Login to your account

Username *
Password *

Atskleidė, kokios muzikos klausytis darbe: viena gali didinti našumą, kita – pakišti tam koją

By samsung Sausio 04, 2023 298

Prieš kelerius metus „Nielsen“ atliktas tyrimas parodė, kad vidutiniškai žmonės muzikos klausosi net 5 valandas per dieną. Mėgstamos melodijos gali daryti įtaką nuotaikai, mažindamos streso hormono kortizolio išsiskyrimą ir net didindamos dėmesio koncentraciją ir susikaupimą. Būtent todėl muzika gali tapti puikiu įrankiu produktyvumui darbe didinti, tačiau verta žinoti, kokio žanro muzikos klausytis verta, o koks – tik pakiš koją.

Dar prieš dešimtmetį buvome įpratę dirbti visiškoje tyloje, tačiau dabar galime matyti smarkų pokytį. Pastebime, kad muzika daro didelę įtaką mūsų nuotaikai, įsitraukimui, emocinei savijautai ar net darbo našumui. Todėl vis dažniau žmonės dirbdami tiek fizinį, tiek protinį darbą, renkasi klausyti muzikos.

Mokslininkai analizuoja, kaip muzika veikia žmonių mintis ir jausmus. 2013 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad žmonėms, kurie klausosi muzikos darbo vietoje, kyla geresnių idėjų, o jų nuotaika yra geresnė.

Muzika veikia kaip vaistas ir kaip motyvatorius

Taivano Fu Jen katalikiško universiteto mokslininkų tyrimo rezultatai parodė, kad dvi savaites klausantis linksmos muzikos bent 15 minučių per dieną, laimės hormono dopamino organizme padidėja net 8 procentais. Tokia muzika taip pat padeda atsipalaiduoti ir stimuliuoja smegenis, todėl jos verta klausytis, norint pagerinti nuotaiką ir padidinti darbo našumą.

Muzika gali veikti netgi kaip vaistas nuo nerimo, padėti žmonėms ilgiau išlikti susikaupusiems ir išlaikyti produktyvumą. Instrumentinė muzika, naudojama kaip foninė, didina energiją ir motyvaciją. „Nielsen“ atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad beveik 80 proc. žmonių atsakė, kad muzikos klausosi darbe arba kelionėje į jį ir iš jo. Todėl akivaizdu, kad muzika sudaro didelę reikšmę žmogaus kasdienybėje.

Tiesa, verta paminėti, kad skirtingos muzikos žanrai daro nevienodą įtaką žmonėms. Nors rami, foninė melodija didina motyvaciją ir darbo našumą, nustatyta, kad muzika su žodžiais gali trukdyti susikaupti ir neigiamai paveikti produktyvumą.

Svarbu ne tik žanras, bet ir muzikos kokybė

Pažįstamų dainų, kurių žodžius žinote, klausymas gali blaškyti dėmesį. Todėl reikėtų žinoti, kokią muziką klausyti, norint išlikti susikaupusiems ir motyvuotiems.

Anot „Samsung“ išmaniųjų įrenginių ekspertės Aurelijos Krivickaitės, labai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į muzikos žanrą, bet ir kokybišką garsą. Prastos kokybės garsas prilyginamas triukšmui, kuris sukelia stresą, neigiamas emocijas ir blaško. Todėl specialistė pataria melodijų klausyti per įrenginius, kurie perteikia geriausios kokybės kūrinį, pavyzdžiui, „Samsung Galaxy Buds2 Pro“ ausinės, kurių skirtingų dažnių garsiakalbiai perteikia skirtingus tonus ir 24 bitų garsą, kuris leidžia mėgautis išskirtine muzikos kokybe.

Visgi vien kokybiškas garsas ir rami muzika neužtikrins didesnio produktyvumo darbe. Svarbu nepamiršti, kad kiekvieną žmogų muzika gali veikti skirtingai. Psichikos sveikatingumo programėlės „Yours“ generalinė direktorė Janette Daubare šiemet vykusioje „Health Tech Forward“ konferencijoje tvirtino, kad klasikinio stiliaus muzika padeda atsipalaiduoti, o ambientinė, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas melodijai tarsi apgaubiančiai klausytoją iš visų pusių – padeda labiau susikaupti. Nė vienas žanras nėra universalus ir visiems tinkamas pasirinkimas. Todėl svarbu žinoti, kokią muziką pasirinkti skirtingiems darbams.  

Rate this item
(0 votes)