Login to your account

Username *
Password *

Proveržis Lietuvoje: „Telia“ pradeda siūlyti eSIM telefone

By Telia Spalio 13, 2022 343

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ pradeda siūlyti savo klientams nemokamai naudotis vienu iš artimiausios ateities skaitmeninių proveržių – virtualia SIM kortele (eSIM) telefone. Ji suteiks daugiau saugumo ir galimybę vienu metu naudotis keliais numeriais, užsisakyti paslaugas nuotoliniu būtu, o ateityje – ir keisti mobiliojo ryšio operatorių tiesiog telefone.

SIM kortelė – vienas pastoviausių ir bėgant metams mažiausiai pasikeitusių išmaniųjų telefonų komponentų. Įrenginiams mygtukus iškeitus į lietimui jautrius ekranus ir pasipildžius gausybe modernių funkcijų, ši plastikinė detalė su nedidele mikroschema be didesnių pokyčių sugebėjo ištverti daugiau, nei tris dešimtmečius. Tačiau pastarųjų metų technologinis progresas galiausiai pasivijo ir fizines SIM korteles – jas mūsų telefonuose netrukus pakeis elektroninės eSIM, o šį revoliucinį sprendimą jau teikianti „Telia“ kviečia jį įsigyti pagrindiniuose Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos salonuose.

„Kai 2016 m. rinkoje pasirodė pirmasis eSIM palaikantis išmanusis laikrodis, buvo akivaizdu, jog tik laiko klausimas, kada ši technologija taps masiniu reiškiniu. Nors tam tikrose šalyse tai galiausiai ir įvyko, daugelyje regionų perėjimas prie eSIM užsitęsė. Vis dėlto rugsėjį dienos šviesą išvydus „iPhone 14“, kurio JAV rinkai skirta versija nebeturi fizinei SIM kortelei reikalingo laikiklio, tapo aišku, kad delsti nebėra ko. eSIM telefone leis mobiliojo ryšio paslaugas užsisakyti skaitmeniniu būdu, viename įrenginyje turėti kelis numerius ir naudotis įvairiomis naujomis galimybėmis, ką išbandyti kviečiame „Telia“ salonuose“, – pasakoja „Telia“ eSIM vadovas Domas Milius. 

Viskas prasidėjo nuo laikrodžių

Pasak D. Miliaus, eSIM anglų kalboje šifruojama kaip „Embeded Subscriber Identity Module“, kas iš esmės reiškia, kad įrenginyje tradicinės SIM kortelės vietą užima neišimama mikroschema. Ji suteikia galimybę pačiame prietaise pasirinkti mobiliojo ryšio operatorių ir aktyvuoti jo teikiamas mobiliojo ryšio paslaugas, leisdama apsieiti be fizinės SIM kortelės keitimo. 

„Nors pirmosios SIM kortelės originaliai buvo sukurtos mobiliesiems telefonams, ironiška, bet jų įpėdinei, eSIM, pradžią davė išmanieji laikrodžiai. Šių įrenginių išmanių funkcijų krepšeliui vejantis telefonus, atsirado poreikis jiems visada būti prisijungus prie mobiliojo interneto, tad gamintojams teko sudėtinga užduotis į šiuos ant riešo dėvimus prietaisus integruoti SIM kortelės lizdą. Deja, mažame korpuse tam nebuvo vietos, o papildomos judančios dalys galimai būtų panaikinę atsparumą vandeniui. Taip buvo pasiryžta pagaliau praktiškai pritaikyti jau ganėtinai ilgai mobiliojo ryšio operatorius vienijančios pasaulinės GSMA asociacijos kurtą „virtualios“ SIM kortelės standartą“, – aiškina pašnekovas.

Pirmuoju šią technologiją pasiūliusiu įrenginiu tapo 2016 m. debiutavęs „Samsung Galaxy Gear S2 Classic 3G“, jo pėdomis netrukus pasekė ir didžiausi konkurentai – 2017 m. ant parduotuvių lentynų pasirodė eSIM taip pat apginkluotas „Apple Watch Series 3“. Neilgai trukus, šią bangą pagavo ir išmanieji telefonai – 2018 m. dienos šviesą išvydo „iPhone XS“ bei „iPhone XR“. Vis dėlto į eSIM traukinį kiti rinkos žaidėjai šokti neskubėjo.

Tunelis ilgas, bet šviesa – jau matoma

Tęsdamas kalbą apie eSIM populiarėjimą, „Telia“ produkto vadovas prisimena, jog pirminį entuziazmą netrukus pakeitė realybė – technologija per pirmuosius porą metų pradėjo veikti tik ekonomiškai stipriausiose ir aukščiausiu gyvenimo lygiu pasižyminčiose valstybėse, tokiose kaip JAV, Kanada, Jungtinė Karalystė, Australija, Vokietija ir Skandinavijos šalys, o ją palaikė netgi ne visi šiose valstybėse veikiantys operatoriai.

Tai neturėtų pernelyg stebinti, nes pagrindinis eSIM plėtros variklis buvo brangūs išmanieji laikrodžiai, kurie dar ir reikalavo papildomo mobiliojo ryšio paslaugų plano, ką kituose regionuose sau leisti galėjo tik palyginti nedidelė visuomenės dalis.

„Norint savo tinkle įgalinti eSIM palaikymą, mobiliojo ryšio operatoriams tenka atlikti nemažai techninių pakeitimų, o tam reikalingas ir vietinių valstybinių institucijų bendradarbiavimas. Natūralu, jog, nesant itin didelio susidomėjimo, daugelyje valstybių šie procesai užtruko, tad neskubėti nusprendė ir išmaniųjų telefonų gamintojai. eSIM palaikymu kol kas pasigirti gali tik saujelė telefonų – 2018 m. ir vėliau išleisti „iPhone“ bei „Google Pixel“, „Samsung Galaxy S20“ ir naujesni šios kompanijos flagmanai bei naujausi „Sony“ modeliai“, – atskleidžia ekspertas. 

D. Milius teigia, kad išmaniuosiuose laikrodžiuose eSIM palaikymas „Telia“ tinkle atsirado dar pernai metų pradžioje ir jos populiarumas nuo tada tik didėja.

Skaitmenizacijos proveržis telekomunikacijų rinkoje 

Anot D. Miliaus, eSIM pritaikymas naudingas ne tik išmanius akinius bei dar mažesnius elektronikos įrenginius kuriantiems ir vietą jų viduje vis labiau taupantiems gamintojams, bet ir patiems vartotojams. Ateityje, užsisakius planą ar sudarius sutartį su kitu operatoriumi, nebereikės laukti, kol mums bus išsiųsta nauja SIM kortelė – pakaks paspausti keletą mygtukų įrenginio ekrane ir ji aktyvuosis telefone. Taip pat eSIM įgalins skaitmeninį telekomunikacijos paslaugų užsakymą bei viename įrenginyje paprasčiau naudotis keletu numerių.

„Kadangi visuose pastarųjų metų „iPhone“ greta tradicinės SIM kortelės lizdo įdiegtas ir eSIM palaikymas, ši technologija išpildo seną šių telefonų savininkų svajonę įrenginyje vienu metu naudotis dviem numeriais. Be to, nuvykus į kitą šalį ir norint įsigyti vietinę SIM kortelę, nebereikės ieškoti, kur ją nusipirkti ir užsisakyti planą – visa tai tampa įmanoma atlikti pačiame telefone.

Įrenginio atmintyje netgi bus galima išsaugoti penkias ir daugiau eSIM kortelių bei, esant poreikiui, jas „pakeisti“ vos keletu mygtukų paspaudimų, tiesiog telefono nustatymuose. Tai labai patogu reguliariai keliaujantiems į tas pačias šalis ir kiekvienoje jų turintiems vietinius numerius“, – dėsto „Telia“ produkto vadovas.

Galiausiai ekspertas pastebi, kad eSIM suteikia didesnį saugumą ir patikimumą. Pasak jo, virtualios SIM kortelės iš telefono negalės pasisavinti vagys, taip pat dings rizika sugadinti SIM kortelę keitimo metu ar jai natūraliai susidėvėti, vartotojui taip sukeliant nemažai nepatogumų.

Rate this item
(0 votes)