Login to your account

Username *
Password *

LBCOIN – nutraukiama prekyba pirmąja pasaulyje skaitmenine kolekcine moneta

By Super How Sausio 23, 2023 336

Šiandien, sausio 23 d., baigiama prekyba Lietuvos banko išleista LBCOIN skaitmenine kolekcine moneta. LBCOIN yra pirmoji pasaulyje centrinio banko išleista tokio tipo kolekcinė moneta, sukurta blokų grandinės technologijos pagrindu.

„Norime pasidžiaugti, kad šis inovatyvus projektas pasiekė savo tikslus – išgarsino Lietuvą ir atkreipė visuomenės dėmesį į skaitmenizavimo procesus finansų srityje. Projekto įgyvendinimas buvo sudėtingas – juk tai buvo NFT (angl. non-fungible token), dar iki NFT paplitimo – tačiau tikime, kad įgytos kompetencijos ir žinios bus naudingos tiek viešo, tiek privataus sektoriaus iniciatyvose bei kituose projektuose.

Didžiuojamės, kad galėjome būti vieni iš projekto, tapusio centrinio banko inovacijų simboliu ir žinomo daugelyje šalių, įgyvendintojų“ – teigia Vytautas Kašėta, vienas iš inovacijų laboratorijos „SUPER HOW?“ įkūrėjų.

Pirmoji pasaulyje skaitmeninė kolekcinė moneta LBCOIN yra skirta 1918 m. Lietuvos Nepriklausomybės Aktui ir jį pasirašiusiems signatarams. LBCOIN monetą sudaro 6 skaitmeniniai žetonai, kuriuos buvo galima išsikeisti į vieną fizinę kolekcinę sidabro monetą.

Kiekvienas skaitmeninis žetonas vaizduoja vieną iš dvidešimties Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų, o skaitmeniniai žetonai suskirstyti į 6 kategorijas pagal signatarų veiklos sritis. Buvo sukurta po 4 tūkst. kiekvienos kategorijos vienetų.

Reikėjo surinkti specialų 6 žetonų rinkinį, norint išsikeisti juos į fizinę monetą arba įsigytus žetonus buvo galima pervesti į NEM viešajame blokų grandinės tinkle esančią skaitmeninių žetonų piniginę.

„Per LBCOIN projekto gyvavimo periodą centrinių bankų skaitmeninių valiutų testavimai stipriai pasistūmėjo į priekį, atsirado įvairių reguliacinių sprendimų, įgalinančių priežiūrinę veiklą viešo įrašo pagrindu.

Mes dalyvavome LBCOIN projekto įgyvendinime ir skaitmeninio euro testavime, tad mums nekyla abejonių, jog sėkmingam euro zonos skaitmeninio euro įdiegimui yra itin svarbus visuomenės švietimas ir savalaikis supažindinimas su naujais konceptualiais skaitmeninių finansų principais.

Tai ypač svarbu tokiose šalyse kaip Lietuva ir manome, kad LBCOIN atliko būtent tokį vaidmenį. Tikimės, kad šis projektas taps pirmuoju, tačiau ne paskutiniu centrinio banko inovacijų pavyzdžiu iš Lietuvos” – teigia Andrius Bartminas, „SUPER HOW?“ bendrasteigėjas ir vadovas.

LBCOIN skaitmeninę kolekcinę monetą Lietuvos bankas išleido prieš 2,5 metų. 2023 m. sausio 23 d. el. parduotuvei tapus nepasiekiama, visi joje laikomi skaitmeniniai žetonai bus sunaikinti.

Rate this item
(0 votes)