Login to your account

Username *
Password *

Kelininkai kovoje su žiema traukia naują išmanų ginklą

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ kartu su išmaniųjų jutiklių gamintoju „Vaisala“ Suomijoje į kelius pradeda montuoti daiktų interneto pagrindu veikiančius jutiklius. Ši technologija leis realiu metu matyti ne tik kelio dangos būklę, temperatūrą ar drėgmę, bet ir ant jos išbertų cheminių medžiagų kiekį. Laimės visi – vairuotojai bus saugesni, kelininkai – neužklupti, o aplinka – švaresnė. Šis sprendimas jau ateina ir į Lietuvą.  

Mažos galios plačiajuosčiu (LPWA) ryšiu sujungtų jutiklių tinklas leidžia realiu metu matuoti kelio dangos paviršiaus ir įvairaus gylio temperatūrą, drėgmę, kelio priežiūrai naudojamų medžiagų likutį bei kitus eismo sąlygoms įtakos turinčius parametrus ir atitinkamai reaguoti į situaciją.

Be to, atlikdama matavimus, sistema atsižvelgia ir į tokius veiksniu kaip eismo intensyvumas bei kelio būklė. Jutikliai yra belaidžiai, įgręžiami į asfalto dangą ir siaurajuosčio daiktų interneto (angl. Narrowband Internet of Things, NB IoT) ryšio dėka duomenis automatiškai perduoda į debesijos platformą, kurią naudoja kelių priežiūrą vykdančios įmonės.

„Vykdant kelių priežiūrą, kaip ir bet kurioje kitoje srityje, patikimi ir laiku gauti duomenys leidžia priimti geresnius sprendimus. Turint omenyje, kad nuo šių sprendimų priklauso eismo saugumas, tokių duomenų vertė yra itin didelė“, – sako bendrovės „Vaisala“ produktų vadovas Mikko Laakso.

Be to, toks sprendimas leidžia racionaliau planuoti kelių priežiūros išteklius ir sumažinti jų taisymo darbų poveikį aplinkai nepilant cheminių medžiagų bei druskų ten, kur nereikia. Pavyzdžiui, norint nuvalyti ledo sluoksnį arba apsaugoti kelią nuo apledėjimo, kai temperatūra krenta iki -5 °C, reikia keturis kartus daugiau druskos nei kai temperatūra siekia -1 °C. 

„Daiktų interneto sprendimai vaidins vis svarbesnį vaidmenį daugelyje sričių. Siaurajuosčio daiktų interneto įranga siunčia mažai duomenų ir didelėje teritorijoje, todėl ją galima naudoti ir tais atvejais, kai sujungti įrenginius įprastu mobiliuoju ryšiu yra neįmanoma.

Pavyzdžiui, po žeme, kaip kad „GroundCast“ daviklių atveju. Naudojant siaurus dažnių juostos ruožus galima prijungti itin daug skirtingų įrenginių, periodiškai siunčiančių mažus duomenų kiekius“, – sako bendrovės „Telia“ daiktų interneto plėtros vadovas Remigijus Brasius. Tokius sprendimus bendrovė jau pristato ir Lietuvos kelių priežiūros tarnyboms. 

Anot R. Brasiaus, NB IoT technologija puikiai tinka įvairiems jutikliams, todėl ją galima įdarbinti net tik kelių būklės stebėjimo, bet ir daugelyje kitų sričių. Pavyzdžiui, komunalinių paslaugų tiekėjams aktualūs išmanieji skaitikliai, logistikos sektoriui – krovinių ir transporto buvimo vietą fiksuojantys jutikliai, kitos srities įmonėms ir privatiems vartotojams – praktiškai bet kur veikiantys ir prie įvairių sistemų prijungiami vandens, dūmų, ugnies, judesio ir kiti jutikliai.

Rate this item
(0 votes)