Login to your account

Username *
Password *

Kibernetinio saugumo specialistai apie 3 populiariausias Lietuvoje plintančias el. pašto grėsmes - ką reikia žinoti kiekvienam?

By ESET Birželio 15, 2023 262
Kibernetinio saugumo specialistai apie 3 populiariausias Lietuvoje plintančias el. pašto grėsmes - ką reikia žinoti kiekvienam? iStock

 Visai neseniai Lietuvoje atliktos Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atliktos sukčiavimo el. laiškais - fišingo pratybos „Kibernetinis skydas PhishEx 2023“ sukėlė dvejopą visuomenės reakciją: vieni jas įvardino „neetišku elgesiu”, kiti - mato simuliaciją, kaip vieną saugumo užtikrinimo priemonių, apeliuojant į žmonių budrumą.

Kibernetinio saugumo ekspertai atkreipia dėmesį, jog fišingas (angl. phishing) - greičiausiai tobulėjantis ir populiarėjantis kibernetinės atakos tipas bei dalinasi sukčiavimo el. paštu tendencijomis Lietuvoje, ir požymiais, kaip galima atpažinti fišingo laiškus.

Fišingą galima apibūdinti kaip sukčiavimo formą, kuria siekiama išvilioti konfidencialius duomenis. „Kibernetiniai sukčiai žino, kad mums visiems patogu bendrauti internete, ir kad organizacijoms, su kuriomis bendraujame, nuolat perduodame asmeninę ir finansinę informaciją, todėl paprasčiausiai bando iš to pasipelnyti”- atakų tikslą įvardina ESET Lietuva IT inžinierius Lukas Apynis.

Nors populiarėja įvairios fišingo formos, pavyzdžiui, sukčiavimas SMS žinutėmis ar skambučiais telefonu, el. paštas išlieka pagrindinis kanalas dėl masiškumo ir lengvo atakų įgyvendinimo.

Grėsmių tendencijos Lietuvoje

Remiantis telemetrijos duomenimis, išskiriamos 3 pagrindinės Lietuvoje pirmąjį 2023 m. pusmetį el. paštu plitusios grėsmės:

HTML/Phishing.Agent trojan - tai kenkėjiškas el. laiško prisegtukas, kuris nukreipia žiniatinklio naršyklę į apgaulingą tinklapį ar svetainę. Ši grėsmė sudaro (30,4 proc.) visų el. paštu plitusių grėsmių;

Win/Exploit.CVE-2017-11882 trojan - prisegtukas el. laiške, kuriuo išnaudojamas Microsoft pažeidžiamumas, įskaitant Office 360. Vartotojui atidarius kenkėjišką priedą, įsilaužėliai kompiuteryje paleidžią kenkėjišką nuotolinį kodą (14,4% visų grėsmių);

PDF/Fraud trojan - el. laiške esanti nuoroda į sukčiavimo svetainę arba į dokumentą imituojančią kenkėjišką programą (6,1% visų grėsmių).

Minėtųjų laiško prisegtukų pavadinimai dažniausiai būna susiję su finansinėmis operacijomis, žinant, jog ši informacija žmonėms yra jautriausia. Lietuvoje pastebimi laiško priedų pavadinimų pasikartojimai yra mokėjimo patvirtinimas.zip, PVM_sąskaita_faktūra.pdf, EU Business register.pdf, mokėjimas.pdf. Dažniausiai atitinkamai pasirenkama ir panaši siunčiamo laiško tema.

Rate this item
(0 votes)
Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas

„Vinted“ po spartaus augimo metų fiksavo pelną ir toliau investuoja į ateitį

Viešasis sektorius ir technologijos – kaip „GovTech Lab“ surado nestandartinį inovacijų kūrimo modelį

5G, dirbtinis intelektas ir dronai – verslas su įvairių Lietuvos universitetų mokslininkais kurs įnovatyvų įrankį nuotoliniam transporto stebėjimui be žmogaus įsikišimo

Skandaluose skendintis „TikTok“ naudotojus nustebino dar vienu sprendimu: blokuos „problematiškus“ kūrėjus

Tyrimas: ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?

Kaip susikurti asmeninį kino teatrą po atviru dangumi? Ekspertas dalijasi, kokios įrangos gali prireikti

Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio

„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą

Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami

Daugiau galimybių investuoti: per „Paysera“ nuo šiol galima investuoti į „InRento“ siūlomus NT nuomos projektus

„Samsung“ pristatė 2024 m. televizorių liniją: centre – „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Ekspertai rekomenduoja: mobilieji žaidimai, kuriuos privalo išbandyti kiekvienas 

Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Paaiškino, kaip greitai atkurti užblokuotą „Google“ paskyrą