Login to your account

Username *
Password *

Nešiojamas kompiuteris nebe toks ir nešiojamas? Viena taisyklė leis įrenginį įkrauti daug rečiau

By Tele2 Lapkritis 10, 2022 295

Nešiojamų kompiuterių baterija – detalė, kuri susidėvi pirmiausia, tačiau ir ji gali tarnauti ilgiau, jeigu atkreipsite dėmesį į kai kuriuos esminius veiksnius. Specialisto teigimu, taisyklingas įkrovimas, naudojamų programų kiekis ar net atnaujinimų įrašymas gali prailginti kompiuterio akumuliatoriaus veikimo laiką.

Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, norint užtikrinti, kad nešiojamojo kompiuterio akumuliatorius veiktų kuo ilgiau, svarbu tinkamai rūpintis juo. Specialisto teigimu, į taisyklingą priežiūrą įeina ne tik įkrovimo laikas, bet ir kiti veiksniai, kaip nereikalingų programų uždarymas ar įrenginio temperatūra.

Įkrovimo ciklai. Kaip iš išmaniųjų telefonų, nešiojamųjų kompiuterių akumuliatoriai turi ribotą skaičių visiško įkrovimo ciklų – daugumą nešiojamųjų kompiuterių galima įkrauti nuo 500 iki 1000 ciklų. Vienas įkrovimo ciklas yra vienas visiškas išsikrovimas ir įkrovimas iki 100  proc. Peržengus ribotą ciklų skaičių, akumuliatorius silpsta ir veikia nebe taip gerai. Patartina, kad nešiojamo kompiuterio baterija visada būtų įkraunama tarp 40 ir 80 proc. – toks naudojimas yra geriausias būdas prailginti baterijos optimalumą ir ilgaamžiškumą, tad laikui bėgant galėsite būti tikri, kad įrenginys neišsikraus per greitai.

Baterijos taupymo režimai. Ilgiau tarnaujančią bateriją užtikrina ir energijos taupymo režimai. „Windows“ kompiuteriuose įdiegtas našumo valdymo įrankis sugrupuoja visus nustatymus, kurie turi įtakos akumuliatoriaus veikimo trukmei – kuo didesnį našumą pasirinksite, tuo greičiau išsikraus įrenginio baterija. Akumuliatoriui pasiekus 20 proc. automatiškai įsijungia „Battery Saver“ režimas, kuris sumažina ekrano ryškumą bei blokuoja fonines programas. „MacBook“ kompiuteriuose taip pat veikia baterijos taupymo įrankis – atsidarykite „System Preferences“ ir „Battery“. Čia įsitikinkite, kad pažymėti pasirinkimai „Low power mode“ ir „Slightly dim the display while on battery power“, pastarasis užtikrins, kad ekrano ryškumas bus pritaikomas prie aplinkos, o tai leis ilgiau naudotis kompiuterio baterija.

Programėlių išjungimas. Tam, kad sutaupytumėte dar daugiau energijos, peržiūrėkite naudojamas programas ir išjunkite visas, kurios veikia fone bei nuolat eikvoja akumuliatoriaus energiją. „Windows“ kompiuterio paieškos juostoje įveskite „See which apps are affecting your battery life“ ir stebėkite, kurios programos naudoja daugiausiai energijos, šią informaciją galite pasiekti ir „Power & Battery“ nustatymų lange, skiltyje „Battery Usage“. Norėdami atlikti tokį patį veiksmą „MacBook“ kompiuteryje, „Activity Monitor“ programėlėje spustelėkite skiltį „Energy“. Jeigu dirbant kompiuteriu jums nereikia naudotis naršykle, išjunkite „Wi-Fi“ ir „Bluetooth“ ryšį, taip ženkliai sumažinsite energijos suvartojimą.

Neleiskite perkaisti. Nešiojamasis kompiuteris gali perkaisti, jei naudojate programas, kurioms reikia viso procesoriaus pajėgumo. Jeigu kompiuteris pradeda kaisti, išjunkite prietaisą ir leiskite jam atvėsti. Leidžiant kompiuteriui kaisti, įrenginio baterija laikui bėgant gali pradėti gesti ar visai nustoti veikti. Kompiuteris gali perkaisti ir dėl to, jeigu laikote prijungtą įkroviklį, nors baterija jau pilnai pasikrovusi. Taip pat nerekomenduojama nešiojamųjų kompiuterių laikyti ant kelių ar minkštų paviršių, pavyzdžiui, lovos – taip blokuojate ventiliacijos angas, o įrenginio baterija kaista. Kai nesinaudojate nešiojamuoju kompiuteriu, reikėtų jį laikyti vėsioje vietoje, atokiau nuo saulės spindulių ar šildymo angų.

Atnaujinkite operacinę sistemą. Optimaliam kompiuterio veikimui reikalinga nuolat atnaujinti jo programinę įrangą. Operacinės sistemos atnaujinimas taip pat gali gerokai prailginti akumuliatoriaus veikimo laiką. Atnaujinimai pasirūpina ne tik saugumo spragomis, bet ir gali padėti programoms veikti efektyviau, tad jos naudoja mažiau energijos nei įprastai.

Daugiau informacijos:

Asta Buitkutė

Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene

M +370 668 00 467

@ Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Rate this item
(0 votes)