Login to your account

Username *
Password *

„Telia“: RRT pastatė „Bitę“ į vietą – perspėjo vartotojus neapsigauti

By Telia Vasario 08, 2024 160

Vienam mobiliojo ryšio operatoriui skelbiant apie savo 5G spartą, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) išsklaidė šią manipuliaciją teigdama: „5G ryšys bus mažai naudingas, jei naudojiesi interneto prieigos paslauga ten, kur jis dar nėra įdiegtas“. „Telia“ ekspertai paaiškina, kur slypi klaida skelbiantis greičiausiais, kai šis greitis yra tik matematinė skaičiavimų interpretacija.

„5G kokybė matuojama ne vien megabitais per sekundę. Labai svarbu įvertinti ir kitą statistikos skyrių – aprėptį, tai reiškia teritorijos dydį, kur galima naudotis 5G ryšiu. Pernai „Telia“ pasiekė net 80-85 proc. aprėptį, kuri šiemet pakilo iki 99 proc., o kitų operatorių 5G aprėpė tik 5-10 proc. Lietuvos teritorijos. Greitis be aprėpties, tai tarsi turėti greitą automobilį, bet neturėti tinkamo kelio juo važiuoti. Šiuo atveju „Telia“ turi ne tik lenktyninį automobilį, bet ir yra nutiesus jam tinkamus važiuoti kelius,“ – paaiškina „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.  

Apie skirtingus 5G plėtros tempus liudija vien operatorių valdomos 5G infrastruktūros mastai. 2023 m. gruodžio mėnesio RRT duomenimis, „Bitė“ bei „Tele2“ RRT buvo užregistravusios atitinkamai 459 ir 629 5G bazines stotis, o „Telia“ – 1933 arba beveik tris kartus daugiau. Ne ką mažiau iškalbingas ir matavimo taškų skaičius 5G tinkle: „Telia“ – 15 849, „Bitė“ – 5 407, „Tele2“ – 6 216. 

Pasak A. Šemeškevičiaus, didelis matavimo taškų skaičius būtent ir parodo didesnę paslaugų aprėpties teritoriją ir tai, kad „Telia“ 5G yra pasiekiamas net ir atokiausiuose Lietuvos kampeliuose, kai kitų operatorių penktosios kartos ryšys veikia tik didžiuosiuose miestuose.  

„Telia“ atstovas atkreipia dėmesį, kad ten, kur neaprėpia 5G ryšys, telefonas automatiškai persijungia į 4G (LTE) ryšio technologiją, tad, vertinant naršymo patirtį, svarbiausia yra bendra tinklo greitaveika. Taigi, pagal bendrus duomenų gavimo spartos vidurkius, skaičiuojant visas tinklo technologijas Lietuvos teritorijoje, 2023 metais „Telia“ konkurentus lenkė beveik dvigubai, pasiekusi 202 Mb/s greitį, o „Tele2“ – 117 Mb/s, „Bitė“ – 107 Mb/s. 

Rate this item
(0 votes)
RRT: didelė gyventojų dalis neišnaudoja el. parašo teikiamų galimybių

Ir tauriųjų metalų lobis, ir gaisro pavojus: ką reikia žinoti apie stalčiuje laikomus senus išmaniuosius?

Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“

Naujausias sukčių įrankis – „FraudGPT“: kaip apsisaugoti

Dažnas slaptažodžių keitimas ne visada padeda: kibernetinio saugumo ekspertas pateikė 7 patarimus, kaip apsaugoti savo duomenis

Nuo šiol „Tinder“ pasimatymai bus kitokie: pristatytas programėlės pokytis leis išvengti ir ypač pavojingų situacijų

„TikTok“ soc. tinkle plintantys finansiniai patarimai – pasitikėti ar geriau neprasidėti?

Informacinių sistemų programavimas viešajam sektoriui: pagrindiniai privalumai

Dubajuje „Huawei“ pristatė naujus inovatyvius produktus: dėmesys dizainui ir sveikatos stebėjimui

Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas

„Vinted“ po spartaus augimo metų fiksavo pelną ir toliau investuoja į ateitį

Viešasis sektorius ir technologijos – kaip „GovTech Lab“ surado nestandartinį inovacijų kūrimo modelį

5G, dirbtinis intelektas ir dronai – verslas su įvairių Lietuvos universitetų mokslininkais kurs įnovatyvų įrankį nuotoliniam transporto stebėjimui be žmogaus įsikišimo

Tyrimas: ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?

Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio

Skandaluose skendintis „TikTok“ naudotojus nustebino dar vienu sprendimu: blokuos „problematiškus“ kūrėjus