Login to your account

Username *
Password *

Estijos startuolis „Salv“ pritraukė 4 mln. eurų – finansuos kovos su nusikalstamumu platformos plėtrą Europoje

Estijos startuolis „Salv“ pritraukė 4 mln. eurų – finansuos kovos su nusikalstamumu platformos plėtrą Europoje Jake Farra

Reguliavimo technologijų (angl. Regtech) bendrovė „Salv“, kuri specializuojasi kovoje su finansiniais nusikaltimais bei veikia ir Lietuvoje, sulaukė 4 mln. eurų investicijų. Į startuolį investavo rizikos kapitalo fondas „ffVC“, kartu su Vokietijos bendrove „G+D Ventures“ ir ankstesniais investuotojais.  

Statistika rodo, kad finansinių nusikaltimų Lietuvoje ir pasaulyje daugėja, o didžiosios dalies nuostolių kol kas nepavyksta susigrąžinti. „Salv“ finansinių paslaugų įmonėms padeda užtikrinti pinigų plovimo prevencijos priemones (angl. anti-money laundering, AML), leidžia automatiškai identifikuoti įtartinas veiklas, o didelius duomenų kiekius apdoroja realiu laiku. Estijos įmonę įkūrė buvę „Wise“ ir „Skype“ darbuotojai.

Tarp bendrovės įrankių yra ir „Salv Bridge“ – bendradarbiavimo platforma kovai su finansiniais nusikaltimais. Tai yra pirmoji pasaulyje platforma, kuri visiškai atitinka BDAR reikalavimus ir padeda finansų įstaigoms bendradarbiauti atliekant tyrimus. „Salv Bridge“ leidžia joms tarpusavyje keistis naujausiais duomenimis apie galimas grėsmes. Tinklo nariams tai padeda sukčiavimo atvejus išspręsti vos per kelias minutes, o ne per kelias dienas. Platforma besinaudojančios bendrovės nuo nusikaltėlių jau apsaugojo beveik 7 mln. eurų.

„Salv“ vadovas ir vienas iš įkūrėjų Taavi Tamkivi atkreipia dėmesį, kad finansų srities skaitmenizacija sukėlė finansinių nusikaltimų laviną, kuri, prognozuojama, ir toliau augs.

„Platformos „Salv Bridge“ veikla parodė, kad tai yra veiksmingas įrankis kovoti su pinigų plovimu, sankcijų apėjimu ir sukčiavimu. Pritrauktos investuotojų lėšos leis papildyti dabartines platformos funkcijas ir plėstis į naujas rinkas, kad galėtume didesniam įmonių ratui palengvinti kovą su finansiniais nusikaltimais ir apsaugoti jų klientus“, – sako T. Tamkivi.

Dėl mažos rizikos, didelio pelno ir mažos baudžiamojo persekiojimo tikimybės, kurią lemia sudėtingi tarpvalstybiniai tyrimai, sukčiavimo mastai auga ir kol kas yra patraukli veikla tarptautinėms organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms. Finansų įstaigoms trūksta priemonių saugiai ir veiksmingai keistis informacija apie įtartiną veiklą. Veikdamos atskirai ir bandydamos individualiai spręsti problemas, jos dažnai praranda daug brangaus laiko, kuris yra itin svarbus norint kovoti su sukčiavimui. 

Rizikos kapitalo fondo „ffVC“ vadovas Mateuszas Zawistowskis sako, kad sprendimą investuoti į „Salv“  nulėmė tai, kad jų vystomas sprendimas jau sėkmingai veikia, kovojant su finansiniais nusikaltimais: „21 Europos finansų įstaiga jau yra prisijungusi prie bendro kovos su nusikalstamumu tinklo. Kartu jos efektyviai atliko beveik 7 000 tyrimų ir dėl to apie 6-7 mln. eurų neateko nusikaltėliams. Matome didžiulį geografinės plėtros potencialą, prie tinklo prisijungia vis daugiau finansų įstaigų.“

„Salv“ turi 10 klientų Lietuvoje, tarp jų – bendrovės „Guru Pay“, „deVere E-money“, „Zen“ ir „Payswix“.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Penktadienis, 27 Sausio 2023 16:29