Login to your account

Username *
Password *

Pakelti galvą į dangų: pristatoma unikali naktinės fotografijos galerija, daryta išmaniuoju telefonu

By Huawei Gegužė 16, 2023 233
Pakelti galvą į dangų: pristatoma unikali naktinės fotografijos galerija, daryta išmaniuoju telefonu Sky Chasers

Nepaisant skambiausių mobiliosios fotografijos laimėjimų – fotografavimas naktį iki šiol išlieka kietu riešutu daugeliui išmaniųjų telefonų vartotojų.

Nors kantrūs profesionalai su šiuo iššūkiu tvarkosi jau kuris laikas, paprasti mėgėjai privengia fiksuoti naktį sutinkamus vaizdus ar dangaus reiškinius. Prie nenoro išbandyti savo jėgas prisideda įgūdžių ar žinių stoka bei išankstinis nusivylimas.

Visgi naktinės fotografijos slenkstis nėra neįveikiamas, o išmaniųjų technologijų gamintojai nuolat tobulėja ir siūlo novatoriškus sprendimus. Todėl technologijų kompanija „Huawei“ kartu su dangaus reiškinių stebėtojais „Sky Chasers LT“ pristato unikalią naktinės fotografijos galeriją ir dalinasi patarimais, kaip geriausiai fotografuoti naktį.

Pamatyti aukščiausios kokybės naktinio dangaus fotografijas, kurias vien tik išmaniuoju telefonu „Huawei P60 Pro“ užfiksavo dangaus reiškinių stebėtojų grupė „Sky Chasers LT“, galite čia: https://we.tl/t-qlDFicNBOt

„Tamsiuoju paros metu pakėlę galvą į dangų galime grožėtis įvairiausiais dangaus reiškiniais. Kita vertus, pabandyti juos užfiksuoti – papildomas iššūkis, kurį padeda įveikti turimos žinios ir praktiniai gebėjimai. Padėtį komplikuoja tai, jog daugelis įspūdingiausių dangaus reiškinių yra nematomi plika akimi. Nors dangų nufotografuoti visada įmanoma, dažniausiai tai bus paprastos žvaigždės, o geriausiu atveju – Paukščių takas.

Tad siekiant nufotografuoti platesnę reiškinių įvairovę, reikia labiau pasistengti: domėtis dangaus reiškiniais bei sekti orų prognozes, dangaus kūnų ciklus. Tačiau tuo naktinė fotografija ir yra nuostabi, nes atveria visiškai naujas galimybes bei praplečia kasdienį žmogaus įsivaizdavimą apie mus supantį pasaulį“, – teigia dangaus kūnų bei atmosferos reiškinių medžiotojų grupės „Sky Chasers LT“ atstovas Tadas Janušonis.

Kuo naktinė fotografija yra išskirtinė?

Pasak dangaus reiškinių fotografo T. Janušonio, naktinė fotografija yra prieinama visiems, tačiau prieš pradedant fotografuoti būtina iš anksto pasiruošti bei įsisavinti pagrindines fotografijos žinias.

„Svarbiausia naktinės fotografijos taisyklė – mokėti rinkti šviesą situacijose, kai aplinkui nėra natūralaus apšvietimo. Žmonės, kurie pamato spalvingas ir išraiškingas dangaus kūnų nuotraukas, neretai skeptiškai pastebi, kad šie vaizdai yra dirbtinai pagrąžinti ar sufabrikuoti. Visgi tai yra tik dalis tiesos. Dėl žmogaus fiziologijos mūsų akys geba surinkti tik tiek šviesos, kiek jos ateina per 0.07 sekundės.

Tai itin mažas laiko tarpas, todėl nakties vaizdai yra mums daug tamsesni nei matome nuotraukose. Tuo tarpu modernūs fotografavimo įrenginiai leidžia pasiekti šimtus kartų didesnį šviesos srautą.

Taigi, nors žmogaus akis mato prasčiau už fotoaparatą, gautų kadrų klastote vadinti nereikėtų – teisingiau būtų sakyti, jog technologijos leidžia praplėsti įprasto regėjimo galimybės ir džiaugtis niekieno nepaliestu grožiu“, – dalinasi fotografas.

