Login to your account

Username *
Password *

Dėl stringančio ryšio pralaimėjote internetinį žaidimą? Paprasti būdai kaip tai pakeisti

By Telia Spalio 14, 2022 318

Lėtas internetas žaidžiant kompiuterinius žaidimus žiauriai erzina, o jį lemiančios problemos gali tykoti visoje grandinėje, pradedant tam nepritaikytu interneto paslaugų planu ir baigiant tokia smulkmena, kaip ilgas LAN kabelis nuo maršrutizatoriaus. Vis dėlto specialistai ramina, jog juntamai pagerinti esamo interneto kokybę gali padėti keletas paprastų patarimų.

Remiantis „Newzoo Global Games Market Report“ ataskaita, 2022 m. kompiuterinius žaidimus žaidžiančių asmenų skaičius pasieks beveik pusę pasaulio populiacijos – 3,2 milijardo, o šios rinkos vertė turėtų peržengti 200 milijardų eurų ribą. Natūralu, kad augant žaidėjų skaičiui ir  žaidimams vis labiau keliantis į internetą, nemaža dalis vartotojų jau spėjo pajusti savo ryšio ribotumus.

„Internetiniai žaidimai yra viena interneto kokybei reikliausių veiklų, todėl jai ypač svarbu, kad kiekviena interneto grandinės dalių veiktų tinkamai. Didelę dalį problemų padeda išspręsti paprasti dalykai, tokie kaip maršrutizatoriaus perkrovimas, interneto kabelio pakeitimas ar žaidimų įrenginio prioretizavimas interneto sraute. Tais atvejais kai žaisti naudojant šviesolaidį nėra techninių galimybių, 5G mobilusis ryšys gali būti rimta alternatyva“, – teigia „Telia“ vaizdo žaidimų ekspertas Žilvinas Pūkas.

Pirmas žingsnis – įvertinti esamą situaciją

Pasak Ž. Pūko, susidūrus su strigimais žaidžiant, pirmiausia reikėtų patikrinti savo interneto greitį apsilankius greičio matuoklės puslapyje. Norint maksimalios žaidimo kokybės, labai svarbu, kad tiek duomenų atsisiuntimo, tiek įkėlimo greičiai siektų bent 100 Mb/s, tačiau neplanuojant siekti e-sporto aukštumų ar žaisti itin greitos reakcijos reikalaujančių žaidimų pakanka ir kiek mažesnės spartos. Ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į kitą matuoklės rodomą parametrą – delsą (angl „ping“). Ši rodiklis neturėtų viršyti 45 ms.

„Verta paminėti, kad greičio testą reikėtų atlikti ne su serveriu esančiu Lietuvoje, o geriau būtų pasirinkti būtent tos šalies, kurioje yra žaidimo serveris, testą. Pavyzdžiui, gerai žinomas kompiuterinis žaidimas „Call of Duty“ yra „Amazon“ serveriuose, kurie yra Vokietijoje. Tad atliekant greičio testą ir reikėtų rinktis ne artimiausią siūlomą šalį, o tinkamiausią. Būtent su šiuo žaidimu, tai galėtų būti Amsterdamas“,  – patarimą duoda specialistas.

Apie kai kuriuos butelio kaklelius net nesusimąstome

„Telia“ vaizdo žaidimų eksperto teigimu, įvertinus interneto prieigos galimybes ir nustačius, kad jų visiškai pakanka, žvilgsnį reikėtų kreipti į tolesnį interneto kelią iki įrenginio. Daugelis žaidėjų žino, jog žaidimų kompiuterį prie interneto geriausia prijungti, naudojant stabiliausią ryšį garantuojantį LAN kabelį, o ne įvairiems trukdžiams ne itin atsparų Wi-Fi. Vis dėlto būtent šis laidas ir gali būti vienas strigimo kainininkų – žemesnės, nei CAT 5 kategorijos, ir itin didelio, net keleto metrų, ilgio LAN kabeliai ganėtinai pastebimai didina reakcijos laiką ir neturėtų būti naudojami žaidimų entuziastų.

„Kita vertus, šiais laikais išmaniųjų telefonų žaidimams vejantis skirtus kompiuteriams, negalime ignoruoti ir bevielio interneto. Norint pasiekti geriausių rezultatų, žaidžiant per Wi-Fi, reikėtų įsitikinti, kad įrenginys prie maršrutizatoriaus prijungtas naudojant ne 2,4 GHz, o spartesnį 5 GHz dažnį. Dar geresnis variantas, jei tiek maršrutizatorius, tiek išmanusis telefonas ar kompiuteris palaiko naujausią Wi-Fi 6 standartą, kuris užtikrina dar geresnį bevielio interneto veikimą esant didelei tinklo apkrovai. Tačiau jei tokios techninės galimybės nėra, išvengti dėl namiškių prijungtų prietaisų sulėtėjusio Wi-Fi galima maršrutizatoriaus nustatymuose prioretizuojant žaidimams naudojamo įrenginio MAC adreso srautą. Patį MAC adresą galima sužinoti prietaiso „About“ ar interneto nustatymų skiltyje“, – pataria Ž. Pūkas.

Ekspertas rekomenduoja neignoruoti ir tokių paprastų sprendimų, kaip maršrutizatoriaus perkrovimas, pastebėjus smarkiai sumažėjusią spartą, bei pakankamo Wi-Fi ryšio stiprumo užtikrinimas. Pastarąjį pagerinti galima maršrutizatorių įkurdinus tame kambaryje, kuriame dažniausiai žaidžiama, o nesant tokios galimybės – įsigijus Wi-Fi ryšio stiprintuvą. Šis nebrangus įrenginys, išlaikant tą patį tinklo pavadinimą, bet paaukojant nedidelę dalį spartos, padeda užtikrinti stabilų ryšį atokesnėse ar keliomis sienomis nuo maršrutizatoriaus nutolusiose namų dalyse.

Paskutinė ir rečiausiai pasitaikanti interneto strigimo priežastis – kompiuteryje tūnantys virusai. Vartotojui net nenutuokiant, jie gali nuolat į įvairius serverius siųsti didelius duomenų paketus ar dalyvauti paskirstytosiose paslaugų trikdymo (angl. Distributed Denial of Service, DDoS) atakose ir taip „pasisavinti“ žaidimui reikalingus interneto pajėgumus. Šią problemą išspręsti gali antivirusinė programa arba įrenginio gamyklinių duomenų atkūrimas.

Rate this item
(0 votes)
Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją ULT POWER SOUND

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas

Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?

Geros žinios „Facebook“ senbuviams: sugrąžinta naudotojų itin mėgta sena funkcija

Logitech G pristato PRO X 60 žaidimų klaviatūrą su Keycontrol technologija – kompaktiška ir sukurta laimėti

Paaiškino, ką daryti, jei stringa mėgstamiausias kompiuterinis žaidimas 

Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą

„404“ klaida: nuo konspiracijos teorijų iki interaktyvių žaidimų pasiklydusiems internete

Naujausias tyrimas: nutekinti 77 mln. slapukų iš Lietuvos

Perdėtas pozityvumas gali turėti neigiamų pasekmių: ką slepia šypsenos socialiniuose tinkluose?

Pristatytos naujos belaidės ausinės „Huawei FreeClip“: didelis dėmesys komfortui ir baterijos veikimo laikui

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Kaune – išmanių miestų sprendimams skirtas hakatonas