Login to your account

Username *
Password *

Žaidimai ir programėlės, kurios padės ugdyti vaikų finansinio raštingumo įgūdžius

By Adverum Lapkritis 11, 2022 321

Norite išmokyti savo vaikus finansinio raštingumo? „Citadele“ banko ekspertai siūlo pasitelkti į pagalbą įvairias programėles ir žaidimus, kuriais naudodamiesi vaikai virtualiame pasaulyje išmoks elgtis su pinigais, kurs verslą, investuos.

Juk dar vaikystėje suformuoti asmeninių finansų planavimo įgūdžiai, – kaip užsidirbti pinigų, ką reiškia taupymas, investavimas, verslas, – jūsų atžaloms padės išvengti keblių situacijų ateityje ir leis būti saugesniems bei užtikrintiems.

„AdVenture Capitalist“ moko žengti pirmuosius žingsnius versle ir užsidirbti daugiau

Galvodami ir svajodami apie būsimą profesiją vaikai nebijo rinktis atsakingų ir svarbių pareigų, kurias įsivaizduoja gerokai paprasčiau, nei  yra iš tiesų. Viena tokių – verslininkas, turintis savo įmonę.

Su programėle „AdVenture Capitalist“ vaikai pažingsniui gali mokytis, kaip tapti verslininku, ką tai reiškia, kokias pareigas ir užduotis jam tenka atlikti, norint uždirbti daugiau, o galbūt ir tapti milijonieriumi. Žaidėjas atlieka įvairias užduotis, kurios leidžia jam kilti karjeros laiptais ir tapti tarptautinio koncerno generaliniu direktoriumi, pradėjus nuo limonado pardavėjo.

Šiame žaidime jis supras, ką reiškia vadovauti įmonei, samdyti darbuotojus, automatizuoti verslo procesus, didinti įmonės pelną, pritraukti investicijų. Kad žaidimas būtų dar įdomesnis, siūlomos įvairios įtraukiančios misijos, kurias įvykdžius renkami taškai, uždirbami virtualūs pinigai ir siekiama įmonę paversti pramonės lydere. Standartinė programėlės versija nemokama, programėlė turi papildomų mokamų funkcijų.

„Toshl Finance“: galimybė vienoje vietoje matyti visas savo mokėjimo korteles, banko sąskaitas ir grynuosius pinigus

Kas yra finansinis raštingumas ir kokia jo nauda? Paaugliams tai suprasti gali padėti programėlė „Toshl Finance“, kurioje patrauklia forma pateikta informacija apie realias naudotojo pajamas ir išlaidas – ją galima susieti su naudotojo banko sąskaita. Šioje programėlėje galite pridėti visas turimas banko sąskaitas, kaupti informaciją apie išlaidas daugiau nei 200 skirtingų valiutų, įskaitant 30 kriptovaliutų. Taip pat galima pridėti kiekvieno pirkimo aprašymus, informaciją apie banko sąskaitą, mokėjimo vietą, įkelti nuotraukų, pavyzdžiui, pirkinių čekių.

Informacija paaugliams pateikiama patraukliai – grafikais, kuriuose pavaizduojami pinigų srautai ir išlaidos, rodomas pinigų likutis ir pan. Programėlėje taip pat yra interaktyvus žemėlapis, kuris aiškiai rodo visas vietas, kur ir ką naudotojas pirko. Taip pat galima sudaryti skirtingus biudžetus bet kuriam laikotarpiui, nustatyti jų limitus ir gauti pranešimus apie limitų viršijimą. Analizuodami išlaidas paaugliai supras, kur jos yra didžiausios.

„Toshl Finance“ siūlo du prenumeratos planus – nemokamą planą dviem banko sąskaitoms ir dviem biudžetams bei mokamą planą, kuris leis pridėti neribotą skaičių banko sąskaitų, susikurti skirtingus biudžetus ir turėti papildomų funkcijų – naudotojas gali pasirinkti jas pridėti už papildomą mokestį.

„Bankaroo“: virtualus bankas vaikams 

Jaunesniems vaikams išmokti finansinio raštingumo gali padėti programėlė „Bankaroo“. Ją 2011 m. sukūrė tuomet 11-metis Dani, norėdamas padėti vaikams žengti pirmuosius žingsnius tvarkant pinigus ir protingai juos leidžiant. Tai – savotiškas virtualus bankas, leidžiantis vaikams saugoti ir tvarkyti savo pinigus, kuriuos jie uždirbo atlikdami namų darbus, gavę dovanų ir pan.

„Bankaroo“ programėlėje esantys žaidimo elementai, papildyti paprastu ir patraukliu dizainu, padeda tėvams mokyti vaikus suprasti pinigų vertę. Tėvai taip pat gali stebėti vaikų turimas „Bankaroo“ sąskaitas ir matyti, kaip jų vaikai taupo, kokius išsikelia finansinius tikslus, ir padėti juos pasiekti, sukurdami galimybes užsidirbti.

Tėvai turi galimybę sekti, kur jų vaikai investuoja savo pinigus. Investuodami mažieji finansininkai taip pat gali užsidirbti palūkanų. „Bankaroo“ turi nemokamą ir mokamą versijas. Įsigijęs „Bankaroo Plus“ (vienkartinis pirkimas programėlėje), mažasis vartotojas gali susikurti įvairių rūšių taupomąsias sąskaitas ir pervesti pinigus broliui ar sesei, taip pat tarp savo sąskaitų. 

„Kiddie Kredit“: atlikite užduotį ir gaukite virtualių pinigų

Kalbant apie finansinį raštingumą, svarbu vaikus nuo mažens mokyti, kad pinigai nekrinta iš dangaus ir juos reikia uždirbti. „Kiddie Kredit“ programėlė smagiai ir patraukliai moko atlikti pavestas užduotis ir gauti atlygį už įvykdytas užduotis.

Naudodamiesi „Kiddie Kredit“ vaikai gali atlikti tėvų skirtas užduotis ir už darbą gauti bambukinių dolerių. Vėliau, sukaupus tam tikrą pinigų sumą, juos galima iškeisti į norimus virtualius prizus. Taip vaikai mokosi taupyti pinigus ir siekti trumpalaikių bei ilgalaikių finansinių tikslų. Tėvams skirta papildoma programėlė leidžia lengvai pridėti naujų užduočių ir nustatyti atitinkamą atlygį jas įvykdžius. Tėvai taip pat gali stebėti vaikų pažangą atliekant užduotis ir gauti pranešimus realiuoju laiku apie jų atlikimą.

Visas programėles galite parsisiųsti iš „App Store“ ir „Google Play“. Programėlės yra anglų kalba bei turi plačiausią funkcionalumą finansinio raštingumo atžvilgiu. Jauniausiems vaikams rekomenduojame pažintį su finansais pradėti nuo programėlių-žaidimų, o jau patyrusiems naudotojams paaugliams siūlome pereiti prie biudžeto planavimo su realiais pinigais.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Pirmadienis, 14 Lapkritis 2022 15:57
„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: padės spręsti numerių trūkumo klausimą

Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Iš savo patirčių nesimoko: tyrimas atskleidžia, kad tėvai apie grėsmes vaikams internete žino, bet abejingumas auga

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Artėja technologijų cunamis: atskleistos keturios technologijų tendencijos, kurios pakeis pasaulį

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Išrinktos geriausios Lietuvos „fintech“ įmonės, pristatytas ir šalies „fintech“ žemėlapis

Ar solidarumo mokestį mokės ir kriptoturto rinkos dalyviai?

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?

„Samsung“ skelbia apie atnaujinimą, dėl kurio „Galaxy AI“ funkcijos pasieks ir ankstesnių įrenginių savininkus

„Sony” išleidžia didelės talpos bei spartos atminties korteles CEB-G480T/CEB-G240T

Išgirskite pirmieji: dirbtinis intelektas pirmą kartą uždainavo lietuviškai