Login to your account

Username *
Password *

Karo naujienos tarp lyderių Lietuvoje iškėlė „Telegram“

By Idea prima Lapkritis 17, 2022 281

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje sparčiai išpopuliarėjusi susirašinėjimo ir pokalbių platforma „Telegram“ aktyviai naudojama ir Lietuvoje – rinkos tyrimų bei technologijų bendrovės „Synopticom“ atlikto tyrimo duomenimis, „Telegram“ naudoja 20 proc. apklaustų šalies gyventojų.

2013 m. sukurta „Telegram“ šiandien turi virš 700 mln. vartotojų pasaulyje ir yra tarp populiariausių šiemet atsisiųstų programėlių. Nemokama atviro kodo ir debesų kompiuterijos pagrindu veikianti programėlė yra prieinama beveik visose populiariausiose platformose – „Android“, „iOS“, „Windows Phone“ ir kt.

„Programėlė „Telegram“ yra saugus ir vartotojams patrauklus kanalas. Šioje aplikacijoje neveikia algoritmas, kuris kituose socialiniuose tinkluose analizuoja vartotojų elgseną ir pagal tai modeliuoja rodomą turinį. Viena vertus, tai suteikia daugiau laisvės, kita vertus – gali lemti dezinformacijos sklaidą. „Telegram“ populiari dar ir todėl, kad joje galima kurti gausias grupes, viešus ar privačius kanalus naujienų bei kitos informacijos dalinimuisi“, – komentuoja „Idea prima“ skaitmeninės komunikacijos komandos vadovė Viktorija Juškauskaitė-Radvilavičė.

Pasak jos, programėlės populiarumą paskatino ir Rusijos pradėtas karas Ukrainoje – ji tapo vienas iš pagrindinių kanalų dalintis aktualiomis naujienomis apie vykstančius įvykius. „Telegram“ programėlė Ukrainoje buvo populiari dar iki Rusijos karo pradžios, o Lietuvoje jos vartotojų skaičius ėmė augti, keičiantis geopolitinei situacijai.

Išmaniosios komunikacijos agentūros „Idea prima“ inicijuoto tyrimo duomenimis, „Telegram“ naudojasi 20 proc. respondentų – ši platforma savo populiarumu Lietuvoje pralenkia ne tik jaunimo pamėgtą „TikTok“ (18 proc.), bet ir šalyje vis dar neprigyjantį „Twitter“ (10 proc.).

Dažniausiai „Telegram“ naudojasi vyresni šalies gyventojai, 40-59 m. amžiaus respondentai, kai tuo tarpu „Twitter“ ir „TikTok“ išlieka jaunesnės auditorijos dėmesyje – „Twitter“ dažniausiai naudojasi 30-49 m., o „TikTok“ – 18-29 m. amžiaus apklaustieji.

„Kasmet Lietuvoje inicijuojamas socialinių tinklų statistikos tyrimas leidžia įvertinti, kokius socialinius tinklus turi ir naudoja mūsų šalies gyventojai pagal amžių. Socialiniai tinklai „Facebook“, „Instagram“ ir „Youtube“ išlieka lyderiais, tačiau kitų platformų pasirinkimas varijuoja.

Pavyzdžiui, jaunesnė respondentų dalis daugiau dėmesio skiria dinamiškam, šmaikščiam vaizdo turiniui „TikTok“, neretai sekant tendencijomis patinkantis turinys atkartojamas turimose paskyrose. Savo ruožtu vyresni vartotojai domisi politiniais įvykiais ir aktualijomis, karo eiga, todėl renkasi kitus socialinius tinklus („WhatsApp“, „Telegram“)“, – sako V. Juškauskaitė-Radvilavičė.

Pasak jos, šiemet itin aktualios geopolitinės naujienos buvo pagrindinis turinys, kuriuo domėjosi socialinių tinklų vartotojai. Palyginti su praėjusiais metais atlikto tyrimo duomenimis, su prislopusia COVID-19 pandemija susijusios naujienos, kuriomis vartotojai itin domėjosi, šiemet atsidūrė paskutinėje vietoje.

„Tyrimų bendrovės „Synopticom“ apklausa parodė, kad nepaisant aktualijų socialiniuose tinkluose vartotojai ir toliau ieško informacijos apie maistą ir jo gaminimą, keliones, filmus bei kitas pramogas, sveiką gyvenseną“, – teigia pašnekovė.

Daugiau įžvalgų apie socialinių tinklų statistiką bei socialinių tinklų vartojimo įpročius bus pateikta gruodžio 2 d. Vilniuje vyksiančiame socialinių tinklų žinių ir atradimų festivalyje „Social Media Fest 2022“. Pusės dienos konferencija šiemet vyks „Talent Garden Vilnius“, renginį taip pat bus galima stebėti tiesioginės transliacijos metu. Daugiau informacijos: www.socialmediafest.lt.

Rinkos tyrimų ir technologijų bendrovė „Synopticom“ Lietuvos miestų gyventojų, turinčių bent vieną socialinio tinklo paskyrą, apklausą atliko 2022 m. spalio mėnesį. Apklausoje dalyvavo 602 respondentai nuo 18 metų.

Rate this item
(0 votes)
„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: padės spręsti numerių trūkumo klausimą

Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Iš savo patirčių nesimoko: tyrimas atskleidžia, kad tėvai apie grėsmes vaikams internete žino, bet abejingumas auga

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Artėja technologijų cunamis: atskleistos keturios technologijų tendencijos, kurios pakeis pasaulį

Išrinktos geriausios Lietuvos „fintech“ įmonės, pristatytas ir šalies „fintech“ žemėlapis

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Ar solidarumo mokestį mokės ir kriptoturto rinkos dalyviai?

„Samsung“ skelbia apie atnaujinimą, dėl kurio „Galaxy AI“ funkcijos pasieks ir ankstesnių įrenginių savininkus

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?

„Sony” išleidžia didelės talpos bei spartos atminties korteles CEB-G480T/CEB-G240T

Išgirskite pirmieji: dirbtinis intelektas pirmą kartą uždainavo lietuviškai