Login to your account

Username *
Password *

Per mėnesį „Bitė“ atlaikė net 3 „DDoS“ atakas: paaiškino, kaip riziką sumažinti iki minimumo 

Per mėnesį „Bitė“ atlaikė net 3 „DDoS“ atakas: paaiškino, kaip riziką sumažinti iki minimumo  Bitė Lietuva
 

Integruotas skaitmenines paslaugas teikianti „Bitė Lietuva“ per pastarąjį mėnesį atlaikė net 3 „DDoS“ atakas. „DDoS“ ataka – tai kibernetinis išpuolis, kuriuo siekiama sutrikdyti puolamos informacinės sistemos veiklą, ją užtvindant milžinišku, kartais net milijonus kartų didesniu užklausų kiekiu nei įprasta. Kiekvienos atakos grėsmę bendrovė sėkmingai ir operatyviai pašalino. 

Apie prasidėjusias „DDoS“ atakas „Bitės“ specialistai suprato pastebėję maždaug milijoną kartų didesnį nei įprasta užklausų skaičių bite.lt svetainėje ir mano.bite.lt savitarnos sistemoje.  

Užklausų skaičiaus rodiklį nuolat sekame, o kaskart sistemoje pastebėjus įtartinai išaugusį srautą, inžinierių komanda jį vertina ir analizuoja, ar tai galėjo lemti ypač paveiki reklama ar ypatingas pasiūlymas, o gal visgi susiduriame su grėsme saugumui, kurią būtina nedelsiant pašalinti. Per pastarąjį mėnesį su išpuoliais susidūrėme net 3 kartus, tačiau kiekvienos atakos grėsmę pašalinti užtruko iki valandos“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Mindaugas Rauba, naujasis „Bitės“ technologijų direktorius.  

Užpulti gali ir dulkių siurblys 

DDoS“ (angl. Distributed Denial of Service) ataka yra kibernetinis išpuolis, kurio metu informacinė sistema, į kurią nusitaikoma, patiria didesnį prisijungusių lankytojų srautą nei įprastai numatyta maksimali apkrova. Todėl vykstant atakai sistemų veikla dažniausiai sutrinka, jų neįmanoma pasiekti, o pasibaigus atakai – veikia ir vėl“, – pasakoja M. Rauba. 

DDoS“ ataką vykdančius programišius, pasak M. Raubos, susekti sudėtinga, nebent jie patys apie planuojamą ar vykdomą ataką paskelbia „Telegram“, „Twitter“ ar kituose kanaluose. Dažniausiai pastebima, kad „DDoS“ atakų metu sistemą užplūsta duomenų srautas iš valstybių, esančių už Europos Sąjungos ribų.  

Šiandien „DDoS“ išpuoliai gali būti įvykdyti prisijungus ne tik prie kompiuterių, kaip būdavo įprasta anksčiau, bet ir prie telefonų, maršrutizatorių ar bet kurio kito buityje naudojamo išmanaus įrenginio, netgi dulkių siurblio, kuris prijungtas prie interneto. Tiesa, kibernetinės atakos prisijungus prie namų įrenginių kol kas dažniau pasitaiko Azijos šalyse.    

Apsaugos nuo atakų sprendimai – ranka pasiekiami  

Anot specialisto, laikas, kiek ilgai neveiks „DDoS“ ataką patirianti sistema bei galima išpuolio žala, labiausiai priklauso nuo naudojamų apsaugos priemonių ir dirbančių specialistų reakcijų. Naudojant pažangią saugumo sistemą, grėsmei pašalinti gali užtekti vos kelių žmonių komandos.  

„Naudojantis „anti-DDoS“ sistema, išpuolių metu patirtus bite.lt svetainės bei mano.bite.lt savitarnos sistemos sutrikimus pavyko operatyviai pašalinti ir išvengti žalos. Visgi vykstant informaciniam karui, būtina išlikti budriems ir prisiminti, jog „DDoS“ atakų pasekmės gali būti žymiai skaudesnės nei kelias valandas neveikianti svetainėjomis gali būti prisidengiama ir siekiant pavogti duomenis“, – sako M. Rauba. 

„Bitės“ technologijų direktoriaus teigimu, nuolatinio stebėjimo, siekiant užtikrinti kibernetinį saugumą, bei grėsmių šalinimo pastebėjus įtartiną veiklą, kitaip tariant, „anti-DDoS“, paslaugą yra teikiama ir „Bitės“ verslo klientams. „DDoS“ atakų prevencijos ir suvaldymo paslauga šiuo metu aktuali visiems, siekiantiems apsaugoti savo verslą internete: bet kuriai el. parduotuvei, svetainei, mobiliajai aplikacijai ar kt. 

„Kiekvienas verslas, veikiantis internete, turėtų suklusti naudoti patikimą programinę įrangą bei papildomas apsaugos sistemas, tokias kaip „anti-DDoS“, sekti sistemų pakeitimus, atnaujinimus ir stebėti, ar neatsirado sistemų spragų, investuoti į apsaugą nuo įsilaužimų, taip sumažinant šio tipo atakų riziką ir galimą žalą iki minimumo“, – sako M. Rauba. 

Rate this item
(0 votes)
 „Samsung“ užmezgė partnerystę su jauniausia šių metų Lietuvos olimpiete – pasaulio čempione Dominika Banevič

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas

Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją ULT POWER SOUND

Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?

Geros žinios „Facebook“ senbuviams: sugrąžinta naudotojų itin mėgta sena funkcija

Paaiškino, ką daryti, jei stringa mėgstamiausias kompiuterinis žaidimas 

Logitech G pristato PRO X 60 žaidimų klaviatūrą su Keycontrol technologija – kompaktiška ir sukurta laimėti

Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle

Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą

„404“ klaida: nuo konspiracijos teorijų iki interaktyvių žaidimų pasiklydusiems internete

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Naujausias tyrimas: nutekinti 77 mln. slapukų iš Lietuvos

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus