Login to your account

Username *
Password *

6G internetas taps kaip oras, kuriuo kvėpuojame

By Telia Birželio 29, 2022 455

Dar visai neseniai buvo sunku įsivaizduoti, kad mobilusis ryšys gali veikti kur nors kitur, nei mobiliajame telefone, tačiau šiandien jau nebestebina jo pritaikymas savavaldžiuose automobiliuose, robotuose ir medicinoje. Kad atitiktų nuolat augančius skaitmeninės visuomenės poreikius mobilusis tinklas niekada nesustoja evoliucionuoti. Visgi kol Lietuvoje skaičiuojame dienas iki platesnio masto 5G paleidimo, pasaulyje jau pamažu pradedama ruoštis 6G atėjimui.

Remiantis analitikų skaičiavimais, 2030 metais prie interneto bus prijungta daugiau nei 500 milijardų įrenginių. Tai net 60 kartų lenkia pasaulio gyventojų skaičių, o šių prietaisų atliekamos užduotys bus kur kas sudėtingesnės ir užims dar svarbesnę dalį mūsų kasdienybėje. 

„Natūralu, jog šiuo metu plėtojamas 5G, nepaisant didelio savo pajėgumo, nebesugebės patenkinti tokių aukštų talpos ir spartos reikalavimų, todėl jau dabar būtina pradėti dėti pirmuosius pamatus jį pakeisiančiam šeštos kartos ryšiui. 6G atvers duris išmaniesiems miestams, holografinei komunikacijai ir daugeliui kitų futuristinių panaudojimo scenarijų. Su šia mobiliojo tinklo karta internetas taps toks pat visur pasiekiamas, gausus ir nepastebimas, kaip oras, kuriuo kvėpuojame“, – teigia „Telia“ radijo prieigos tinklo vadovas Ramūnas Mikalauskas.

6G jau nėra tokia tolima ateitis

Pasak R. Mikalausko, jei žvelgtume į 5G, 4G ir ankstesnių mobiliųjų tinklų vystymąsi, galėtume daryti apibendrintą išvadą, kad naujos kartos bevielio ryšio technologijos pristatomos apytiksliai kas 10 metų. Tad remiantis šiomis tendencijomis, 6G komercinio naudojimo stadiją turėtų pasiekti jau apie 2030 metus. Per likusį laikotarpį šios srities ekspertai ir politikos formuotojai turi susitarti dėl tikslinių paslaugų, panaudojimo scenarijų, techninių reikalavimų bei atlikti būtinus technologijų tyrimus. 

Prieš pradėdamas vardyti šeštos mobiliojo tinklo kartos skirtumus, pašnekovas pažymi, jog diegiant 5G buvo pasiekta didelė pažanga ir įgyvendinta nemažai ryžtingų tikslų. Tai pirmasis mobilusis ryšys, visiškai paremtas debesija, atviras ir siūlantis jo programavimo galimybes bei įgalinęs daiktų interneto (IoT) vystymąsi. Tačiau mokslo ir technologijų pasiekimai kartu su ambicingomis ateities vizijomis leis 5G pasiektas ribas išplėsti dar labiau.

„Jau praėjusiais metais „Samsung“ tyrėjai savo laboratorijoje, naudodami 6G, sugebėjo pasiekti 12 Gb/s spartą 30 m atstumu nuo antenos. Turint galvoje, jog tokius rezultatus pavyko pademonstruoti šiai technologijai žengiant pirmuosius žingsnius, mokslininkai skaičiuoja, jog po komercinio paleidimo metu 6G gebės pasiūlyti net 1 terabito per sekundę greitį (Tb/s). Tai beveik tūkstantį kartų daugiau, nei 1 Gb/s sparta, kuri yra viena didžiausių, šiuo metu prieinamų daugeliui šviesolaidinio ir mobiliojo interneto vartotojų“, – įspūdingą 6G pajėgumą atskleidžia R. Mikalauskas.

Sparta nebėra svarbiausias prioritetas

„Telia“ radijo prieigos tinklo vadovas akcentuoja, kad kitaip, nei 5G ir ankstesnės kartos mobiliojo ryšio technologijos, kurios buvo nukreiptos į tinklo našumo didinimą, siekiant didesnio pralaidumo, mažesnės delsos ir didesnio patikimumo, 6G labiau matomas, kaip platforma, įgalinanti kompiuterijos, dirbtinio intelekto (DI), jutiklių, virtualizacijos ir kitų inovacijų diegimą.

„6G technologija vystoma taip, kad aukštos kokybės mobilusis ryšys galėtų veikti ne tik didžiųjų miestų centruose, bet ir vandenyne, džiunglėse ar net kosmose. Kūrėjai iš esmės siekia, kad internetas veiktų kiekviename Žemės kampelyje ir juo naudotis galėtume apie jį net nesusimąstydami, kaip nesusimąstome apie orą, kuriuo kvėpuojame“, – aiškina ekspertas.

Anot jo, tarp 6G tikslų yra ir kur kas didesnio tvarumo siekimas. Mokslininkai intensyviai ieško galimybių padidinti jo veikimo spektro išnaudojamumą bei sumažinti anglies emisijas. Tai apima mažesnį brangiųjų išteklių naudojimą tinklo įrangos gamyboje ir informacijos perdavimo efektyvumo didinimą. 5G, lyginant su 4G, energijos sąnaudas vieno bito duomenų perdavimui sumažino apie 50 kartų, o 6G turėtų lemti tai, kad eilinio vaizdo skambučio metu būtų sunaudota tiek nedaug elektros, jog mobilieji tinklai galėtų funkcionuoti naudodami vien tik žaliąją energiją.

 Fizinio ir skaitmeninio pasaulių susiliejimas

R. Mikalausko teigimu, pagrindinis būdas, kaip paprasti vartotojai galės įvertinti 6G teikiamą naudą, yra fizinio ir virtualaus pasaulių susiliejimo suteikiamų galimybių išnaudojimas. Vienas geriausių to pavyzdžių – holografinės visuomenės vizija, kurioje didelio našumo ir visur veikiantis internetas leidžia fiziškai būnant vienoje aplinkoje nusikelti į kitą.

 „Pavyzdžiui, vakarieniaudami restorane, sėdintį prie jūsų staliuko galėsite matyti už tūkstančių kilometrų esančio draugo ar artimojo trijų dimensijų atvaizdą, kuris su jumis kalbės ir bendraus lyg fiziškai būdamas su jumis. Tai taip pat bus pritaikoma ir profesiniame pasaulyje, kai dalyvaudami darbo pokalbyje tokiu būdu per vieną dieną galėsite apsilankyti trijuose skirtinguose žemynuose esančių kompanijų biuruose ar per kelias minutes į savo namus taip išsikviesti techniką, kuris parodys, kaip išspręsti kokio nors buitinio prietaiso gedimą“, – vizijomis dalinasi R. Mikalauskas.

Specialistas taip pat mano, jog 6G atvers duris ne tik išmaniesiems miestams, kuriuose prie interneto prijungta viskas pradedant išmaniomis šiukšliadėžėmis ir baigiant į oro užterštumą bei avarijas reaguojančiais šviesoforais, bet ir visuotinei robotizacijai. Mūsų namuose galimai atsiras robotų pagalbininkų, dar vadinamų „kobotais“, kurie laistys augalus, ryte į lovą atneš kavos puodelį, o dienos metu saugos namus nuo įsibrovėlių. Tuo metu įmonėms robotai padės visiškai automatizuoti gamybos procesus, kuriant autonomines gamyklas, kuriose nedirba nė vienas žmogus.

„Su 6G mobilusis ryšys pasieks tą stadiją, kai vartotojams neberūpės, per kiek sekundžių jis leis atsisiųsti „Netflix“ serialo sezoną ar kokia raiška vykdyti vaizdo skambutį. Šeštos kartos tinklas kokybišką internetą pavers savaime suprantamu ir visur randamu dalyku, kuris paskatins tektoninius lūžius ne tik mūsų profesiniame gyvenime, bet ir bendravime, judėjime ar net buityje“, – apibendrina  „Telia“ radijo prieigos tinklo vadovas R. Mikalauskas.

 

Rate this item
(0 votes)
„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: padės spręsti numerių trūkumo klausimą

Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Iš savo patirčių nesimoko: tyrimas atskleidžia, kad tėvai apie grėsmes vaikams internete žino, bet abejingumas auga

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Artėja technologijų cunamis: atskleistos keturios technologijų tendencijos, kurios pakeis pasaulį

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Išrinktos geriausios Lietuvos „fintech“ įmonės, pristatytas ir šalies „fintech“ žemėlapis

Ar solidarumo mokestį mokės ir kriptoturto rinkos dalyviai?

Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?

„Samsung“ skelbia apie atnaujinimą, dėl kurio „Galaxy AI“ funkcijos pasieks ir ankstesnių įrenginių savininkus

„Sony” išleidžia didelės talpos bei spartos atminties korteles CEB-G480T/CEB-G240T

Tylioji epidemija: nerimą keliantys fizinio pasyvumo rodikliai užplūdo Europą

Išgirskite pirmieji: dirbtinis intelektas pirmą kartą uždainavo lietuviškai