Login to your account

Username *
Password *

„Copilot“ robotas nenustoja stebinti: kuria prezentacijas, atrašinėja į laiškus ir rašo „Excel“ formules

By Telia Balandis 17, 2023 394

Jei kada svajojote apie asistentą, kuris už jus atrašytų į elektroninius laiškus ir padėtų rengti biuro dokumentus, „Microsoft“ jūsų svajonę pavertė realybe. Prieš mėnesį pristatytas dirbtinio intelekto (DI) papildinys „Copilot“ vartotojus stebina analizuodamas „Excel“ lenteles, konspektuodamas „Teams“ pokalbius ir net kurdamas ištisas „PowerPoint“ prezentacijas – pakanka paprašyti. Apžvalgininkai jį netgi spėjo pakrikštyti didžiausiu proveržiu technologijų rinkoje nuo pirmojo išmaniojo telefono pristatymo.

Kol kas „Copilot“ dirbtinio intelekto įrankis prieinamas tik nedidelei testuotojų grupei, tačiau jau dabar universaliai sutinkama, kad jis turės milžinišką poveikį visai darbo rinkai. Šiam asistentui pasiekus daugiau, nei milijardą populiariausią biuro programų paketą naudojančių asmenų, kiekvienas iš mūsų galės dirbti kur kas našiau bei turėti daugiau laisvo laiko.

Šis robotas paremtas „GPT-4“ – dar tobulesniu dirbtinio intelekto kalbos modeliu už „ChatGPT“, kuris metų pradžioje už mokinius pradėjo rašyti rašinėlius, spręsti programuotojų galvosūkius ir kurti reklamas socialiniuose tinkluose. Pagrindinė šio asistento užduotis – išlaisvinti vartotoją nuo nuobodžių, pasikartojančių užduočių.

„Copilot“ gali per kelias akimirkas sutvarkyti jūsų elektroninio pašto dėžutę, patarti į ką atkreipti dėmesį per artėjantį susitikimą ir parašyti sudėtingas formules jūsų „Excel“ dokumentams. Visa tai leidžia susikoncentruoti į kiekvienos specialybės esmę bei per tą patį laiką nuveikti daugiau, nei anksčiau“, – atskleidžia „Telia Global Services Lithuania“ IT paslaugų tiekimo specialistas Tomas Niparavičius.

Lyg virtualus sekretorius

Pasak T. Niparavičiaus, „Copilot“ laukelis bus lengvai randamas biuro programų lango šone ir tarnaus, kaip visada jūsų paslaugoms pasiruošęs sekretorius. Su virtualiu asistentu bus galima bendrauti lyg su žmogumi – vartotojui nereikės įsiminti jokių komandų, pakaks savo pageidavimus išdėstyti savais žodžiais.

„Pati įspūdingiausia „Copilot“ ypatybė, jog jo prašyti galima iš esmės bet ko. Atvėrę „PowerPoint“ dokumentą, asistento laukelyje galime tiesiog parašyti „Pakeisk skaidrių antraščių šrifto spalvą į oranžinę“ ir tai bus atlikta per kelias sekundės, daugiau nepajudinant nė piršto. „Copilot“ taip pat sugeba įsiminti, ką jam sakėme prieš tai, todėl norint atlikti susijusias užduotis nebereikia iš naujo pateikti konteksto. Pavyzdžiui, pakeitę šrifto spalvą į oranžinę, laukelyje galime surinkti „Bei padidink šriftą du kartus“ ir asistentas supras, kad vis dar kalbame apie skaidrių antraštes“, – aiškina pašnekovas.

Visgi „Copilot“ yra kur kas daugiau, nei tik jūsų prašymų laukiantis liokajus. Jis tarsi nuolat budi kažkur šalia ir fone savarankiškai atlieka veiksmus, kurie mums galėtų būti naudingi vienu ar kitu atveju. Tarkime, pavėlavus į „Teams“ susitikimą, asistentas gali automatiškai pasiūlyti pateikti trumpą santrauką to, kas buvo kalbama, kol jūsų nebuvo, o gavus elektroninį laišką – akimirksniu sugeneruoti šabloną to, ką į jį būtų galima atsakyti.

Statistikos genijus ir pranešimų dizaineris

Ekspertas pabrėžia, kad „Microsoft“, kurdama „Copilot“, siekė palengvinti ne konkrečių užduočių atlikimą, o visą darbo organizavimą, todėl įrankis gali atlikti net ir labai kompleksiškus veiksmus.

„Pritrūkus idėjų skaidrėms ar tiesiog nesant užtikrintam savo „PowerPoint“ valdymo įgūdžiais, bus galima nesidrovėti ir įrankio paprašyti sukurti visą reikalingos apimties prezentaciją. Dirbtinis intelektas pats surinks turinį, sumaketuos skaidres ir sudės dailias animacijas. Tuo metu prisėdus rašyti teksto „Word“ programoje, iškart pateiks net keletą tinkamų juodraščių skirtingais stiliais ir nuotaikomis. Turėdami omenyje tokias naujojo produkto galimybes, greičiausiai be baimės galėsime jam patikėti atrašyti į rutininius elektroninius laiškus jų net neskaitę ir tik patvirtinę sugeneruotą atsakymą prieš siuntimą“, – įspūdingais „Copilot“ gebėjimais dalinasi T. Niparavičius.

Kita vertus, asistentas vartotojų susižavėjimą turėtų pelnyti ir dėl palyginus mažų, bet labai praktiškų funkcijų. Gavus ilgą elektroninį laišką, „Copilot“ jį galės sutraukti į vienos pastraipos „ekstraktą“, žiūrint į sudėtingą „Excel“ lentelę – padėti susiorientuoti, kaip ją analizuoti, kokias formules naudoti ir viską automatiškai konvertuoti į grafiką, o po „Teams“ konferencijos – pateikti detalius jos užrašus su kiekvieno pašnekovo pasisakymais, išryškintais nesutarimais diskusijoje ir sutartais uždaviniais.

Plačios pritaikymo perspektyvos ir besikeičiantis darbo ritmas

Tarp kitų profesionalų, kurių darbo našumą padidins „Copilot“, taip pat yra programuotojai ir grafikos dizaineriai. „GitHub Copilot“ savais žodžiais duodamas komandas paverčia programos kodu, o „Microsoft Designer Copilot“ – pagal aprašymą kuria logotipus, reklaminius plakatus, kvietimus į renginius bei pagreitina kitų kasdienių grafikos darbų atlikimą.

„Copilot“ pakeis tai, kaip dirbame, atlaisvindamas mus nuo kanceliarinio darbo ir paversdamas mus savotiškais asistento vadybininkais. Netolimoje ateityje „Copilot“ pakaks nurodyti, ką atlikti, ir patvirtinti gautą rezultatą, prieš tai jį tik patikslinus ar patobulinus. Taip galėsime susikoncentruoti į idėjas, o ne priemones joms įgyvendinti, automatizuoti daug laiko užimančias užduotis ir didinti savo profesionalumą, darbe patirdami didesnį pasitenkinimą ir mažesnį nuovargį“, – būsimą įtaką darbui komentuoja „Telia Global Services Lithuania“ atstovas.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Antradienis, 18 Balandis 2023 12:09