Login to your account

Username *
Password *

Praktiški patarimai, kaip išsirinkti nešiojamą kolonėlę

By Varlė Balandis 20, 2023 246

 

Klausytis muzikos bėgiojant po Vingio parką ar skrudinant kepsnius kieme – tokia galimybe atšilus orams žavisi vis daugiau muzikos fanų. Mobilūs įrenginiai, suteikiantys laisvę būti ten, kur norime, ne tik kad populiarėja, bet jau neįsivaizduojame savo kasdienybės be jų. 

Kaip išsirinkti kokybišką belaidę kolonėlę, kuri leidžia klausytis muzikos praktiškai bet kur? Į kokius parametrus svarbu atkreipti dėmesį ją renkantis? Patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ garso technikos specialistas Martynas Plyčiuraitis Plyčius.

Kas tai yra nešiojama Bluetooth kolonėlė?

Tai nedidelis nešiojamas garsiakalbis, kurį galima prijungti prie įrenginių, palaikančių Bluetooth arba NFC ryšį: išmanaus telefono, planšetinio ar nešiojamo kompiuterio ir kartais – televizoriaus. 

Pagrindinis nešiojamos kolonėlės privalumas yra jos mobilumas, t.y., ją galima pasiimti su savimi praktiškai bet kur. Kalbant apie nešiojamas kolonėles, dažnai vartojamas terminas „belaidė“, tačiau svarbu turėti omenyje tai, kad daugelyje modelių garsas gali būti perduodamas tiek belaidžiu (per Bluetooth ir NFC), tiek laidiniu būdu.

Nešiojama kolonėlė leidžia atkurti garsesnį ir kokybiškesnį garsą nei standartinis garsiakalbis, įmontuotas išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje. Be to, kai kuriuos garsiakalbių modelius galima sujungti į erdvinio (daugiakanalio) garso komplektą. Toks garsiakalbis puikiai tinka visur, kur su savimi turite telefoną ir norite mėgautis gera garso kokybe.

Į kokius parametrus verta atkreipti dėmesį renkantis nešiojamą kolonėlę?

Nešiojamos kolonėlės matmenys

Kokio dydžio nešiojamą kolonėlę rinktis, priklauso nuo to, ar ją norite naudoti vienoje vietoje, ar ketinate dažnai pasiimti su savimi kur nors keliaudami. Jei norite universalaus įrenginio įvairioms situacijoms – tiek muzikos klausymuisi namuose, tiek pasiimant į gamtą, rekomenduojama rinktis modelį, kuris tilptų į kuprinę ir nebūtų sunkus. Žinoma, didesnės kolonėlės skleidžia kokybiškesnį garsą, nes jose tiesiog yra daugiau vietos garso stiprinimo elementams, tačiau tokie modeliai taip pat užima daugiau vietos ir yra sunkesni, todėl gerai apgalvokite savo poreikius.

Ilgas baterijos veikimo laikas

Nešiojamojo garsiakalbio patrauklumui didelę įtaką daro jo akumuliatorius. Jei garsiakalbis veikia ilgai, galima teigti, kad jis yra labai funkcionalus. Gamintojai specifikacijose nurodo akumuliatoriaus talpą (paprastai mAh). Teoriškai kuo didesnė talpa, tuo geriau. Tačiau praktiškai verta patikrinti, kaip tai pasireiškia konkretaus modelio darbo laiku. Tokia informacija neabejotinai patikimesnė: geras nešiojamasis garsiakalbis turėtų veikti naudodamas bateriją bent 5, o geriausia 7 ar daugiau valandų.

Nešiojamos kolonėlės garso kokybė

Galingumas

Įvertinant tai, kad nešiojamos kolonėlės pasižymi mažu dydžiu, nereikėtų iš jų tikėtis tokios pat galios kaip iš soundbar garso sistemų. Nepaisant to, šiandien rinkoje yra pakankamai galingų kolonėlių, kurios leidžia patogiai ir garsiai klausytis muzikos lauke. Brangesni modeliai gali pasigirti 10-20 W galia. Kuo didesnė galia būdinga nešiojamai kolonėlei, tuo ji garsiau groja.

Dažnio atsakas

Renkantis nešiojamą kolonėlę taip pat siūloma atkreipti dėmesį į dažnio atsako parametrą, kuris lemia skirtingų dažnių garsų kokybę. Kuo platesnis diapazonas, tuo geresnis bus garsas. Tikrai geros nešiojamos kolonėlės turėtų veikti turėtų veikti nuo 20 Hz iki 20 kHz diapazone.

Svarbu akcentuoti tai, kad didesnis garsumas nėra lygu geresnei garso kokybei. Nešiojamos kolonėlės garso kokybei įtakos turi visi parametrai: tiek galia, tiek dažnio atsakas, tiek varža ir jautrumas, tiek jungiamumo galimybės. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad dėl kompaktiškų matmenų, paprastai kolonėlėse būna du garsiakalbiai ir kai kuriais atvejais taip pat įmontuotas žemųjų dažnių garsiakalbis (angl. subwoofer), kuris užtikrina gilų žemų tonų garso atkūrimą.

Nešiojamos kolonėlės atsparumas vandeniui ir dulkėms

Jei ketinate pasiimti nešiojamą kolonėlę į kelionę ir naudoti ją paplūdimyje, baseine arba pasiimti su savimi ten, kur vyksta remontas, rekomenduojama rinktis modelį, atitinkantį IP67 arba IP68 standartus. Tokia nešiojama kolonėlė bus atspari vandeniui ir dulkėms. 

