Login to your account

Username *
Password *

Inovatyvus drėkintuvas – meniniam projektui išsaugoti

By VGTU Vasario 23, 2023 260

 

Drėkintuvas, kuris užtikrina ne tik samanų paveikslo drėkinimą, bet ir reikiamą patalpos oro drėgmę – tokį inovatyvų sprendimą sukūrė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ komanda. 

Drėkintuvo inovacija 

Plokščias ir paslėptas paveiksle, inovatyvus drėkintuvas buvo sukurtas specialiai įmonės kuriamiems samanų paveikslams.  

„Samanų paveikslų kūrėjai kreipėsi į mus su užduotimi išspręsti jų kuriamų paveikslų drėkinimo klausimą. Gyvos samanos, naudojamos jų kūriniuose, neužtikrinus reikiamos minimalios patalpos oro drėgmės, po kurio laiko išdžiūdavo. Tiesioginio sąlyčio su vandens lašais samanos negali turėti, todėl reikalingą vandens kiekį jos turi gauti per drėgną orą.

Patalpos oro drėgmė turi siekti bent 40 proc., o orui sausėjant, ypač šildymo sezono metu, samanos pradeda džiūti. Todėl šis projektas yra naudingas ne tik pačioms samanoms, bet ir žmonėms, nes užtikrinama reikiama patalpos drėgmė“ – pasakoja VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ robotikos ir mechatronikos novatorius Rokas Bagdonas. 

VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ komanda sukūrė neeilinį sprendimą – talpų drėkintuvą, kuris dėl savo formos gali būti paslėptas pačiame samanų paveiksle, taip nepakeičiant bendro samanų paveikslo vaizdo.  

„Sprendimas paslėpti drėkintuvą pačiame paveiksle padėjo išsaugoti kuriamą meninį, estetinį vaizdą, nes kitaip šalia paveikslo būtų reikėję statyti papildomą, atskirą drėkinimo dėžę, kuri suardytų vaizdinę kompoziciją,“ – pasakoja R. Bagdonas. 

Pasak robotikos ir mechatronikos novatoriaus, tokio formato ir galingumo drėkintuvo rinkoje tiesiog nebuvo, todėl teko sukurti visiškai naują produktą, pritaikant jį pagal esamus dydžio ir formos reikalavimus.   

Drėkintuvo veikimo principas 

Paveiksle yra integruotas ekranas, kuriame vaizduojama patalpos temperatūra ir patalpos oro drėgmė. Prie drėkintuvo valdymo algoritmo kūrimo prisidėjo ir studentai iš užsienio, kurie prieš kelis mėnesius stažavosi VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“.  

„Drėkintuvas turi valdiklį, kuris aktyviai matuoja kambario drėgmės lygį ir pagal tai įjungia arba išjungia drėkinimo funkciją. Toks autonominis valdymas padeda sutaupyti elektros energiją, nes drėkintuvas veikia tik tada, kada reikia ir tiek, kiek reikia,“ – sako R. Bagdonas. 

Anot jo, drėkintuvas tinkamas naudoti tiek bendro naudojimo patalpose, tiek ir namuose, dėl to jo panaudojimo vieta – neapibrėžta. 

Meninis samanų paveikslas, kurio drėkintuvą sukūrė VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ komanda šiuo metu keliauja po skirtingas parodas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 

 

Rate this item
(0 votes)