Login to your account

Username *
Password *

Norite, kad televizoriaus garsas primintų kino ar koncerto salę? Ekspertas pataria, kaip pasiekti tokį efektą

By Co Agency Lapkritis 16, 2022 315

 

Kad šiuolaikiniai televizoriai geba atkurti itin natūralų, kone iš tikro gyvenimo perkeltą vaizdą, nieko nebestebina. O kaip yra su garsu? Eksperto teigimu, ne visi televizorių savininkai žino, jog egzistuoja papildomi nustatymai, galintys gerokai pagerinti ir sustiprinti skirtingų TV programų žiūrėjimo patirtį: pavyzdžiui, priminti tikrus koncertus, sukurti sporto rungtynių atmosferą arba namuose jaustis tarsi Holivude, į pagalbą pasitelkus išmaniąsias sistemas.

Reguliuokite vidinę garso sistemą

Jei žiūrint mėgstamą laidą, serialą ar tiesiog klausantis dainų per televizorių jaučiate, kad garso kokybė nesuteikia norimo įspūdžio, labai tikėtina, kad kaltas ne pats televizorius, o jo garso nustatymai.

Pasak „Samsung“ eksperto Vytauto Povilo Jurgaičio, pakoregavus tam tikrus parametrus, pavyzdžiui, garsumo lygį, balansą, režimą ar kitus, priklausomai nuo televizoriaus modelio siūlomus nustatymus, galima mėgautis kur kas geresne kokybe. Bene visuose televizoriuose pirmiausiai reikia keliauti į nustatymus (angl. Settings), pasirinkti garsą (angl. Sound) ir atlikti norimus veiksmus.

Jei dėl neaiškių priežasčių iš televizoriaus sklindantis garsas pradeda aidėti, čežėti, atsilikti nuo vaizdo, strigti, būti per tylus ar kitaip erzinantis ausį, pabandykite atkurti gamyklinius nustatymus. Juos rasite meniu juostoje pasirinkę opciją „Atstatyti“ (angl. Restore).

Jei garsas susitvarkė, tačiau vis tiek nepateisina lūkesčių, pareguliuokite pasirodžiusius nustatymus: garsumą, aidą, foną. Taip pat galite pasirinkti konkretų režimą, kuris išryškins žiūrimo TV formato, pavyzdžiui, sporto varžybų, skambesio ypatumus“, – pasakoja ekspertas.

Garso parinkčių skirtumai ir patarimai

Priklausomai nuo televizoriaus, integruoti garso režimai skiriasi, tačiau rezultatas panašus. V. P. Jurgaitis atkreipia dėmesį į tris pagrindinius pasirinkimus: standartinį (angl. Standart), optimizuotą (angl. Optimized) ir sustiprinantį (angl. Amplify).

Pirmasis variantas subalansuoja tolygų garsą be išraiškingų balsų ar žemų dažnių. Optimizuotas režimas sukuria atmosferinį garsą, leidžiantį mėgautis galingesniais efektais. Galiausiai, sustiprinantis pasirinkimas pabrėžia vidutinius ir aukštus garso tonus. Tai ypač naudinga, kai sunku suprasti, kas yra kalbama.

Jeigu nusprendžiate patys koreguoti nustatymus, atkreipkite dėmesį į garso lygius – juos galima keisti naudojantis garso „ekvalaizeriu“ (angl. Equalizer). Patarčiau skirtingų garso dažnių balansą geriau šiek tiek sumažinti, negu padidinti. Taip garsas skambės natūraliau, išvengsite garsų iškraipymo“, – rekomenduoja ekspertas.

Jis priduria, jog norint sodraus, šilto ir pilno garso, ne visuomet padeda žemųjų dažnių padidinimas. Vietoje to galite pabandyti sumažinti aukštuosius dažnius ir gauti ausiai kur kas patrauklesnį variantą. Visi šie veiksmai atliekami labai paprastai: tiesiog pulteliu didinant ir mažinant parinktis, kol pasiekiate tokį skambesį, kuris labiausiai atitinka jūsų poreikius.

Mūsų televizoriai didžiąją dalį šių nustatymų gali pritaikyti išmaniai ir automatiškai naudojant „Intelligent Mode“ funkciją. Įjungus ją, televizorius analizuoja aplinką, foninius garsus, žiūrimą turinį ir atsižvelgia į jūsų įpročius.

Tokiu būdu televizorius automatiškai prisitaiko prie aplinkos, reguliuoja garso dažnius kad pvz., visi gerai girdėtų, kas vyksta televizoriuje, kai kambaryje susirenka daugiau žmonių, arba išryškina veikėjų balsus, kad nepraleistumėte svarbių dialogų, kai pradedate siurbti kambarį, be to televizorius automatiškai pritildo garsą vakare, kad netrukdytumėte aplinkiniams ilsėtis“, – apie išmaniuosius garso nustatymus detalizuoja V. P. Jurgaitis.

Papildomos garso sistemos išraiškingesniems įspūdžiams

Pasak V. P. Jurgaičio, jei žiūrint veiksmo filmą norite girdėti ne tik atbildantį traukinį, bet ir tarsi pajusti iš kurios pusės šis lekia, o klausantis gyvo garso koncerto būti pilnai apsuptam orkestro, verta pagalvoti apie papildomus išmaniuosius įrenginius, iš kurių galima tikėtis tikro kino teatro efekto.

Televizoriaus garso nustatymai leidžia pagerinti patirtį, tačiau papildomi garso sistemos įrenginiai kuria autentiškus potyrius arba kitaip tariant – „Holivudą namuose“. Kaip pavyzdį pateiksiu naują „Samsung“ Q serijos „Soundbar“ sistemą, pasižyminčią erdviniu garsu, kurį sukuria vienuolika priekinių ir erdvinių kanalų, vienas žemų dažnių garsiakalbio kanalas ir keturi aukštyn nukreipti kanalai.

Taip sklindantis garsas įtraukia klausytoją į veiksmą, kurdamas įspūdį, jog viskas vyksta čia pat, tarsi susitapatinama su pasakojama istorija. Net jei tai aidintys šūviai ar virš galvos „pakibęs“ malūnsparnis. Išmanioji sistema suteikia ryškų garso aiškumą, pritaikytą tik jūsų erdvei“, – papildomų sistemų naudą iliustruoja ekspertas.

Beje, V. P. Jurgaitis pabrėžia, kad garso kokybei įtakos turi ne tik pats televizorius ir išmanios garso sistemos, bet ir jų išdėstymas. Anot jo, 2022 m. serijos „Soundbar“ garso sistemos su WiFi ryšiu „Dolby Atmos“ erdvinio garso perdavimui nenaudoja laidų, tad juos galima itin patogiai išdėlioti patalpoje.

Dar vienas Q serijos „Soundbar“ sistemų privalumas yra „Q-Symphony“ technologija. Ji leidžia sinchronizuoti ir vienu metu naudoti tiek „Soundbar“, tiek televizoriaus garsiakalbius. Tai sukuria įspūdį lyg prieš žiūrovą stovėtų aukštesni garsiakalbiai ir daug efektyviau užpildo erdvę garsu.

Nei laidinių, nei belaidžių garsiakalbių patarčiau nedėti į baldus, gilias lentynas, komodas, negrūsti toli į kampą – nukentės garso kokybė. Garsas geriausiai skamba tada, kai sistemos yra bent per sprindį atitrauktos nuo sienos. Tai taikoma ir garso juostoms.

Garso kolonėlių aukštųjų dažnių garsiakalbiai turėtų būti sėdinčio klausytojo ausų aukštyje, todėl mažo tūrio garso kolonėles rekomenduojama statyti ant specialių stovų. Apskritai, išdėstymas turėtų priminti menamą ratą arba trikampį, jeigu yra trys pagrindiniai garso išvesties kanalai. Vis dėlto, kiekviena namų erdvė reikalauja eksperimentavimo su išdėstymu bei nustatymų reguliavimu“, – pataria V. P. Jurgaitis.

Rate this item
(0 votes)