Login to your account

Username *
Password *

Kodėl vertėtų tik 2G ir 3G technologijas palaikančius įrenginius iškeisti į palaikančius naujos kartos ryšį jau dabar

By INK Agency Lapkritis 24, 2023 176

Pernai išjungtas 3G ir pamažu artėjantis 2G atsisakymas daiktų interneto (IoT) sprendimus naudojančius verslus pamažu skatina dairytis į naujesnes tinklo technologijas.

Nors esami įrenginiai dar veiks kurį laiką, tačiau naujų įrenginių, kurie palaiko tik 2G arba 3G technologijas, vertėtų nebediegti ir iškart pereiti prie naujos kartos technologijų užsitikrinant ilgametį jų palaikymą ir veikimą.

Pasaulyje jau kuris laikas išjungiamos 2G ir 3G technologijos, tad jų aprėptis mažės iki tol, kol galiausiai visai išnyks. ŠtaiŠveicarijoje 2G ir 3G technologijų palaikymą šįmet išjungė paskutinis operatorius. Ilgainiui  visi įrenginiai, kurie šiuo metu yra pritaikyti tokiam ryšiui, galiausiai nustos veikti ir kitose šalyse. 

„Telia“ daiktų interneto vadovas Remigijus Brasius teigia, kad jei jūsų versle naudojami 2G ir 3G technologijoms paremti įrenginiai arba jei turite įdiegtas balso telefonijos taikomąsias programas, kurios veikia 2G tinkle, dabar metas tinkamai suplanuoti, kaip pereisite prie 5G alternatyvų, pavyzdžiui, mažos galios plačios aprėpties (LPWA) technologijų.

Kodėl tai taip svarbu jau dabar

Atsižvelgiant į tai, kad telekomunikacijų operatoriai pasaulyje jau dabar atsisako 2G ir 3G technologijų, o  2G ar 3G technologijas palaikančių visiškai naujų įrenginių parduodama  gana nemažai, verslas turėtų apgalvotai pasirinkti naujos kartos 4G ir 5G duomenų perdavimo technologijos. Tai leis išvengti nenumatytų išlaidų tokios įrangos keitimui ateityje ir užtikrins verslo tęstinumą daugybei metų.

„Remiantis 2022 m. „Transforma Insights“ agentūros atliktu IoT ryšių naudojimo tyrimu, 95%  nuo 2G/3G prie naujesnių tinklo technologijų perėjusių įmonių vertina, kad tai atnešė daug naudos.

Tarp pagrindinių pranašumų galima paminėti platesnes IoT pritaikymo galimybes, kur kas geresnį duomenų perdavimo efektyvumą, atsparumą besikeičiančiam teisiniam reguliavimui bei ypatingą lankstumą“, – teigia R. Brasius.

Geresnis duomenų pralaidumas ir platesnis pritaikymas

Pasak R. Brasiaus, pastaraisiais metais besiplečiantis IoT technologijų pritaikymo spektras reikalauja vis didesnio duomenų perdavimo pajėgumo. 4G ir 5G smarkiai lenkia 2G bei 3G pirmtakus, siūlydami smarkiai geresnę spartą bei galimybę perduoti didesnės apimties duomenų paketus.

Nenuostabu, jog būtent šios mobiliojo ryšio technologijos jau naudojamos bene kiekvienoje pramonės šakoje, pradedant vaizdo transliavimu prie interneto prijungtose transporto priemonėse ir baigiant gamybos automatizavimu.

„Naujos kartos mobilusis internetas ne tik pajėgus susidoroti su didesniais informacijos failais, bet ir sugeba tai atlikti su kur kas mažesne delsa.

Tai ypač juntama didelio tikslumo reikalaujančiose užduotyse, tokiose kaip vaizdo stebėjimas, nuotolinis valdymas ir pramoninių įrengimų kontrolė, kur net ir mažiausias vėlavimas gali atnešti reikšmingų nuostolių.

Didesnis tinklo pajėgumas taip pat įgalina IoT pritaikyti ypač dideliu mastu ir verslams kurti naujus pajamų šaltinius – naudojant modernų ryšį, prie interneto tampa įmanoma prijungti kiekvieną gatvės šviestuvą, šiukšliadėžę, vandens vamzdį ir automobilių stovėjimo vietą“, – aiškina pašnekovas.

Efektyvesnis resursų naudojimas ir lėšų taupymas 

Priešingai nei senieji (telemetrinio arba M2M) ryšio sprendimai, į 5G standartą įeinančios ir būtent daiktų internetui kurtos LTE-M ir NB-IoT technologijos duomenų perdavimo efektyvumo kartelę iškelia į naujas aukštumas. Kadangi jos leidžia informaciją išsiųsti nustatytais intervalais, tarp siuntimų siųstuvo maitinimas gali būti efektyviai išjungiamas ir taip taupoma baterijos įkrova.

Taip dideliu vienu metu prisijungusių įrenginių kiekiu be reikalo neapkraunamas tinklas, o modernūs jutikliai gali atsidurti ten, kur neįmanoma jų lengvai pakeisti ar atvesti elektros laido.

„Su siaurajuosčiu LTE-M ir NB-IoT ryšiu prie interneto galime prijungti net kelio dangą ar  pastatų vidines konstrukcijas, kurių temperatūrą, deformacijas ir kitus rodiklius galime stebėti net iki 10 metų, nekeisdami jutiklių baterijų. Tuo metu šias technologijas pritaikius miesto šiukšliadėžėse, tampa įmanoma stebėti jų prisipildymą ir pagal tai optimizuoti ištuštinimą.

