Login to your account

Username *
Password *

    Interneto platybėse kasdien atsiranda vis daugiau informacijos apie mus – duomenys apie vartojimo įpročius, pramogas, draugus, vietas, kuriose lankotės. Tokia informacija gali kelti grėsmę jūsų saugumui. Nors visų duomenų apie save ištrinti nepavyks, yra būdų pašalinti perteklinę informaciją – duomenis iš seniai nebenaudojamų puslapių, programėlių, senų socialinių tinklų profilių. Apie efektyviausius būdus pašalinti savo „pėdsakus“ internete pasakoja „Bitės Profai“.

    „Asmeninė informacija internete gali kelti grėsmę duomenų saugumui, reputacijai ir net saugomiems pinigams. Dažnai pamirštame, kad registravomės įvairiose el. parduotuvėse, pažinčių ar pramogų svetainėse, programėlėse, kur reikalaujama palikti asmeninę informaciją. Ši „klaidžiojanti“ informacija internete gali jums pakenkti, todėl verta skirti laiko ją pašalinti“, – pranešime žiniasklaidai įspėja „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

    Ištrinkite savo „pėdsakus“ internete

    Prisiminti visus puslapius, kuriuose naudojote savo el. paštą – neįmanoma. Juk dažnai tenka el. paštą naudoti perkant internetu, registruojantis įvairiuose puslapiuose. Bene lengviausias būdas išsiaiškinti, kur naudojamas jūsų el. paštas – prisijungti „SayMineApp“ platformoje.

    „Per kelias minutes „SayMineApp“ pateikia kompanijų, turinčių informacijos apie jus, sąrašą. Nustebsite, kiek daug prisijungimų prie įvairių puslapių būsite pamiršę. Galbūt supildėte duomenis apie save atsisiuntę programėlę ar registruodamiesi. Jei tomis platformomis nesinaudojate, vienu mygtuko paspaudimu galėsite išsiųsti laišką su prašymu ištrinti duomenis“, – pataria „Bitės Profas.

    „SayMineApp“ platforma prašymą išsiunčia už jus. Tereikia pasirinkti kam nenorite leisti turėti duomenų ir spustelti „Reclaim“ (angl. susigrąžinti). Rekomenduojama tokį patikrinimą atlikti su visais naudojamais el. paštais. Kontroliuoti savo duomenis internete gali padėti ir „DeleteMe“ platforma bei „Jumbo“ programėlė „Android“ ir „iOS“ telefonams.

    Kokius duomenis saugo programėlės

    Dažnai pasinaudojame programėlėmis išmaniuosiuose, kai jos reikalingos atlikti tam tikrą veiksmą, tačiau vėliau jas pamirštame. Už nemokamas programėles „susimokama“ savo duomenimis – jų kūrėjams gali būti suteikiama prieiga prie duomenų apie jūsų vartojimo įpročius.

    „Rekomenduojame ištrinti programėles, kurių nebenaudojate. Jei turite programėlių ar žaidimų, kuriuos įsijungiate retai – patikrinkite mobiliojo nustatymuose, kokie telefone saugomi duomenys jiems yra pasiekiami“, – pataria ekspertas.

    „Android“ išmaniųjų telefonų nustatymuose rasite visą programėlių sąrašą. Paspauskite ant programėlės ar žaidimo ir galėsite pasirinkti, kokius programėlė turi leidimus pasiekti įrenginyje esančius duomenis, įskaitant ir buvimo vietos nustatymus.

    „iPhone“ telefonuose eikite į nustatymus („Settings“) ir paslinkę kiek žemiau matysite visų programėlių sąrašą. Spustelėję vieną jų, pasirinkite, ar suteikiate jai prieigą prie telefono kameros ar mikrofono.

    Buvimo vietos nustatymus „iPhone“ savininkai gali pakeisti – „Settings“ – „Privacy“ – „Location Services“: pasirinksite leidimą tam tikrai programėlei matyti jūsų buvimo vietą. Visada geras variantas leisti programėlei pasiekti buvimo vietą tik tada, kai ja naudojamasi („While Using“).

    Pašalinkite nereikalingas paskyras

    Dažnas vartotojas praeityje yra susikūręs ne vieną pašto dėžutę ar paskyras socialiniuose tinkluose. Nors šiandien jomis nesinaudojama, tokie el. pašto adresai ar paskyros toliau „klaidžioja“ įvairiose paieškų sistemose. Nebenaudojamas  paskyras rekomenduojama ištrinti.

    Norint ištrinti nereikalingą „Google“ paskyrą, apsilankykite šiame puslapyje – „myaccount.google.com“,  pasirinkite – „Duomenys ir suasmeninimas“ – „Paslaugos arba paskyros ištrynimas“ – „Google“ paskyros ištrynimas“ – „Ištrinti paskyrą“. Čia įveskite slaptažodį ir paskyra bus pašalinta.

    Norėdami ištrinti nereikalingą „Facebook“ paskyrą pasirinkite: „Settings & privacy” – „Settings“ – „Your Facebook information“ – „Deactivation and deletion“ – „View“ – „Delete account“. Kai paspausite mygtuką „Continue to account deletion“, socialinis tinklas pasiūlys atsisiųsti patalpintus įrašus ir vaizdus. Kitas žingsnis – „Delete Account“ leis ištrinti paskyrą, tačiau prieš tai reikės įvesti slaptažodį.

    „Tam, kad sumažintumėte savo „pėdsakų“ kiekį internete, rekomenduojama apskritai vengti prisijungti kitose svetainėse naudojant „Facebook“ paskyrą ir reguliariai išvalyti interneto naršyklių istoriją bei slapukus, jog aplankytos svetainės negalėtų atskirti jūsų kompiuterio ir matyti tolesnės veiklos internete“, – priduria M. Vrubliauskas.

    „Instagram“ mini 16-ąjį gimtadienį: ar jūsų nuotraukos ten iš tiesų saugios?

    Kada reikia perkrauti telefoną?

    Ar fizinis DI nauja investavimo kryptis, ar tolima ateitis? Atsako Ignas Goštautas

    Trys iš penkių naudojasi dirbtiniu intelektu: tyrimas apžvelgia, kaip šią technologiją naudoja lietuviai

    Be teksto, bet su atsakymu: „Jev“ siūlo kitokią dirbtinio intelekto ateitį

    Ekspertas teigia, kad dirbtiniu intelektu pasitikėti aklai nereikėtų

    Naudotų knygų platforma „Sena.lt“ pristatė paieškos programėlę „ChatGPT“

    Dirbtinis intelektas keičia pasitikėjimą vaizdu ir garsu

    Ekspertas teigia, jog verta susitarti su vaiku dėl ribų

    Lietuvoje vis dar naudojami „Nokia 3310“ telefonai net ir po 26-erių metų

    Dirbtinis intelektas aptarnauja milijonus klientų skambučių metu

    Ekspertas pataria, kur rasti pigius skrydžius nusprendus atostogauti rudenį

    Kaip keičiasi ryšys vykstant dideliems renginiams

    Kaip nufotografuoti krintančius meteorus telefonu?

    Pagal „Ookla“ duomenis, greičiausią 5G internetą Lietuvoje siūlo „Tele2“.

    © 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Tripples