Daugelis rinkoje esančių nešiojamų kolonėlių atitinka IPX7 standartą, o tai reiškia, kad jos yra atsparios vandeniui: jas galima panardinti net iki 1 metro gylyje ir ne ilgiau kaip 30 minučių. Su tokia kolonėle muzika gali jus lydėti lauke lyjant lietui ar prie baseino. Tokią nešiojamą kolonėlę taip pat lengva palaikyti švarią: tiesiog nuplaukite ją po tekančiu vandeniu.

Jei ketinate savo nešiojamą kolonėlę naudoti lauke, turėtumėte ieškoti modelio, kurio reitingas yra bent IPX4 (tai reiškia, kad jis yra atsparus vandens purslams), o populiariausias variantas yra IPX7 reitingas, kuris reiškia, kad garsiakalbis yra visiškai atsparus vandeniui (jis gali 30 minučių ištverti panardinimą iki 1 m gylyje). Be to, jei norite, kad nešiojama kolonėlė būtų atspari dulkėms, turėtumėte ieškoti IP67 reitingo (kur 6 reiškia atsparumą dulkėms, o 7 – atsparumą vandeniui).

Jungiamumo galimybės

Renkantis nešiojamą kolonėlę labai svarbu atkreipti dėmesį į jos jungiamumo ir suporavimo su telefonu galimybes. Dabar populiariausias būdas yra Bluetooth jungiamumas, tačiau svarbu paminėti, kad egzistuoja ir kiti: Wifi, NFC ir AirPlay („Apple“ įrenginių atveju). Prieš renkantis konkretų kolonėlės modelį, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kokį jungiamumo ryšį palaiko jūsų įrenginys, su kuriuo poruosite belaidę kolonėlę.

Dauguma rinkoje esančių nešiojamų kolonėlių turi Bluetooth ryšį. Tai ne tik paprasčiausias, bet ir patogiausias jungiamumo būdas. Jums nereikia galvoti, kaip prijungti belaidę kolonėlę prie televizoriaus arba prie telefono. Tiesiog įjunkite Bluetooth režimą abiejuose įrenginiuose ir tada galimų įrenginių sąraše nurodykite kolonėlės pavadinimą. Susiejimas įvyks automatiškai. Rekomenduojama rinktis kolonėlę, kuri palaiko kuo naujesni Bluetooth standartą (Bluetooth 4.0, 4.1, 4.2 arba 5.0), nes tai užtikrins geresnę muzikos kokybę.

Wi-Fi nešiojamos kolonėlės naudoja vietinį tinklą. Dėl to jų veikimo spindulys yra daug didesnis nei Bluetooth ryšio. Šiuo atveju apribojimas yra paties tinklo signalo stiprumas. Kai kurios nešiojamosios kolonėlės prie įrenginių jungiamos naudojant NFC technologiją, kuri taip pat naudojama išmaniuosiuose telefonuose. Tereikia priartinti garsiakalbį prie telefono su šią technologiją palaikančiu moduliu ir galėsite klausytis mėgstamos muzikos.

Papildomos funkcijos ir savybės

Nešiojamų kolonėlių gamintojai nuolat stengiasi vieni kitus pranokti idėjomis, kad patrauktų mūsų dėmesį ir padidintų tikimybę, jog pasiūlymų džiunglėse rinksimės būtent jų modelį. Štai kelios papildomos funkcijos, į kurias vertėtų atkreipti dėmesį:

Multipoint

Multipoint funkcija leidžia vienu metu prijungti kelis Bluetooth įrenginius. Tokiu būdu, pavyzdžiui, kartu su draugais galite klausytis muzikos iš skirtingų telefonų ir nereikės vargti perjunginėjant skirtingus modelius.

Integruotas mikrofonas

Mikrofono dėka nešiojama kolonėlė gali pakeisti net laisvų rankų įrangą automobilyje. Tačiau tokiu atveju turėkite omenyje, kad skambinantįjį girdėsite ne tik jūs, bet ir jūsų keleiviai.

Įmontuotas radijas

Jei kartais norite išgirsti šalies ir pasaulio naujienas arba tiesiog pasiklausyti mėgstamos radijo stoties, rinkitės modelį su įmontuotu FM radiju.

Mobilioji programėlė

Kai kurie gamintojai savo kolonėlės taip pat sukuria specialią programinę įrangą, kuri palengvina jų valdymą, prietaisų prijungimą ir garso kokybės valdymą. Tai leidžia lengvai pritaikyti nešiojamos kolonėlės parametrus pagal savo poreikius. Programėlė nebūtina. Daugumą funkcijų ir parametrų galite reguliuoti tiesiai iš telefono ar planšetinio kompiuterio nustatymų. Tačiau ji tikrai pravers, kai norėsite iš kelių tarpusavyje sujungtų kolonėlių sukurti stereo sistemą.

Apibendrinimas

Rinką užplūdo belaidžių nešiojamų kolonėlių banga. Daugybė galimų funkcijų, parametrų ir net formų ar spalvų suteikia didelį pasirinkimą. Kokia yra geriausia belaidis nešiojama kolonėlė? Bluetooth ar galbūt NFC garsiakalbis? Vandeniui ar smūgiams atspari kolonėlė? „Varlė.lt“ specialisto manymu, atsakymas į šį klausimą yra subjektyvus, nes viskas priklauso nuo jūsų pageidavimų ir sąlygų, kuriomis naudosite įrenginį. Laimei, dėl plataus gaminių asortimento ir šių patarimų dėka tikrai nesunkiai galėsite išsirinkti jūsų poreikius atitinkančią kolonėlę.

Rate this item
(0 votes)