Login to your account

Username *
Password *

„Telia“: verslas nuo kibernetinių atakų vis labiau slepiasi debesijoje

By Telia Vasario 15, 2023 330

Remiantis JAV saugumo ekspertais, pernai net 600 proc., lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, išaugę kibernetinių atakų mastai lėmė IT paslaugų verslui paklausos augimą. Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ duomenimis, pernai labiausiai augo įmonių investicijos į darbuotojų produktyvumą didinančius įrankius (31 proc.), IT sistemų priežiūros paslaugas (22 proc.) ir debesijos sprendimus (17 proc.). Bendrai įmonės IT paslaugų verslui segmento pajamos, lyginant su praėjusiais metais, didėjo 15 proc.

„Telia“ verslo klientų vadovas Daniel Karpovič sako, kad tokius rezultatus lemia įmonių siekis optimizuoti savo veiklos procesus ir augančių kibernetinių grėsmių kontekste užtikrinti sistemų patikimumą bei saugumą. Šiandien tai yra svarbu ne tik stambioms įmonėms bei viešojo sektoriaus įstaigoms, bet ir smulkiam bei vidutiniam verslui.

Pasak D. Karpovičiaus, pasaulinėje kibernetinio saugumo grėsmių duomenų bazėje Cvedetails.com šiuo metu yra registruota beveik keli šimtai tūkstančių pažeidžiamumų. Jų skenavimas leidžia geriau nuo šių grėsmių apsisaugoti ir vykdyti efektyvesnę kibernetinių atakų prevenciją.

„Matome, kad vidinių išteklių, procesų ir aplikacijų perkėlimui į debesų kompiuteriją, kibernetinio saugumo stiprinimui bei efektyvaus sistemų palaikymo užtikrinimui Lietuvos įmonės skiria vis daugiau dėmesio. Tai patvirtina ir didelis susidomėjimas pažeidžiamumų skenavimu, CaaS debesijos technologijomis ir viešosios debesijos sprendimais“, – sako D. Karpovič. 

Lietuvoje į saugumą investuoja nepakankamai 

Pernai metų pabaigoje „Telia“niciatyva bendrovės „Kantar“ atliktos apklausos duomenys rodo, kad savo IT infrastruktūros saugumu rūpinasi didesnė dalis Lietuvos įmonių – tam reikiamas paslaugas iš išorinių tiekėjų perka 36 proc., o nuosavais ištekliais remiasi 28 proc. apklausoje dalyvavusių didžiųjų Lietuvos privataus ir viešojo sektoriaus bendrovių. Tačiau pasak D. Karpovičiaus, šie skaičiai taip pat atskleidžia, kad vis dar yra nemenka dalis didelių įmonių neinvestuoja į paslaugas, kurios padėtų apsisaugoti nuo įsilaužimo ar masinių atakų. Tad tikėtina, kad dar daugiau tokių yra tarp vidutinių ir smulkių bendrovių. 

Savo ruožtu debesų kompiuterija vaidina vis svarbesnį vaidmenį daugelio įmonių IT infrastruktūroje ir sistemų architektūroje. Dėl to bendrovėms reikalingi lankstūs debesijos sprendimai, leidžiantys apjungti nuosavas debesijos infrastruktūras su didžiausių debesų kompiuterijos teikėjų, tokių kaip „Amazon“, „Microsoft“ ir „Google“ paslaugomis.

„Įmonės siekia užsitikrinti jų poreikius atitinkančią IT infrastruktūrą, tačiau tuo pačiu nori išvengti su jos palaikymu susijusių rūpesčių. Dėl to vis dažniau renkamasi sistemų priežiūrą patikėti išoriniams specialistams ir įmonės vis dažniau įrangą bei tinklo resursus nuomojasi, o ne įsigyja. Pavyzdžiui, šiemet nuomos sprendimai buvo naudoti net 74 proc. visų mūsų vykdytų verslo klientų projektų. Pernai ši dalis siekė 64 proc.“, – sako pašnekovas.

Rate this item
(0 votes)
Geros žinios „Facebook“ senbuviams: sugrąžinta naudotojų itin mėgta sena funkcija

Logitech G pristato PRO X 60 žaidimų klaviatūrą su Keycontrol technologija – kompaktiška ir sukurta laimėti

Paaiškino, ką daryti, jei stringa mėgstamiausias kompiuterinis žaidimas 

Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą

„404“ klaida: nuo konspiracijos teorijų iki interaktyvių žaidimų pasiklydusiems internete

Naujausias tyrimas: nutekinti 77 mln. slapukų iš Lietuvos

Perdėtas pozityvumas gali turėti neigiamų pasekmių: ką slepia šypsenos socialiniuose tinkluose?

Pristatytos naujos belaidės ausinės „Huawei FreeClip“: didelis dėmesys komfortui ir baterijos veikimo laikui

Kaune – išmanių miestų sprendimams skirtas hakatonas

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

„Google“ DI asistentas atsinaujino: ką gali „Gemini“ ir kuo jis pranašesnis už „ChatGPT“?