Login to your account

Username *
Password *

Ekspertas apie „Wi-Fi“ ateities galimybes – jų dar net neįsivaizduojame

By Pranešimas spaudai Lapkritis 25, 2022 332

Žinantys, ką reiškia „Cyberpunk 2077“ ar „Diablo Immortal“, sutiks, kad nėra nieko labiau erzinančio, nei „kampuotas“ herojaus valdymas ir sekunde per vėlai įvykdomos kovos komandos. Kaip ir nekokybiški įspūdingo filmo „Įsikūnijimas“ vaizdai televizoriaus ekrane, kurio antros dalies premjeros su nekantrumu laukia kinomanai visame pasaulyje. Ir šį pasitenkinimo ar nusivylimo jausmą gali sukelti maža detalė – lėtas belaidžio interneto ryšys, apie kuriuo egzistavimą namuose prisimenama tik tokiomis akimirkomis. Pasak „Cgates“ Sistemų valdymo, palaikymo skyriaus ir saugumo vadovo Audriaus Ogylbos, per kelis dešimtmečius nuėjęs ilgą kelią, „Wi-Fi“ per kelerius ateinančius metus pasieks nesuvokiamą greitį ir suteiks neribotų galimybių, apie kurias dar mažai nutuokiame.   

„Wi-Fi“ poreikį augina žaidimų industrija ir daiktų internetas

„Wi-Fi“ šiais laikais yra savaime suprantamas dalykas, nors dar visai neseniai taip nebuvo. Rinkoje pasirodžiusi 1997 m., IEEE 802.11 technologija, paprastai vadinama „Wi-Fi“, nuo 2 Mb/s per porą dešimtmečių išaugo iki kelių gigabitų spartos. Net 1000 kartų padidinus interneto pralaidumą, belaidis internetas tapo populiariausia belaidžio ryšio technologija – dauguma beveik visą laiką yra prie jo prisijungę dirbdami, naršydami, žaisdami ar žiūrėdami filmus.

„Abejoju, ar daug kas prisimena tuos laikus, kai prisijungimui prie interneto reikėjo telefono ryšio, jeigu ir prisimena, esu tikras, kad ne nostalgiškai – kažkam namuose kalbant telefonu, interneto tiekimas nutrūkdavo. Dabar esame nuolat prisijungę prie interneto per namų „Wi-Fi“ sistemą arba individualų telefono duomenų planą, tad nusiskundimų gali būti tik dėl nepakankamo interneto greičio ar duomenų kiekio. Ir tokių vartotojų tik daugės – prognozuojama, kad iki 2025 m. net 72 proc. interneto vartotojų juo naudosis tik išmaniuosiuose telefonuose. Tai beveik 3,7 mlrd. žmonių, kurių augantį duomenų apetitą interneto tiekėjams teks patenkinti“, – sako A. Ogylba.

Pasak jo, šiuo klausimu esame išlepinti, nes Lietuvoje savo progresyvumu „Wi-Fi“ ryšys jau lenkia mobilų 5G ryšį – šis yra penktos kartos, o „Wi-Fi“ – šeštosios kartos įranga. Per pastaruosius kelerius metus rinkoje atsirado daugiau įrenginių su „Wi-Fi 6“ technologija, o pandemija jų galimybes ištestavo ir išplėtė – dabar, turint tinkamą įrangą ir interneto planą, galima keliems šeimos nariams vienu metu kokybiškai dalyvauti skirtinguose darbiniuose vaizdo skambučiuose ar mokytojui be trikdžių bendrauti su daugiau mokinių per nuotolinį mokymąsi. Kai šie įrenginiai suporuojami su maršrutizatoriumi, kuris taip pat palaiko šią technologiją, užtikrinamas didesnis saugumas, greitis, mažesnė delsa, kuri svarbi debesų kompiuterijai ir, kas šiais laikais labai aktualu, geresnis suvartojamos elektros energijos efektyvumas. Tikimasi, kad globalus „Wi-Fi 6“ rinkos dydis nuo 11,5 mlrd. dolerių po penkių metų padidės iki 26,2 mlrd. dolerių – kokybiškas internetas daugumai taps toks pat svarbus, kaip oras ar vanduo. Ypač kalbant apie kompiuterinių žaidimų industriją, kurios vertė iki 2025 m. turėtų siekti apie 300 mlrd. dolerių.

„Naujienų portalų skaitymui, elektroniniams laiškams ir veiklai socialiniuose tinkluose pilnai pakanka 7-10 Mb/s, tačiau, norint žaisti kompiuterinius žaidimus, interneto reikia daug greitesnio – bent 10 Mb/s. Tai – minimalus reikalavimas, tačiau norint geros žaidimo patirties, atsisiuntimo greitis žaidimams internete turėtų būti 100  Mb/s, o interneto vėlavimas – kuo mažesnis. Tokį greitį interneto tiekėjai tikrai gali pasiūlyti, tačiau problemų gali kilti, jeigu namuose tuo pačiu metu kompiuterinius žaidimus žaidžia, filmus žiūri ar vaizdo skambutyje dalyvauja ir kiti žmonės. O kur dar populiarėjantys išmanieji įrenginiai ir daiktų interneto (IoT) technologija – daugėjant gaminių su jungiamuoju ryšiu, dauguma noriai diegia specialias programėles ir nuotoliniu būdu valdo savo namus bei prietaisus. Drąsiai galima sakyti, kad modernus „Wi-Fi“ ryšys atvėrė daugybę galimybių išmaniųjų namų technologijoms, tačiau tai nei iš tolo neprilygsta tam, ką žada netrukus atsirasianti „Wi-Fi 7“, – teigia A. Ogylba.

Išmanieji įrenginiai greit nebespės su „Wi-Fi“ galimybėmis?

