Login to your account

Username *
Password *

„404“ klaida: nuo konspiracijos teorijų iki interaktyvių žaidimų pasiklydusiems internete

By Tele2 Balandis 04, 2024 89
„404“ klaida: nuo konspiracijos teorijų iki interaktyvių žaidimų pasiklydusiems internete Unsplash

2000-jų pradžioje kai kurie internautai buvo įsitikinę, kad interneto klaidos „404“ pavadinimas susijęs su tikrovėje egzistuojančiu paslaptingu kambariu, kuriame buvo pirmieji interneto serveriai. Vis dėlto, ši ir kitos legendos nepasitvirtino, o „404” klaida paprasčiausiai rodo, kad suvesta svetainės nuoroda yra neteisinga arba visai neegzistuojanti. Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, pirmąjį „404“ pranešimą interneto naudotojai išvydo prieš daugiau nei tris dešimtmečius. Nors tąkart jis buvo skirtas tik informuoti naudotojus, dabar „404“ puslapiai neretai kviečia juose pasilikti ilgiau, pavyzdžiui, žaisti interaktyvius žaidimus.

Praneša apie nepasiekiamą svetainę

Jei jūsų ekrane pasirodė skaičiai „404“, interneto paieškos sistemos jums rodo, kad serveris pasiekiamas, o konkretus puslapis – nebe. Dėl šios priežasties interneto naršyklė negali jo atverti ir išmeta klaidą. Apie tai praneša specialiai sugeneruotas pranešimas kompiuterio ekrane. Kadangi šį pranešimą kiekviena interneto svetainė generuoja savarankiškai, kiekvieną kartą jis gali būti skirtingas, tačiau dažniausiai yra žymimas būtent šiais trimis skaičiais.

„Taip gali nutikti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, neteisingai įvestas URL adresas, neveikianti nuoroda arba tinklalapio pašalinimas. Dažniausiai interneto svetainė nebepasiekiama, kai jos nuoroda buvo ištrinta, kelis kartus koreguota arba apskritai – nebeegzistuojanti. Ši klaida atsiranda ir tuomet, kai ir pats anksčiau egzistavęs interneto puslapis yra koreguojamas arba visai ištrintas“, – sako A. Lukošius.

Anot „Tele2“ Inovacijų eksperto, „404“ klaidos ištakos siekia pirmuosius interneto gyvavimo metus. Pirmą kartą ši klaida buvo standartizuota 1992 m. kaip pagrindinio protokolo, naudojamo duomenims internete perduoti, „HTTP“ (angl. „Hypertext Transfer Protocol“) dalis. „404“ klaidos kodas buvo įvestas siekiant pateikti standartizuotą atsakymą, kai prašomo tinklalapio nepavyksta rasti ir taip užtikrinti nuoseklumą tarp skirtingų žiniatinklio serverių ir naršyklių.

Tampa ir pramoga

Interneto entuziastai visame pasaulyje kasmet balandžio 4 d. mini „404“ klaidos dieną – dalyvauja įvairiose veiklose, pavyzdžiui, rengia kūrybiškiausio klaidų puslapio konkursą.

„Iš pradžių „404“ klaidos puslapis buvo tik blankus pranešimas, dėl kurio naudotojai dažnai būdavo nusivylę ir sutrikę. Tačiau laikui bėgant žiniatinklio kūrėjai ėmė klaidų puslapį pateikti vis kūrybiškiau ir originaliau. Šiandien galima sutikti įvairių „404“ puslapių – nuo humoristinių animacijų iki interaktyvių žaidimų, kurie atspindi svetainės asmenybę ir prekės ženklą“, – sako A. Lukošius.

Ekspertas dalijasi keliais interaktyvių ir kūrybiškų „404“ klaidos puslapių pavyzdžiais:

„Codeacademy“. Atvėrus šį „404“ puslapį galima sužaisti trumpą vaizdo žaidimą, panašų į populiarųjį „Google Chrome“ žaidimą. Puslapyje taip pat pateikiama nuoroda tiems, kurie nori išmokti patys kurti žaidimus naudodamiesi „Codecademy“ kursu.

„Carwow“. Panašų interaktyvų žaidimą siūlo ir internetinio automobilių salono „Carwow“ „404“ klaidos puslapis. Pralaimėjus žaidimą (sudaužius automobilį), jis gudriai nukreipia žaidėją į savo svetainę ieškoti naujo (tikro) automobilio.

„Dashthis“. „Dashthis“ yra skaitmeninių diagramų, grafikų ir ataskaitų kūrimo įrankis. Savo „404“ klaidos puslapyje  jie panaudojo diagramą, kurioje kūrybiškai atkūrė garsią frazę iš „Žiedų valdovo“.

„IMDB“. Atvėrus filmų ir serialų vertinimo platformos „IMDB“ „404“ puslapį naudotojai išvysta šmaikščiai adaptuotas garsių filmų frazes. Taip, kad praneštų apie neegzistuojantį puslapį, perrašytos frazės iš tokių filmų kaip „The Matrix“, „Fight Club“, „The Big Lebowski“ ir kitų.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Penktadienis, 05 Balandis 2024 16:17
5G, dirbtinis intelektas ir dronai – verslas su įvairių Lietuvos universitetų mokslininkais kurs įnovatyvų įrankį nuotoliniam transporto stebėjimui be žmogaus įsikišimo

„Vinted“ po spartaus augimo metų fiksavo pelną ir toliau investuoja į ateitį

Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas

Viešasis sektorius ir technologijos – kaip „GovTech Lab“ surado nestandartinį inovacijų kūrimo modelį

Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio

Kaip susikurti asmeninį kino teatrą po atviru dangumi? Ekspertas dalijasi, kokios įrangos gali prireikti

Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami

„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą

„Samsung“ pristatė 2024 m. televizorių liniją: centre – „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Ekspertai rekomenduoja: mobilieji žaidimai, kuriuos privalo išbandyti kiekvienas 

Daugiau galimybių investuoti: per „Paysera“ nuo šiol galima investuoti į „InRento“ siūlomus NT nuomos projektus

Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją ULT POWER SOUND

Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga