Login to your account

Username *
Password *

3 gudrybės įvaldant „ChatGPT“: dirbtinio intelekto atsakymai bus tikslesni

By Bitė Balandis 12, 2023 267

Sensacija visame pasaulyje tapęs ir Lietuvoje išpopuliarėjęs dirbtiniu intelektu pagrįstas pokalbių robotas „ChatGPT“ kasdien padeda daugybei žmonių. Nors robotas gali bendrauti įvairiomis temomis ir supranta net lietuviškai, visgi, jo atsakymai ne visuomet tikslūs. Kaip pateikti užklausas, norint išgauti kuo naudingesnius atsakymus? 

„ChatGPT“ pokalbių robotas gali padėti greitai rasti informaciją, sugalvoti idėjas, parašyti tekstus, sukurti poemą ir pan. Programos teikiamais privalumais jau naudojasi ne vienos profesijos atstovas, tačiau verta žinoti, kad pokalbių robotui pateikus itin tikslias užklausas, programa gali net sudaryti tik jums subalansuotą savaitės patiekalų planą ar sukurti tekstą, remdamasis konkretaus rašytojo stiliumi“, – pranešime žiniasklaidai sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Akcentuokite auditoriją

Jei pokalbių roboto paprašysite paaiškinti, kas yra operacinė sistema, jis lengvai tai padarys. Tačiau, jei norite gauti itin tikslų ir jums tinkamą rezultatą, M. Vrubliauskas rekomenduoja užklausoje nurodyti, kokiai auditorijai bus skirtas tekstas.  

„Pavyzdžiui, jums reikia paprastai paaiškinti, kas yra operacinė sistema ir kaip ji veikia. Jei pokalbių roboto paprašysite tiesiog paaiškinti ir nedetalizuosite, kam jis bus skirtas, programos atsakymas bus sudėtingesnis, labiau suprantamas suaugusiam žmogui“, – aiškina išmaniųjų įrenginių ekspertas. 

 „Tačiau, jei užklausoje paminėsite, kokio amžiaus kategorijai bus skirtas tekstas, programa atsakymą pateiks paprastesniais žodžiais, pasitelkdama vaikui suprantamus pavyzdžius ir akcentuos tas detales, kurios padėtų vaikui suprasti.  Štai galime matyti, vaikui skirtame atsakyme, pokalbių robotas operacinę sistemą prilygina žmogaus smegenims, sąvoką apibūdina per vaikams gerai žinomas kompiuterio dalis – pelę, ekraną, klaviatūrą“, – aiškina „Bitės Profas“.

Nurodykite kuo daugiau detalių

Norint gauti kuo tikslesnį atsakymą, „Bitės Profas“ rekomenduoja užklausoje pateikti kuo daugiau detalių, kurios gali būti svarbios, siekiant suteikti kuo tikslesnę informaciją. Taip „ChatGPT“ galės atsakyti tiksliau ir pateikti jums tinkamiausią atsakymą.

„Jei ieškote idėjų, kur nueiti mieste, pokalbių robotui nurodykite savo pomėgius, žmonių amžių ar skaičių, kurie bus su jumis. Detalizavę užklausą, būsite užtikrinti, kad gausite kuo efektyvesnį ir tikslesnį rezultatą“, – tvirtina M. Vrubliauskas.

Pasak išmaniųjų įrenginių eksperto, nurodžius tikslias detales, pokalbių robotą galima pasitelkti ir planuojant kasdienius darbus buityje. Pavyzdžiui, tiksliai nurodžius detales, programa gali net sudaryti savaitės patiekalų sąrašą pagal jūsų pageidaujamą biudžetą ar kalorijų skaičių.  

Paprašykite atsakyti žinomo žmogaus stiliumi

Jei netinka monotoniškas ir dalykiškas pokalbių roboto tonas, jį lengvai galite pakeisti į šiek tiek įdomesnį. Pavyzdžiui, paprašę atsakymą pateikti žinomo žmogaus stiliumi ir emocija.  

„Jei užklausoje pokalbių robotui nurodysite atsakymą pateikti kaip, pavyzdžiui, Elonui Muskui, programa sugeneruos aprašymą, kuris atitiktų nurodyto žmogaus stilių, nuomonę ir emociją. Todėl atsakymo stilius bus organiškesnis ir labiau primins tikro žmogaus tekstą“, – teigia M. Vrubliauskas.

Pasak „Bitės Profo“, tinkamai pateikus užklausą, pokalbių robotą galima pasitelkti ir kur kas kūrybiškesniems atsakymams gauti. Nurodžius norimą autorių ir temą, programa gali sukurti net poemą, kuri primintų pasirinkto autoriaus stilių. Žinoma, galutiniai rezultatai neprilygsta autorių talentui, tačiau tai dar vienas būdas kūrybiškiau panaudoti gautą informaciją.

Rate this item
(0 votes)