Dabartinės 2,4 GHz, 5 GHz ir „Wi-Fi 6E“ 6 GHz dažnių juostos yra suskirstytos į įvairius kanalus, kuriuos, pagal sunaudojamų duomenų kiekį, gali naudoti įrenginiai. Mažiausi „Wi-Fi“ kanalai yra 20 MHz, tačiau juos galima sujungti, kad būtų sukurti didesni kanalai – vienas iš „Wi-Fi 7“ patobulinimų leis sukurti net 320 MHz kanalus. Tai tarsi papildomų juostų įvedimas greitkelyje be greitį ribojančių ženklų – manoma, kad naujasis standartas galėtų užtikrinti iki 46 Gbps duomenų perdavimo spartą. Tai reiškia, kad naujos kartos belaidis internetas bus iki keturių kartų greitesnis, nei šiuo metu siūlo „Wi-Fi 6“ ir „Wi-Fi 6E“ technologija ir beveik šešis kartus greitesnis už „Wi-Fi 5“, kurio maksimalus greitis yra 6,9 Gbps.

Kaip pastebi „Cgates“ specialistas, šiuo metu kuriamas „Wi-Fi 7“ ne tik pagerins „Wi-Fi 6“ savybes, bet ir technologijų rinkoje įves rimtų pokyčių – belaidžio interneto galimybės palengvins kitų ateities technologijų, tokių, kaip virtuali realybė ar interaktyvi telemedicina, progresą. Pasak jo, tai vienareikšmiškai pakeis vartotojų rutiną, tad išmaniųjų įrenginių gamintojai jau dabar negaili resursų, kad šią „Wi-Fi“ technologijos evoliuciją pasivytų ir tinkamai išnaudotų – „Wi-Fi 7“ pirmiausia bus prieinamas maršrutizatoriams ir nešiojamiesiems kompiuteriams, o tik tada pateks į išmaniuosius telefonus. „Intel“ pranešė, kad iki 2024 m. planuoja įdiegti „Wi-Fi 7“ asmeniniuose nešiojamuosiuose kompiuteriuose, o pagrindinėse rinkose ši technologija pasirodys 2025 m. Pirmieji išmanieji telefonai, palaikantys „Wi-Fi 7“, gali būti pradėti gaminti antroje 2024 m. pusėje.

„Mūsų kasdien naudojami įrenginiai tampa vis išmanesni ir efektyvesni – tik pagalvokite apie visiškai automatizuotą namą, išmanųjį miestą su prijungtais automobiliais ar papildytosios realybės klasę. Visa tai nebūtų įmanoma be išvystytos ryšių infrastruktūros ir keliolikos gigabitų greičio. „Wi-Fi“ technologija netrukus visai kita prasme asocijuosis su išmaniu ir patogiu gyvenimu, tačiau verta žinoti, kad ne visi maršrutizatoriai ir modemai yra vienodi, todėl, neatnaujinus turimos „Wi-Fi“ įrangos, gali būti sunku neatsilikti nuo naujos realybės“, – sako A. Ogylba.

Pasak jo, laukiant, kol „Wi-Fi 7“ standartas pasirodys Lietuvoje, dabar galima maksimaliai išnaudoti turimą interneto planą su rinkoje siūlomomis galimybėmis. Palyginti nauja technologija, žinoma kaip „mesh tinklas“, kai papildomi „Wi-Fi“ maršrutizatoriai patalpoje veikia kaip ryšio stiprintuvai, eliminuodami storų sienų, spintų, durų stiklo barjerų ar mikrobangų krosnelės skleidžiamų bangų trikdžius, padės efektyviai naudotis internetu ir  pasiruošti dabar, atrodo, dar nesuvokiamam „Wi-Fi 7“ greičiui. Tai ypač aktualu žaidžiant aukštos raiškos grafikos žaidimus ar žiūrint HD filmus.

„Svarbu ir tai, kad namuose „mesh tinklas“ atrodo estetiškai – belaidė technologija eliminuoja visur besimėtančių laidų klausimą, o interneto padengiamumą visuose namuose užtikrinanti įrangą pašalina taip vadinamas akląsias interneto zonas – migruojant po kambarius interneto ryšys išlieka tolygus. Be to, šią įrangą įsigiję mūsų klientai pabrėžia, kad be pagrindinės savo funkcijos – greito interneto, jiems itin svarbi vaikų naršymo kontrolės funkcija ir integruota antivirusinė programa, kuri užtikrina šeimos duomenų saugumą. Tai  – tik pradžia, nes ateinantys keleri metai bus tikrai įdomūs, kadangi atsiversiančių naujos kartos interneto galimybių ir jį palaikančių technologijų mes dar net neįsivaizduojame“, – žada „Cgates“ Sistemų valdymo, palaikymo skyriaus ir saugumo vadovas  A. Ogylba. 

 

Rate this item
(0 votes)
„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: padės spręsti numerių trūkumo klausimą

Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Iš savo patirčių nesimoko: tyrimas atskleidžia, kad tėvai apie grėsmes vaikams internete žino, bet abejingumas auga

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Artėja technologijų cunamis: atskleistos keturios technologijų tendencijos, kurios pakeis pasaulį

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Išrinktos geriausios Lietuvos „fintech“ įmonės, pristatytas ir šalies „fintech“ žemėlapis

Ar solidarumo mokestį mokės ir kriptoturto rinkos dalyviai?

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?

„Samsung“ skelbia apie atnaujinimą, dėl kurio „Galaxy AI“ funkcijos pasieks ir ankstesnių įrenginių savininkus

„Sony” išleidžia didelės talpos bei spartos atminties korteles CEB-G480T/CEB-G240T

Išgirskite pirmieji: dirbtinis intelektas pirmą kartą uždainavo lietuviškai