Login to your account

Username *
Password *

„iPhone“ ir „iPad“ netrukus atsiras nauja saugumo funkcija: kaip ji apsaugos jūsų duomenis

„Apple“ skelbia apie visiškai naują saugumo funkciją (angl. „Advanced Data Protection“), kuri jau netrukus atsiras jūsų išmaniajame „iPhone“ ir „iPad“. Ši funkcija papildomai apsaugos telefono duomenis taip, kad jų niekaip negalės pasiekti įsilaužėlis ar netgi valstybinės institucijos darbuotojas. Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas sako, kad naujoji funkcija padės dar geriau apsaugoti asmeninius duomenis ir paaiškina, kaip ją aktyvuoti.

„Įsijungus naująją apsaugos funkciją, vadinamą „Advanced Data Protection“, asmeninių duomenų iššifruoti negalės net pats „Apple“. Šis atnaujinimas padės užtikrinti dar didesnį duomenų saugumą, net jei patys tam papildomo dėmesio įprastai neskiriate“, – teigia M. Užupis.

Papildoma apsauga jūsų duomenims

Visai neseniai gamintojas paskelbė, kad visuose „Apple“ įrenginiuose dar šiais metais atsiras nauja saugumo funkcija, kuri vadinsis „Advanced Data Protection“. Ji suteiks papildomą apsaugą visiems „iCloud“ atmintinėje esantiems failams – nuotraukoms, užrašams, slaptažodžiams ir kitiems duomenims. Tokiu būdu jūsų „iPhone“ ar „iPad“ saugomi asmeniniai failai nebus pasiekiami pašaliniams. Prieigos prie šių duomenų neturės niekas, net pati bendrovė „Apple“.

Paprasta naudoti

Ši funkcija bus pasiekiama tik tokiu atveju, jeigu jūsų išmanusis „iPhone“ arba „iPad“ bus atnaujintas. Tai reiškia, kad jame turės būti įdiegta naujausia programinės sistemos versija    „iOS 16.2“. Šiuo metu ji prieinama tik kai kuriuose „Apple“ įrenginiuose, tačiau gamintojas žada, kad atnaujinimai netrukus turėtų pasiekti visus įrenginius. 

Norint įgalinti naująją duomenų apsaugos funkciją, reikia atnaujinti ne tik operacinę sistemą „iOS“, bet ir visuose „Apple“ įrenginiuose esančią privačią asmeninę paskyrą „Apple ID“. Kartu turėtų būti atnaujintos ir su „Apple ID“ susijusios programos – „Apple Watch“, „Apple TV“ ir pan. Patikrinti, ar šioms programoms reikalingas atnaujinimas, galima nustatymuose paspaudus „Settings“. 

Kai naujoji funkcija atsiras jūsų telefone, ją įgalinti bus galima nuėjus į nustatymus („Settings“), nukeliavus į atnaujintą „Apple ID“, tuomet spustelėjus „iCloud“ ir ten suradus mygtuką, kuris vadinasi „Advanced Data Protection“. Taigi, naujoji saugos funkcija „Apple“ įrenginiuose bus įgalinama vos vieno mygtuko paspaudimu.

Papildoma apsauga bus ir kitoms programoms

Be naujosios „iCloud“ duomenų saugos gamintojas „Apple“ atnaujins ir kelias kitas, vartotojams puikiai pažįstamas funkcijas – „Apple ID“ ir „iMessage“. Saugos kodai nuo šiol bus apsaugoti dviguba apsaugos funkcija kiekvieno „Apple“ įrenginio naudotojo paskyroje, dar vadinamoje „Apple ID“. Tai reiškia, kad galėsite pasirinktinai apsaugoti savo „Apple ID“ asmeninę paskyrą ne tik slaptažodžiu, bet ir fiziniu rakteliu, panašiu į USB. Vienas tokių sprendimų, jau esančių rinkoje – tai dviejų žingsnių autentifikacijos funkciją siūlantis „YubiKey“. 

Jeigu pasirinksite savo „Apple“ įrenginį apsaugoti ir su fiziniu rakteliu, jums reikės jį įgalinti savo įrenginyje. Tam reikia atidaryti „Apple“ meniu, nueiti į „Settings“, viršuje spustelti savo „Apple ID“ anketą su vardu, pasirinkti „Password and Security“ ir spustelti „Add Security Keys“. Tuomet sekite atsiradusias instrukcijas ir susiekite savo fizinį raktelį su „Apple“ įrenginiu.

Taip pat „Apple“ atnaujina ir privačių žinučių („iMessage“) apsaugą. Ši funkcija vadinasi „Contact Key Verification“ ir yra skirta jūsų asmeninių žinučių apsaugai. Ši sistema automatiškai atpažįsta visus pašalinius, matančius jūsų žinutes, ir apie tai įspėja atskiru pranešimu.

Rate this item
(0 votes)