Login to your account

Username *
Password *

Ieškantiems būdų susikaupti po ilgojo savaitgalio – 4 įrankiai, padėsiantys išlaikyti susitelkimą darbe

By Telia Rugpjūtis 16, 2022 406

Nuolat blaškantys pranešimai, niekada nemažėjantis naujienų srautas ir gausybė programėlių įveikia net ir stipriausią discipliną, o bandymai pažaboti šiuos „produktyvumo žudikus“ dažnai primena kovą su vėjo malūnais. Tačiau ekspertai ramina, jog šią modernių laikų problemą vis dėlto galima spręsti, tiesiog tam reikia pasitelkti tokius pat modernius įrankius.

Darbo paieškos platformos „Zippia“ atlikto tyrimo duomenimis, 2022 m. 89 proc. dirbančiųjų prisipažino kasdien švaistantys savo darbo laiką su darbu nesusijusioms užduotims, kas vidutiniškai užtrunka net 2,9 val. arba – beveik pusę tradicinės 8 valandų darbo dienos. Nustatyta, jog populiariausios darbuotojus blaškančios veiklos yra naršymas internete, socialiniai tinklai ir susirašinėjimas.

„Egzistuoja nemažai mokslinių įrodymų, jog socialiniai tinklai ir dauguma kitų populiariausių programėlių mūsų smegenis veikia panašiai kaip narkotinės medžiagos, todėl įprasti bandymai ugdyti valią ir discipliną paprasčiausiai gali būti neveiksmingi. Kur kas geresnis sprendimas – pasirinkti vieną ar keletą iš daugybės šiuo metu siūlomų virtualių susitelkimo gerinimo ir efektyvumo didinimo paslaugų, kurios darbo metu mus gali atriboti nuo produktyvumą mažinančių programėlių ir pranešimų, taip skatindamos visą dėmesį skirti darbui“, – teigia „Telia Global Services Lithuania“ IT paslaugų tiekimo specialistas Tomas Niparavičius.

  • „Freedom“ („Windows“, „macOS“, „iOS“, „Android“)

Dauguma susitelkimo didinimo paslaugų veikia tik tame įrenginyje, kurį tuo metu naudojate, tačiau „Freedom“ gali užblokuoti visus „produktyvumo žudikus“, įskaitant internetinius puslapius ir programėles visuose jūsų prietaisuose vienu metu. Kitaip tariant, „Freedom“ išsprendžia problemą, kai užblokavę „Instagram“ savo kompiuteryje refleksiškai jį atveriate savo telefone – pradėjus darbo sesiją, virtualios pramogos automatiškai apribojamos visuose įrenginiuose.

„Freedom“ leidžia susikurti neribotą blokuojamų paslaugų sąrašų skaičių bei pradėti arba suplanuoti blokavimo sesijas. Vartotojai čia ras ir specialų „Lockdown“ režimą, kuris neleidžia redaguoti sukurtų blokavimo sąrašų, kol blokavimo sesija yra aktyvi, kas ypač tinka tiems, kurie darbo metu linkę apsigalvoti ir pasiduoti pagundoms. Programėlė taip pat siūlo susitelkimą gerinančius garso takelius, kurie atkartoja kavinėse ar gamtoje girdimus garsus“, – pasakoja T. Niparavičius.

  • „Serene“ („macOS“, netrukus ir „Windows“)

„Serene“ nėra tik blaškančių programėlių ar puslapių blokavimo įrankis, tai – produktyvumo sistema, paremta gilaus susitelkimo periodais. Vartotojai gali susidaryti jiems susikaupti trukdančių programėlių ir internetinių svetainių sąrašą, jas užblokuoti ir atlikti darbus. 

Ši programėlė leidžia susidaryti turimų atlikti dienos darbų ir jiems numatomo skirti laiko sąrašą. Atėjus laikui dirbti, reikia paspausti „Go Serene“ mygtuką, kuris įjungs laikmatį ir nustatytam laikui apribos blaškančias veiklas bei, esant poreikiui, paleis susitelkimui skirtą muziką. 

Kiekvienąkart, kai bandysite nukrypti nuo darbo ir atidaryti vieną iš draudžiamų veiklų, jums bus maloniai primenami jūsų darbo tikslai ir parodyta, kiek laiko liko iki laisvalaikio pradžios. Be to, „Serene“ sesijas galima integruoti su „Trello“, „Asana“, „Todoist“ ir dauguma kitų užduočių valdymo platformų, kas jos naudojimą supaprastina dar labiau. 

  • „Forest“ ( „iOS“, „Android“) 

„Forest“ ypatinga tuo, jog susitelkti skatina pasitelkdama motyvaciją, o ne blokavimus. Programėlė naudoja Pomodoro laiko ir darbų planavimo techniką, kuri skirta tiems, kas mėgsta atidėlioti darbus, bei visa tai įvelka į patrauklaus žaidimo rūbą. Pradėdami darbą aplikacijoje pasodinate sėklą ir nustatote laikmatį. Kiekvieną kartą, kai paliksite šią programėlę, augalas numirs ir laikmatis vėl prasidės iš naujo. Vartotojas taip motyvuojamas nenuklysti į dėmesį blaškančias programėles ir užauginti kuo didesnį medį. 

Be to, „Forest“ kūrėjai bendradarbiauja su visame pasaulyje medžių atsodinimu užsiimančia „Trees for the Future“ organizacija, kas veikia kaip papildoma motyvacija šią programėlę naudoti dažniau ir taip prisidėti prie aplinkos išsaugojimo.

  • „LeechBlock NG“ („Chrome“, „Firefox“, „Edge“, „Opera“ naršyklėms)

„LeechBlock NG“ yra vienas paprasčiausių ir visiškai nemokamų įrankių, kuris įdiegiamas kaip įskiepis visoms populiariausioms naršyklėms. Kaip ir tam pačiam tikslui skirtose aplikacijose, vartotojui suteikiama galimybė susidaryti blokuojamų svetainių sąrašus ir juos modifikuoti įvairiausiais būdais.

„Įskiepis leidžia puslapius užblokuoti visiškai arba apriboti jiems skiriamą laiką. Pavyzdžiui, galite nustatyti, kad „LeechBlock NG“ jums per parą leistų „YouTube“ žiūrėti tik 20 min, naršyti „Facebook“ – 10 min, o „Instagram“ taptų prieinamas tik po darbo valandų. Šis įrankis taip pat siūlo „Lockdown“ režimą, kuris neleis blokavimų sąrašų redaguoti blokavimo metu, tačiau jis nėra toks veiksmingas, kaip „Freedom“ atveju, kadangi šiuos ribojimus galima apeiti naudojant kitą kompiuteryje esančią naršyklę, kurioje „LeechBlock NG“ nebuvo įdiegtas. Kitaip tariant, šį įskiepį rekomenduoti galima tik ypač sąmoningiems vartotojams“, – pastebi „Telia Global Services Lithuania“ IT paslaugų tiekimo specialistas Tomas Niparavičius.

Rate this item
(0 votes)