Login to your account

Username *
Password *

Nauja Lietuvos mobiliojo interneto era: nebaisios nei tūkstantinės minios, nei pasaulinio lygio renginiai

By Telia Gegužė 29, 2023 240

Pastarųjų savaičių renginių maratonas įrodė, kad Lietuva oficialiai įžengė į naują mobiliojo interneto erą – jo iš rikiuotės nebegali išvesti net didžiausios žmonių minios. Praėjusią savaitę rekordinį skaičių sunkiojo metalų gerbėjų Vingio parke šokdinęs „Rammstein“ koncertas, krepšinio sirgalių minias iš viso pasaulio į Kauną sukvietę Eurolygos finalai ir kiek anksčiau didžiausius technologijų entuziastus subūrusi „LOGIN“ konferencija 5G tinklui pasirodė esantys tik apšilimas. Šių renginių metu „Telia“ mobilusis internetas ne tik nestrigo, bet ir viršijo 600 Mb/s atsisiuntimo spartą su dešimtimis tūkstančių vartotojų vienoje vietoje.

„Nepaisant greito ryšio technologijų progreso, dar prieš keletą metų keliolika ar net mažiau tūkstančių vartotojų vienoje vietoje „ant menčių“ paguldyti galėjo net ir moderniausią 4G tinklą. Tačiau pagaliau gavę progą tokio masto apkrovų sąlygomis išbandyti pernai oficialiai įjungtą 5G, galime tik patvirtinti, kad penkta tinklo karta visam tam deda tašką. 5G leidžia mums pasiūlyti tokius interneto talpos ir spartos klodus, kad jų visiškai pakanka net ir tokiems pasaulinio lygio renginiams, kaip liepą Lietuvoje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas“, – teigia „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Pakako ir transliacijoms, ir bet kam kitam 

Pasak „Telia“ atstovo, buvo planuota, kad „Rammstein“ koncertas bus turbūt didžiausio tankumo renginys per visą Lietuvos istoriją, prilygstantis nebent beveik prieš 30 m. tame pačiame Vingio parke vykusiam grupės „Foje“ atsisveikinimo koncertu. Todėl dar gerokai prieš nuskambant pirmiesiems būgnų ir gitarų akordams, „Telia“ koncerto prieigose aktyvavo papildomą ryšio įrangą, kurios veikimas viršijo lūkesčius.

„Ryšio infrastruktūrai koncertai yra ypatingas iššūkis ne vien dėl didelio abonentų skaičiaus vienoje vietoje, bet ir todėl, kad dauguma žmonių jų metu mobilųjį internetą pradeda naudoti kur kas intensyviau, nei įprastai. Daugelis neatsispiria pagundai draugams siųsti vaizdo įrašų ar skambinti vaizdo skambučiais, dėl ko ryšys „ant šono“ gula dar netgi nenuskambėjus pirmosioms dainoms, kaip nutiko kitų operatorių atveju. Tačiau mūsų 5G sugebėjo pademonstruoti 500-600 Mb/s vidutinį atsisiuntimo, ir iki 80 Mb/s išsiuntimo greitį, net miniai su atlikėjais visu garsu šaukiant „Du hast mich“, – įspūdingais 5G pajėgumais džiaugiasi A. Šemeškevičius.

Dar geresnis 5G rezultatas pademonstruotas per Kauną drebinusį Eurolygos finalo ketverto turnyrą. Lietuvos ir iš viso pasaulio atvykusiems krepšinio sirgaliams buvo prieinama net 752 Mb/s sparta.

Tokios greitaveikos būtų per akis, net ir norint draugams savo įspūdžius gyvai transliuoti 4K raiška, jau nekalbant apie žinutes, „Instagram Stories“ ir kitas šiuolaikinio žmogaus komunikacijos formas. Be to, technologijų vadovas prideda, kad dideli 5G pajėgumai nuima apkrovą nuo 4G infrastruktūros, kuri vis dar gyvybiškai būtina balso skambučiams, todėl žmonės be sutrikimų galėjo pasiskambinti minioje pasimetusiems draugams ar pasidalinti įspūdžiais su namuose likusiais artimaisiais.

Lyg apšilimas prieš egzaminą 

„Telia“ atstovas akcentavo ir gerą 5G pasirodymą per kitą ryšio kokybei reiklų renginį – „LOGIN“ konferenciją, kurioje tradiciškai susirenka itin daug pažangiausius išmaniuosius įrenginius turinčių ir jų galimybių išnaudoti nevengiančių asmenų. Ryšio įrangos statistika rodo, kad konferencijos dalyviai mobiliuoju internetu naudojosi išties intensyviai, kadangi per kai kurias 5G bazinių stočių celes per valandą buvo perduota net iki 16 gigabaitų duomenų.

Vis dėlto nepaisant intensyvaus duomenų vartojimo, bendra renginio prieigų „Telia“ 5G infrastruktūros apkrova neviršijo net pusės esamų galimybių – įranga būtų atlaikiusi ir kur kas didesnį ryšio naudotojų skaičių ar duomenų srautą. Šis faktas džiugina, kadangi per „LOGIN“ savotiškai buvo patikrintas Lietuvos pasiruošimas jau liepą tame pačiame LITEXPO kongresų centre vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, ir įsitikinta, kad jo metu mobiliojo interneto problemų neturėtų kilti.

„Kalbėdami apie penktos kartos tinklo pranašumus, dažnai minime pritaikymą savavaldžiams automobiliams ir kitus futuristinius scenarijus, kurie paprastiems žmonėms atrodo sunkiai apčiuopiami. Šie pastarųjų savaičių renginiai kaip tik ir tapo tuo „žemišku“ pavyzdžiu, kuo 5G skiriasi nuo 4G. Tai internetas, kuris veikia akimirksniu nepriklausomai nuo vietos ar to, kiek žmonių jus supa. 5G suteikia tą užtikrintumo jausmą, kad ryšys visada bus ir su juo pavyks nuveikti tai, ką norite“, – apibendrina ekspertas.

Rate this item
(0 votes)
„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: padės spręsti numerių trūkumo klausimą

Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Iš savo patirčių nesimoko: tyrimas atskleidžia, kad tėvai apie grėsmes vaikams internete žino, bet abejingumas auga

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Artėja technologijų cunamis: atskleistos keturios technologijų tendencijos, kurios pakeis pasaulį

Išrinktos geriausios Lietuvos „fintech“ įmonės, pristatytas ir šalies „fintech“ žemėlapis

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Ar solidarumo mokestį mokės ir kriptoturto rinkos dalyviai?

„Samsung“ skelbia apie atnaujinimą, dėl kurio „Galaxy AI“ funkcijos pasieks ir ankstesnių įrenginių savininkus

Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

„Sony” išleidžia didelės talpos bei spartos atminties korteles CEB-G480T/CEB-G240T

Išgirskite pirmieji: dirbtinis intelektas pirmą kartą uždainavo lietuviškai