Login to your account

Username *
Password *

Informaciniam raštingumui ugdyti – „Google” remiamas interaktyvus kompiuterinis žaidimas

By Pilietinio atsparumo iniciatyva Kovas 14, 2024 74

Baltijos šalių jaunimo medijų ir informacinio raštingumo gebėjimai bus ugdomi pasitelkiant kompiuterinį žaidimą „Dezinformacijos medžioklė“. Šį interaktyvų įrankį, sukurtą su tarptautinės kompanijos „Google” parama, jau išbandė ir Vilniaus mokytojai.

Vilniaus miesto savivaldybėje vykusiame renginyje dešimtys mokytojų trumpam tapo detektyvais VšĮ Pilietinio atsparumo iniciatyvos ir „Three Cubes“ naujai sukurtame kompiuteriniame edukaciniame žaidime. Įsitraukimas į žaidimo scenarijų, demaskuojant apsimetėlio eksperto, siūlančio didinti egzaminų skaičių mokyklose, klaidingus argumentus, leido mokytojams ne tik susipažinti su žaidimo turiniu, bet ir geriau suprasti praktines žaidimo pritaikymo pamokose galimybes.

Pasak projekto iniciatorių, žaidimas yra puiki metodinė priemonė pedagogams, kuri nesunkiai leistų integruoti medijų raštingumo įgūdžių stiprinimą į mokymo programą. Žaidimo metu dalyviai yra skatinami analizuoti įvairius tekstus, spręsti, ar pateikti šaltiniai yra patikimi, vertinti autorių patirtį, naudoti atgalinę vaizdų paiešką ir kitus informacijos tikrinimo įrankius, taip tikrinant visus apsimetėlio eksperto žaidime pristatytus argumentus.

„Žaidimo turinys yra suderintas su pilietiškumo pamokų programa - atitinka nagrinėjamas temas ir prisideda prie aktualių kompetencijų ugdymo. Užduočių turinys buvo derintas ir su švietimo bendruomene – mokytojais, mokyklų administracijų atstovais, ministerijos atstovais, akademikais ir kovos su dezinformacija specialistais.

Mokytojai lengvai gali įterpti žaidimą į istorijos ir pilietiškumo pamokas, galima jį derinti ir su informacinių technologijų pamokomis ir taip netradiciškai mokyti apie šiais laikais aktualias temas“, - teigė Pilietinio atsparumo iniciatyvos vadovas, Tomas Kazulėnas.

Kodėl mokyti medijų raštingumo ir atsparumo dezinformacijai buvo pasirinktas kompiuterinių žaidimų formatas, T. Kazulėnas akcentavo, kad žaidimais pagrįstas mokymas yra efektyvus įrankis, nes įtraukia besimokančiuosius per smagius ir interaktyvius užsiėmimus, suteikia greitą pažangos pojūtį ir netiesiogiai pateikia mokymosi turinį.

Pasak Pilietinio atsparumo iniciatyvos vadovo, žaidimai skatina konkurenciją, bendradarbiavimą ir savarankiškumą, pateikia turinį aktualiame kontekste ir leidžia mokiniams patiems nuspręsti, kaip spręsti užduotis – o vis tai prisideda prie aktyvaus mokymosi.

Žaidimą kuria patyrę edukacinių žaidimų kūrėjai

Projektas įgyvendinamas su partneriais „Three Cubes“, kurie turi ilgametę patirtį kuriant mokomuosius kompiuterinius žaidimus.

„Bendradarbiaudami kartu su Pilietinio atsparumo iniciatyva stengėmės sukurti tokį žaidimą, kuris būtų patrauklus šiuolaikiniams moksleiviams, suprantamas mokytojams ir pritaikytas XXI amžiaus mokymosi programoms bei problemų sprendimo būdams. Pastebime, kad edukaciniai kompiuteriniai žaidimai vis labiau populiarėja mokyklose, padeda greičiau įsisavint žinias, suformuoti reikiamus įgūdžius“, – teigia „Three Cubes“ įkūrėjas Tadas Bielskis.

Projektas įgyvendinamas su „Google“ parama

„Esame įsipareigoję ir toliau kovoti su dezinformacija Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. Ilgalaikė partnerystė su  rodo mūsų tvirtą pasiryžimą stiprinti medijų raštingumą ir didinti atsparumą dezinformacijai",   pritaria Vytautas Kubilius, „Google“ vadovas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „Ypač džiaugiuosi, kad galėjome paremti jaunimui skirtą projektą, kuris skatina įtraukiai ir interaktyviai mokytis", - priduria jis.

Projektą Baltijos šalyse įgyvendinančios Pilietinio atsparumo iniciatyvos vadovas, T. Kazulėnas, kalbėdamas apie melagienų keliamas problemas taigė, jog šiuolaikinėse medijose gausu netikros, klaidinančios, iškreiptos informacijos.

„Tokia melaginga informacija plinta labai greitai, pavyzdžių toli ieškoti nereikia - pradedant mitų apie skiepų žalą skleidimu ir baigiant dezinformacijos apie paramą Ukrainai platinimu. Nepakankamas medijų raštingumas gali sukelti begalę problemų, ypač dabartiniame globalių konfliktų bei artėjančių rinkimų kontekste.

Melagienomis siekiama pasėti paniką visuomenėje, trukdyti kritiškai mąstyti, o tai dažnai pakerta pasitikėjimą patikimais informacijos šaltiniais žiniasklaidoje ir mokslo įstaigomis, daro įtaką valstybės vystymuisi“, – komentavo  T. Kazulėnas.

 Žaidimą nemokamai atsisiųsti kviečiami visi, norintys sustiprinti ar pasitikrinti savo medijų raštingumo žinias www.nepasimauk.lt.

Norinčius išbandyti edukacinį žaidimą pamokų metu savo mokykloje, kviečiame registruotis: https://forms.gle/L8WFyLaZ8i9XpYoC9.

Projektą, „Žaidimais paremtas mokymasis: Baltijos šalių jaunimo medijų raštingumo įgūdžių tobulinimas“, kuriuo siekiama didint Baltijos šalių jaunimo atsparumą dezinformacijai ir ugdyti kritinį mąstymą, remia „Google“, įgyvendina Pilietinio atsparumo iniciatyva (angl. Civic Resilience Initiative, CRI).

Rate this item
(0 votes)
Kaip susikurti asmeninį kino teatrą po atviru dangumi? Ekspertas dalijasi, kokios įrangos gali prireikti

Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio

„Samsung“ pristatė 2024 m. televizorių liniją: centre – „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui

„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą

Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami

Ekspertai rekomenduoja: mobilieji žaidimai, kuriuos privalo išbandyti kiekvienas 

Daugiau galimybių investuoti: per „Paysera“ nuo šiol galima investuoti į „InRento“ siūlomus NT nuomos projektus

Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle

Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami

Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas

Masyvūs žemi dažniai. „Sony“ pristato naują garsiakalbių ir ausinių seriją ULT POWER SOUND

 „Samsung“ užmezgė partnerystę su jauniausia šių metų Lietuvos olimpiete – pasaulio čempione Dominika Banevič

Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi