Login to your account

Username *
Password *

Finansų ministerija: išsamesnis kripto rinkos reguliavimas didins sektoriaus skaidrumą

By Finansų ministerija Kovas 14, 2024 140

Finansų ministerija kartu su Lietuvos banku parengė ir pakartotinam derinimui su kitomis institucijomis pateikė keliolika įstatymų pakeitimų projektų, kurie nustatys naujus veiklos vykdymo reikalavimus kriptoturto paslaugų teikėjams ir įtvirtins jų licencijavimo procesą. 

„Parengti siūlymai iš esmės priartins kriptoturto paslaugas teikiančias įmones prie veiklos standartų, taikomų finansų įstaigoms ir užtikrins geresnę finansinių paslaugų vartotojų apsaugą. Be to, lyginant su pirminiu siūlymu, kriptoturto paslaugų teikėjams suteikiama daugiau laiko prisitaikyti prie naujų MiCA ir TRF reglamentų reikalavimų“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė. 

Įgyvendinant europinio kriptoturto rinkų (angl. MiCA) ir lėšų pervedimo (angl. TRF) reglamentus, reikia keisti šiuo metu Lietuvos teisinėje sistemoje apibrėžtų virtualiųjų valiutų keityklų operatorių ir depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatorių priežiūros ir registracijos modelį. MiCa reglamentu siekiama, kad visoje ES būtų nustatyti vienodi veiklos vykdymo reikalavimai kriptoturto paslaugų teikėjams, skatinamos inovacijos, kartu išlaikant finansinį stabilumą ir apsaugant vartotojus nuo galimų rizikų. 

Taip pat projektais siūloma taikyti išimtis lėšų pervedimams Lietuvos teritorijoje, atliekant mokėjimus už prekių tiekimą ar paslaugų teikimą, jei įvykdomos numatytos TRF reglamento sąlygos, taip sudarant palankias veiklos sąlygas Lietuvoje veikiančioms elektroninės komercijos platformoms. 

MiCA reglamentas turi būti taikomasi nuo 2024 m. gruodžio 30 dienos, tačiau numatomas pasirinktinis pereinamasis laikotarpis (iki 2026 m. liepos 1 d.) kriptoturto paslaugų teikėjams prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Siūlomame įstatymų pakeitimų pakete numatytas pereinamasis laikotarpis iki 2025 m. birželio 1 dienos, kuris reikalingas pasirengimui ir licencijoms gauti siekiant toliau vykdyti veiklą pagal naująjį reglamentavimą. 

Siūlymas dėl pereinamojo laikotarpio paremtas įsiklausius į rinkos dalyvių argumentus ir tuo, kad kriptoturto paslaugų teikėjai turės pritaikyti savo veiklą prie naujojo reguliavimo. 

Iki 2025 m. birželio 1 dienos virtualiųjų valiutų operatoriai, ketinantys teikti kriptoturto paslaugas, privalės pateikti Lietuvos bankui MiCA reglamente nurodytus dokumentus, duomenis bei informaciją ir gauti veiklos licenciją. Kripto rinkos dalyviai iki to laiko galės konsultuotis su priežiūros institucija naujo reglamento klausimais bei anksčiau numatyto laiko pateikti dokumentus licencijai gauti.   

„Reguliacinį aiškumą didinantys įstatymų pakeitimai sukurs prielaidas tvariam kriproturto sektoriaus vystymuisi. Tai bus savotiškas rinkos išskaidrinimas: toms finansinių technologijų įmonėms, kurios laikosi tvaraus verslo modelio, prisitaikyti neturėtų būti sudėtinga“, – sako viceministrė. 

Įgyvendinus MiCA ir TRF reglamentų nuostatas padidės kriptoturto paslaugų teikėjų veiklos vykdymo teisinis tikrumas, o priežiūros institucijos gaus tinkamus įgaliojimus ir įrankius vykdyti priežiūrą bei geriau valdyti rizikas. 

Įstatymų pakeitimai numato, kad už kriptoturto paslaugų teikėjų priežiūrą bus atsakingas Lietuvos bankas. Už kriptoturto paslaugų teikėjų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos (PPTF) priežiūrą atsakingos institucijos – Lietuvos bankas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). 

Įstatymų projektai yra pateikti derinti su institucijomis, pastabų laukiama iki kovo 28 dienos.

Rate this item
(0 votes)