Mitas, kad dangaus reiškinius galima užfiksuoti tik profesionalia kamera

Fotografas pastebi, jog nepaisant vyraujančių nuomonių, išmaniojo telefono pilnai pakanka norint užfiksuoti pakerinčius vaizdus.

„Fotografuojant svarbiausia yra pats danguje matomas reiškinys ir tai, kokią emociją jis sukelia esantiems ant žemės. Išmanusis telefonas yra nuostabus įrankis siekiant ne tik operatyviai užfiksuoti ką tik pasirodžiusią dangaus pašvaistę ar krintančią žvaigždę, bet ir norint džiaugtis kokybišku vaizdu. Išmaniajame įrenginyje taip pat reikia nustatyti optimalius kameros nustatymus, tačiau pažangiausiuose modeliuose, pavyzdžiui, naujai pasirodžiusiame „Huawei P60 Pro“ įdiegti dirbtinio intelekto algoritmai leidžia džiaugtis vienodai gražiais vaizdais net ir mažiau patyrusiems“, – pastebi T. Janušonis.

Raiškiausios mobiliosios fotografijos patirtys

Nors fotografijos parametrų išmanymas – svarbus, neverta pamiršti ir technologijų teikiamų privalumų. Kaip pastebi „Huawei“ produktų mokymų vadovė Lietuvoje Urtė Eidžiūnaitė, ką tik į Lietuvos rinką žengęs pažangiausias „P“ serijos išmanusis telefonas „Huawei P60 Pro“ išsiskiria aukščiausios kokybės fotografavimo parametrais ir moderniais sprendimais.

Naujojo „P60 Pro“ turėtojai džiaugsis ryškiomis nuotraukomis su tikroviškais atspalviais ir spalvų tekstūra fotografuojant bet kuriu paros metu. Įrenginio gamintojai pasirūpino atnaujinti optinę fotografavimo sistemą bei pristatė teleobjektyvą, veikiantį kartu su net keliomis lęšių grupėmis. Išmaniojo telefono optinę sistemą palaiko f/1,4-f/4,0 automatiškai reguliuojamo objektyvo diafragma.

Teleobjektyvą papildantis „RYYB SuperSensing“ vaizdo jutiklis fotografuojant užfiksuoja didesnį šviesos srauto kiekį, lyginant su ankstesnės kartos technologija. Todėl ryškias nuotraukas galima fiksuoti net ir naktinių pasivaikščiojimų metu ar įamžinti įspūdingus dangaus reiškinius.

Kaip visada – „P“ serijos telefonai išsiskiria naujausiais programinės įrangos sprendimais, todėl atnaujintas „XD Fusion Pro“ vaizdo apdorojimo procesorius leidžia mėgautis kokybiškomis nuotraukomis be papildomų rūpesčių vartotojams“, – pažymi Urtė Eidžiūnaitė, „Huawei“ produktų mokymų vadovė Lietuvoje.

Atmintinė, norintiems fiksuoti naktinį dangų

Dangaus stebėtojas T. Janušonis išskiria ir dalinasi fotografavimo nustatymų taisyklėmis, kurios leis užfiksuoti maksimaliai ryškius vaizdus naktį:

  1. Nuotraukos išlaikymo parinktis turėtų būti ilga, siekianti 10-30 s;
  2. Diafragma – maksimaliai atverta (mažiausias įmanomas F skaičius)
  3. Šviesos jautrumo (ISO) vertė turėtų būti tokia, kad kadras būtų pakankamai šviesus. Patartina pradėti fotografuoti nuo ISO-100, o jei kadrai gaunasi per tamsūs – vertę didinti;
  4. Automatinį fokusavimo režimą (AF) pakeisti į rankinį (MF) ir fokuso tašką nustatyti maksimaliai į tolį;
  5. Prieš spaudžiant fotografavimo mygtuką patartina nusistatyti bent 2 sek. trunkantį laikmatį ir naudoti trikojį. Taip vaizdas išliks maksimaliai ryškus ir nesusiliejęs.
Rate this item
(0 votes)
Last modified on Trečiadienis, 17 Gegužė 2023 19:10