Login to your account

Username *
Password *

„Fintech Day“ konferencija: dirbtinis intelektas, tvarus investavimas ir pokyčiai finansų srityje

By Bosanova Vasario 22, 2024 155

Dirbtinis intelektas, tvarus investavimas ir neišvengiami pokyčiai finansų srityje – trys temos, kurioms skirta daugiausiai dėmesio šių metų „Fintech Day“ konferencijoje. Trečius metus iš eilės vykstantis didžiausias Baltijos šalyse finansinių technologijų („fintech“) sektoriui skirtas renginys pritraukė rekordiškai daug – beveik 700 – dalyvių iš Lietuvos ir kitų Europos šalių, rašoma „Rockit“ pranešime žiniasklaidai.

„Pokyčiai šiuolaikiniame technologijų pasaulyje – neišvengiami, ir juos didžiąja dalimi skatina dirbtinis intelektas bei požiūris į tvarumą. Tai atsispindi ir Lietuvos „fintech“ ekosistemoje: ji jau įrodė savo vertę, todėl dabar atėjo eilė imtis lyderystės ir kartu kurti dar patrauklesnį šalies įvaizdį tarptautinėse rinkose“, – teigia „Rockit“ vadovė Lina Žemaitytė-Kirkman.

Trečius metus iš eilės vykęs renginys pritraukė dalyvius iš finansinių technologijų ir kitų bendrovių, taip pat viešojo sektoriaus institucijų. Kiekvienas jų turėjo galimybę pamatyti ir išgirsti 50 pranešėjų iš 13-os valstybių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, JAV ir kt.

Be gausybės įdomių pranešimų ir diskusijų, finansinių technologijų startuolius vienijanti ekosistema apdovanojo ir „Fintech herojus“. Jais šiemet paskelbti Lietuvos Respublikos finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė-Markevičienė ir Lietuvos banko Finansų rinkos plėtros vadovas Lukas Jakubonis. Jie buvo apdovanoti už asmeninį indėlį ir pastangas dėl „fintech“ startuolių ekosistemos.

Inovacijos – svarbu, saugumas – dar svarbiau

Konferenciją „Fintech Day“ atidaręs Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pažymėjo, kad finansinės technologijos neabejotinai yra viena iš pagrindinių pasaulio ekonomikos varomųjų jėgų, prie kurios svariai prisideda ir Lietuva.

Prezidentas pabrėžė ir tai, kad finansinių technologijų inovacijos didina produktyvumą, skatina ekonomikos augimą ir inovacijas, prisideda prie darbo vietų kūrimo ir atveria galimybes žaliosioms inovacijoms.

„Finansinių technologijų inovacijos gali duoti tiek teigiamus rezultatus, tiek ir sukelti naujų rizikų. Finansų įstaigų ir nacionalinių reguliavimo institucijų vaidmuo bei pareiga – proaktyviai mažinti riziką, taip pat priimti greitus, aiškia informacija pagrįstus sprendimus. Todėl dabar, kaip niekad anksčiau, svarbu kurti ir stiprinti pasitikėjimą finansinėmis inovacijomis“, – pažymėjo šalies vadovas.

Dėmesys dirbtiniam intelektui ir tvariems finansams

Pasak finansų viceministrės Vaidos Česnulevičiūtės-Markevičienės, dalyvavusios vienoje iš „Fintech Day“ diskusijų, pagrindiniais artimiausių metų Lietuvos „fintech“ sektoriaus tikslais išlieka parama esamų įmonių augimui ir inovatyvių bendrovių pritraukimui, kvalifikuotų talentų fondo sukūrimas ir mažos rizikos aplinkos išlaikymas. Tai, anot jos, numatyta ir Lietuvos „fintech“ plėtros gairėse.

„Lietuva tapo lyderiaujančiu „fintech“ centru, visuotinai pripažįstamu dėl inovatyvios ekosistemos ir jai palankios priežiūros sistemos. Todėl natūraliai pereinama į kitą etapą, kur daugiau dėmesio bus skiriama sektoriaus brandai. Tai numatyta ir Finansų ministerijos kartu su partneriais parengtose Lietuvos „fintech“ plėtros gairėse 2023–2028 metams, sudarant sąlygas tolimesniam kokybiniam sektoriaus augimui, didesnei įmonių brandai ir plėtrai“, – teigia V. Česnulevičiūtė-Markevičienė.

Lietuvos „fintech“ gairėse taip pat kalbama, kad per artimiausią dešimtmetį dirbtinis intelektas ir didieji duomenys bus viena svarbiausių technologijų, formuosiančių konkurencinę finansų sektoriaus aplinką. Todėl ši tema buvo viena svarbiausių „Fintech Day“ konferencijos metu.

Dirbtinio intelekto svarbą įrodo ir tai, kad pirmą kartą Lietuvoje panelinėje diskusijoje apie ateities įžvalgas finansinių technologijų sektoriuje dalyvavo ir dirbtinio intelekto sukurta asmenybė Antonia Socratus. Jos atsakymai taip pat buvo parengti pasitelktus dirbtinį intelektą.

Paklausus, ką ji mano apie šių metų „fintech“ sektoriaus tendencijas, „Why AI“ reikalų vadovė Antonia Socratus teigė: „Žvelgti į 2024-ųjų „fintech“ krištolinį rutulį – tarsi nuspėti kito sezono aukštosios mados tendencijas prieš Paryžiaus madų savaitę: visi spėlioja, bet slapta tikisi, jog neteks apsivilkti to, kas buvo pernai. Šių metų „fintech“ mantra yra paprasta: inovuokite kaip technologijų startuoliai, būkite budrūs kaip naktiniai sargai ir įsiliekite į aplinką kaip chameleonai.“

„Fintech Day“ – trečius metus iš eilės vykstanti didžiausia finansinių technologijų konferencija Baltijos šalių regione, sutraukianti vietos ir tarptautinius ekspertus, sektoriaus lyderius ir vizionierius. Renginyje, kurį organizuoja finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „Rockit“, pristatomos skaitmeninių finansų naujovės, o dalyviai kviečiami užmegzti ryšius su pagrindiniais suinteresuotaisiais subjektais ir įgyti neįkainojamų įžvalgų apie finansinių technologijų ateitį.

Rate this item
(0 votes)