Papildomai, su naujos kartos internetu atsiranda galimybė išjungti gatvės šviestuvus tada, kai aplink nėra žmonių judėjimo, o stebint pastatų energijos suvartojimą smulkesniu lygmeniu, galima nustatyti, kuriuo paros ir metų laiku reikia daugiau ar mažiau energijos, taip energetikos įmonėms padedant optimizuoti energijos gamybą“, detalizuoja „Telia“ ekspertas. 

Geresnė ryšio padengtis – naujos lokacijos

3G dažnius perėmusios LTE-M ir NB-IoT gali pasiūlyti kur kas stipresnį ryšį ir smarkiai išplėsti IoT įrenginių geografinį išdėstymą. Šių technologijų dėka išmanūs daiktų interneto sprendimai gali atsidurti požeminėse aikštelėse, dirvožemyje ir net vandens šuliniuose, kas dar neseniai atrodė kaip tolima utopija.

Šis pastarųjų metų technologinis proveržis gali pasitarnauti ūkininkams, norintiems stebėti savo pasėlių būklę, ir net kalnakasybą vykdančioms įmonėms, pageidaujančioms automatizuoti šachtose dirbančių transporto priemonių darbą. Papildomai, nutolusiosiose vietovėse 5G gali veikti alternatyva šviesolaidiniam internetui ir taip padėti pasiekti atokiose gyvenvietėse gyvenančius klientus.

Atsparumas teisiniam ir technologiniam virsmui 

Anot R. Brasiaus, naudojamų tinklo technologijų atnaujinimas taip pat užtikrina organizacijos veiklos tęstinumą ir nuspėjamumą, išvengiant neplanuotų trikdžių. Lietuvoje jau praėjusiais metais išjungus 3G, o Europos valstybėse ir visame pasaulyje pamažu daugėjant operatorių, kurie   jau dabar atsisako 2G ryšio, šiomis technologijomis paremtos paslaugos vieną dieną nustosi veikti.

Tuo metu  4G ir 5G šeimoms priskiriami ryšiais paremti sprendimai veiks dar ilgai.

Analitikai skaičiuoja, kad 4G gyvavimo trukmė sieks dar mažiausiai 20 metų, o 5G išjungimo greičiausiai neišvys ir daugelis dabartinės kartos žmonių. Be geresnių ateities perspektyvų naujieji ryšiai pasižymi ir kur kas geresniu atsparumu programišių atakoms, nei galėjo pasigirti 2G/3G, todėl jų naudojimo neapribos ir svarstomas naujas teisinis reguliavimas.

Kaip sužinoti, ar jūsų įrenginiai yra pritaikyti tik 2G ar 3G tinklui

Tinklų išjungimas paveikia visus įrenginius, kurie veikia 2G ir 3G tinkluose ir naudojami balso telefonijai arba duomenų perdavimui. 

Kartais tos technologijos yra vadinamos kitaip.

GSM GPRS, EDGE

Pavadinimai, kurie dažnai  siejami su 2G.

UMTS, HSPA, HSPA+

Pavadinimai, kurie dažnai siejami su 3G.

Tikslią informaciją apie tai, kokia technologija naudojama įrenginyje, turi IoT sprendimo tiekėjas arba aparatinės įrangos gamintojas.

Esamų galimybių didinimas


Anot R. Brasiaus, mobiliųjų tinklų 5G šeimos, LPWA ryšys – tai ne vien tik naujos galimybės. Daugelis šių technologijos pritaikymo atvejų reiškia, kad jos įdiegtiems IoT sprendimams leidžia veikti greičiau, geriau, pigiau ir saugiau.

Pigesni moduliai leidžia prijungti daugiau įrenginių. Tai reiškia, kad galima lengvai padidinti esamo sprendimo mastą arba išplėsti jo taikymo sritį ir įtraukti naujas pritaikymo galimybes. Nedideles sistemas dabar galima paversti plačiai paplitusiais sprendimais. 

Kartu su LTE-M ir NB-IoT atsiranda ir nauja mobilumo dimensija. Šios technologijos verslui leidžia gerokai praplėsti siūlomų paslaugų spektrą pasitelkus tuos pačius sprendimus, o dėl to laimi ir vartotojai  Pavyzdžiui, baterijomis veikiančių  GPS poziciją nustatančių įrenginių ir jų sprendimų pritaikymas atveria naujas galimybes tiek tokių produktų gamintojams, tiek potencialiems jų klientams.

NB-IoT ir LTE-M yra standartizuotos GSMA technologijos, todėl jos savaime yra ne tik saugesnės už alternatyvius sprendimus, bet ir technologiškai pranašesnės. Kadangi jos veikia licenzijuoto dažnių spektro ribose, nėra ir kitų įrenginių sukeliamų trukdžių pavojaus.

Rate this item
(0 votes)
Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas

„Vinted“ po spartaus augimo metų fiksavo pelną ir toliau investuoja į ateitį

Viešasis sektorius ir technologijos – kaip „GovTech Lab“ surado nestandartinį inovacijų kūrimo modelį

5G, dirbtinis intelektas ir dronai – verslas su įvairių Lietuvos universitetų mokslininkais kurs įnovatyvų įrankį nuotoliniam transporto stebėjimui be žmogaus įsikišimo

Skandaluose skendintis „TikTok“ naudotojus nustebino dar vienu sprendimu: blokuos „problematiškus“ kūrėjus

Tyrimas: ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?

Kaip susikurti asmeninį kino teatrą po atviru dangumi? Ekspertas dalijasi, kokios įrangos gali prireikti

Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio

„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą

Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami

Daugiau galimybių investuoti: per „Paysera“ nuo šiol galima investuoti į „InRento“ siūlomus NT nuomos projektus

Ekspertai rekomenduoja: mobilieji žaidimai, kuriuos privalo išbandyti kiekvienas 

„Samsung“ pristatė 2024 m. televizorių liniją: centre – „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus