Login to your account

Username *
Password *

5 „Vinted“ patarimai, kaip saugiai internetu įsigyti ar parduoti naudotus drabužius

By Integrity Spalio 25, 2022 317

 

Besibaigiant tarptautiniam kibernetinio saugumo mėnesiui, didžiausia Europos internetinė naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platforma „Vinted“ kviečia nepamiršti saugaus apsipirkimo internete taisyklių. Norint virtualioje erdvėje įsigyti drabužių iš antrų rankų arba užsidirbti papildomų pinigų parduodant savo nebenešiojamus drabužius, pravartu žinoti kelis patarimus, kurie leis tarpusavyje prekiauti paprastai ir be rūpesčių. „Vinted“ rekomenduoja ne tik visuomet gerai patikrinti pirkėjo ar pardavėjo profilį, bet ir išlikti budriems saugant savo privačius duomenis.

Vinted“ visada skyrė daug dėmesio savo narių ir darbuotojų saugumui. Reguliariai tikriname, tobuliname ir kuriame naujas savo saugumo priemones bei aktyviai mokome savo narius saugiai prekiauti. Šiandien žmonėms kaip niekad svarbu būti informuotiems apie saugumą internete, todėl stengiamės padėti ir šioje srityje. Pavyzdžiui, užsiregistravusiems nariams siunčiame saugumo gaires, kurios leidžia naudingus patarimus turėti po ranka. Nariai naudingų įžvalgų pateikiame pagalbos centre ir siekiame, kad žmonės galėtų lengviau pranešti apie įtartinus profilius ar skelbimus. Per šių metų kibernetinio saugumo mėnesį rengiame ir įvairias vidines iniciatyvas, pavyzdžiui, iššūkius ir fiktyvius įsilaužimo renginius, kad darbuotojai dar labiau susipažintų su saugaus informacijos valdymo tema ir geriau suprastume saugumo internete svarbą“, sako „Vinted“ saugumo procesų inžinierė Ilona Vaičiūnienė.

Pasak jos, apsiperkant ar prekiaujant tarpusavio prekybos platformose, pravartu žinoti kelis su saugumu susijusius patarimus:

1. Patikrinkite profilio informaciją. Tiek pirkdami, tiek parduodami įsitikinkite, kad žmogus, su kuriuo sudarysite sandorį, atrodo patikimas. Tai geriausia padaryti peržiūrint jo profilį bei atsiliepimus. Pavyzdžiui, kiekvieno „Vinted“ sudaryto sandorio atveju pardavėjas ir pirkėjas gali palikti vienas kitam įvertinimą nuo 1 iki 5 žvaigždučių. Sandorio kokybė, pristatymo laikas, pirkinio būklė – į visus šiuos parametrus atsižvelgiama siekiant užtikrinti abiejų narių patikimumą. „Vinted“ taip pat galite matyti, ar nariai yra patvirtinę savo kontaktinius duomenis.

2. Užduokite klausimų. Atidžiai peržvelgus skelbimą ir perskaičius norimo daikto aprašymą, rekomenduojama pardavėjui užduoti papildomų klausimų. Galite paprašyti išsamios informacijos apie medžiagą, dydį ar išmatavimus, gaminio priežiūrą ar galimus trūkumus. Niekada neperkelkite pokalbio už platformos ribų ir būkite budrūs, jei tai bando inicijuoti kiti nariai. Užduodami klausimus ne tik išvengsite netikėtumų dėl paties gaminio, bet ir galite įsitikinti, ar pardavėjas yra patikimas.

3. Paprašykite brangių prekių autentiškumo įrodymo. Jei norite įsigyti dizainerio ar prabangių mados namų drabužį, įsitikinkite, kad prekė yra autentiška. Tai gali būti kvitas arba autentiškumo sertifikatas. Taip pat paprašykite nuotraukų, kuriose iš arti matytųsi tokios detalės kaip logotipas, dygsnių linijos, pakuotė ir dulkių maišelis, serijos numeris, užtrauktukai, užsegimai ir etiketė, kad įsitikintumėte, jog viskas yra kokybiška.

4. Saugokite savo privatumą. Daugumoje internetinių tarpusavio prekybos platformų įdiegtos sistemos, kad jūsų duomenys būtų privatūs. Kitiems nariams nereikia prašyti jūsų asmeninės informacijos, pavyzdžiui, el. pašto adreso ar telefono numerio, tad jeigu kažkas prašytų šios informacijos papildomai, ja dalintis nereikėtų. Išsamius patarimus, kaip atpažinti įtartinas ir užmaskuotas žinutes, rasite „Vinted“ tinklalapyje.

5. Pasinaudokite papildomomis saugumo funkcijomis. Kai kurios tarpusavio prekybos platformos siūlo papildomus būdus prekiauti saugiau. Prekiaudami „Vinted“ galite pirkti ir parduoti naudodami „Pirkėjo apsaugos“ funkciją, kuri nuskaičiuoja 5 proc. prekės kainos ir fiksuotą 0,70 Eur mokestį, bei užtikrina, kad jums bus taikoma pirkėjų apsauga, kuri leidžia saugiai atlikti mokėjimus tarp dviejų narių, todėl nereikia keistis banko duomenimis. Be to, naudojantis paslauga nereikia jaudintis, jei prekė prarandama, sugadinama gabenimo metu arba neatitinka aprašymo.

 

Pastebėjus įtartiną veiklą prekiaujant ar apsiperkant interneto platformose, vartotojai skatinami apie tai pranešti klientų aptarnavimo komandoms.

 

Be to, svarbu galvoti ne tik apie saugumą, bet ir apie paliekamą ekologinį pėdsaką. Prieš pirkdami naujus drabužius, skirkite laiko savo poreikiams ir norams įvertinti – taip sumažinsite savo ekologinį pėdsaką. Kad šiandieninis vartojimas turėtų mažesnį poveikį ateities pasauliui, drabužius rinkitės išmintingiau, galvodami apie ilgalaikį naudojimą. Įvertinkite, kaip jie pagaminti ir kiek ilgai tarnaus ne tik jums, bet ir galimiems būsimiems savininkams. Taip pat geriau pirkti kelis daiktus iš vieno pirkėjo, o pristatymui pasirinkti paštomatus – tai ne tik padeda sumažinti siuntimo kainą, bet ir daro mažesnę neigiamą įtaką aplinkai. 

 

Rate this item
(0 votes)
„Tele2“ tinkle jau veikia nauji dvylikaženkliai numeriai: padės spręsti numerių trūkumo klausimą

Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno

Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“

Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?

Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi

Iš savo patirčių nesimoko: tyrimas atskleidžia, kad tėvai apie grėsmes vaikams internete žino, bet abejingumas auga

Pasitikrinkite dar kartą: primena, kaip telefone įsijungti saugos pranešimus

Artėja technologijų cunamis: atskleistos keturios technologijų tendencijos, kurios pakeis pasaulį

Išrinktos geriausios Lietuvos „fintech“ įmonės, pristatytas ir šalies „fintech“ žemėlapis

„Samsung“ pristatė naujus populiariosios „Galaxy A“ serijos telefonus: ryškesnė naktinė fotografija ir flagmanų lygio duomenų sauga

Ar solidarumo mokestį mokės ir kriptoturto rinkos dalyviai?

„Samsung“ skelbia apie atnaujinimą, dėl kurio „Galaxy AI“ funkcijos pasieks ir ankstesnių įrenginių savininkus

ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?

Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?

„Sony” išleidžia didelės talpos bei spartos atminties korteles CEB-G480T/CEB-G240T

Išgirskite pirmieji: dirbtinis intelektas pirmą kartą uždainavo lietuviškai