašius į save asmenis.

„Mano nuomone, stereotipai dažniausiai vyrauja išorinėje aplinkoje, tarp tų asmenų, kurie neturi nieko bendro su IT mokslais. Pati asmeniškai su tuo esu susidūrusi tik kartą. Manau, kad nėra jokio pagrindo manyti, kad mergaitės nėra gabios šioje srityje. Tikrai raginu merginas stoti studijuoti IT. Kuo daugiau merginų pritrauksime, tuo mažiau niekuo nepagrįstų stereotipų turėsime“, –  dėstė E. Radvilė.

Apie mergaičių raginimą rinktis IT profesijas pasakoja ir „Women Go Tech“ bendraįkūrėja Žydrūnė Vitaitė.

„Siekiant į aukštąsias mokyklas pritraukti kuo daugiau merginų, turime rodyti įkvepiančius pavyzdžius. Siekiant skleisti žinią apie technologijų, inžinerijos ir verslo pasaulio galimybes, skatinti verslumą bei inovatyvų mąstymą tarp Lietuvos moksleivių įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, kartu su Lietuvos Junior Achievement pradėjome iniciatyvą „Empowering girls“. Projekto metu virš 80 savo srities lyderių ir profesionalių jau aplankė virš 140 mokyklų. Pamokų metu tech srityse dirbančios moterys pasidalina savo asmenine karjeros istorija ir supažindina moksleivius su profesijų įvairove. Šiuo metu pamokose sudalyvavo jau virš 8 tūkst. Lietuvos moksleivių“.

Savo įkvepiančia asmenine karjeros istorija su moksleiviais dalinosi ir šiuo metu aplinkosaugos srityje dirbanti E. Radvilė: „Kai man buvo vienuolika metų, tėvai nusiuntė į kompiuterių mokyklą, kurioje man labai patiko. Ir dabar puikiai pamenu laikus, kai Lietuvoje buvo vos keli internetiniai puslapiai. Būdama 16-17 metų jau dirbau IT srityje, o sulaukusi 19-os tapau IT skyriaus vadove“.

Moteris teigia, kad IT profesijos pasižymi didžiule įvairove, todėl sau tinkančią poziciją gali rasti beveik bet kas. Tačiau pastebime, kad vienose iš jų specialistų labai trūksta, kai kitose IT srityse dirbančiųjų – į valias. Pasak E. Radvilės, šiuo metu darbo rinkoje jaučiamas gerų programuotojų, IT projektų vadovų, IT architektų, kibernetikos bei dirbtinio intelekto specialistų trūkumas.

Inovacijų ekspertė neišskiria, kurioje aukštojoje mokykloje – kolegijoje ar universitete – reikėtų rinktis studijas. Moteris teigia, jog tiek kolegija, tiek universitetas suteikia žinių, tačiau daugelį dalykų galima išmokti ir specialiuose kursuose ar savarankiškai. Tačiau Harvardo universiteto absolventė mato ir daugiau naudų iš studijų universitete.

„Ilgai mokiausi universitete ir tai dariau ne todėl, kad smarkiai trūko žinių, bet man buvo be galo įdomu bendrauti su žmonėmis, kurie tyrė man įdomias sritis. Manau, kad mokytis reikia visą gyvenimą, tačiau pats žmogus pasirenka, kokioje srityje ir kokios kokybės mokslo jis siekia“, – sakė ji. – IT sektoriuje Lietuva yra tikrai pažengusi. Turime puikias sąlygas paruošti kvalifikuotus specialistus, diegti inovacijas. Visgi, IT labai greitai keičiasi, viskuo reikia nuolat domėtis, žvelgti į pasaulį atviromis akimis“.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on Antradienis, 06 Birželio 2023 10:20
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle

Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas

 „Samsung“ užmezgė partnerystę su jauniausia šių metų Lietuvos olimpiete – pasaulio čempione Dominika Banevič

Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją ULT POWER SOUND

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?

Geros žinios „Facebook“ senbuviams: sugrąžinta naudotojų itin mėgta sena funkcija

Paaiškino, ką daryti, jei stringa mėgstamiausias kompiuterinis žaidimas 

Logitech G pristato PRO X 60 žaidimų klaviatūrą su Keycontrol technologija – kompaktiška ir sukurta laimėti

Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

„404“ klaida: nuo konspiracijos teorijų iki interaktyvių žaidimų pasiklydusiems internete

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus