Login to your account

Username *
Password *

Viešasis sektorius ir technologijos – kaip „GovTech Lab“ surado nestandartinį inovacijų kūrimo modelį

By Kurk Lietuvai Balandis 29, 2024 65

„GovTech Lab“ dabar – tarptautiniais apdovanojimais įvertintas, technologinių viešojo sektoriaus inovacijų akceleratorius, kuriame jau spręsta beveik šimtas skirtingų valstybės iššūkių. Tarp gimusių sprendimų – ir programinė įranga, internete atpažįstanti vaikų pornografiją, ir dirbtinio intelekto įrankis, fiksuojantis istorinių pastatų pažeidimus.

Visgi, prieš kiek mažiau nei penketą metų „GovTech Lab“ buvo tik abstrakti idėja, kurios įgyvendinimo ėmėsi entuziastinga „Kurk Lietuvai“ komanda. Per pusmetį Arūnė Matelytė, Saulė Gabrielė Petraitytė bei kiti projektų vadovai sukūrė šios laboratorijos koncepciją, veiklos planą ir užtikrino jos tęstinumą. 

Sėkmės raktas – bendradarbiavimas

Šiuo metu „GovTech Lab“ yra Inovacijų agentūros dalis. Nuo pat laboratorijos įsteigimo iki 2024 metų balandžio laboratorijai vadovavusi A. Matelytė teigia, kad „GovTech Lab“ tikslas – sukurti mažiau rizikingą terpę viešajam sektoriui eksperimentuoti su technologijų taikymu. Pasak jos, valstybės institucijos ir teigiamais pokyčiais suinteresuotos įmonės dažnai neranda bendros kalbos bei bendradarbiavimo struktūros.

Jai pritaria ir kita buvusi „Kurk Lietuvai“ dalyvė, šiuo metu Vyriausybėje dirbanti S. G. Petraitytė. „Bendraudamos su abiem pusėmis matėme, kad Lietuvoje yra verslų, kuriems nuoširdžiai rūpi, jog valstybė veiktų geriau. Viešųjų įstaigų pusėje kildavo iššūkių, kurie tikrai nėra „raketų mokslas“, bet darbuotojai stokojo supratimo, koks IT sprendimas geriausiai veiktų. Taip ir atradome spragą, kurią nusprendėme užpildyti“, – pasakoja ji.

Sukūrus nebiurokratišką, eksperimentams palankią aplinką Ryšių reguliavimo tarnyba kartu su UAB „Oxylabs“ sukūrė įrankį, internete padedantį aptikti vaikų seksualinio išnaudojimo atvaizdus. „AAI Labs“ bendradarbiaudami su Kultūros infrastruktūros centru išvystė priemonę, kuri, pasitelkusi dirbtinį intelektą (DI), randa istoriškai reikšmingų pastatų pažeidimus.

Alytaus poliklinika šiuo metu kaip tik testuoja kalbos technologijų bendrovės „Tilde“ sukurtą išmaniąją kalbėjimo atpažinimo sistemą, leidžiančią gydytojams mažiau laiko skirti formų pildymui, daugiau – pacientams.

„Manau, mums pavyko užauginti šią laboratoriją. Pradėjome nuo finansavimo tik žmonėms bei renginiams, o nuo 2021 metų teikiame finansavimą kitoms institucijoms, norinčioms eksperimentuoti“, – teigia A. Matelytė. Pasak jos, šiemet inovatyviems viešojo sektoriaus projektams „GovTech Lab“ planuoja skirti virš 5 mln. eurų.

Startuoliška atmosfera 

„GovTech Lab“ istorija – tik vienas iš daugelio „Investuok Lietuvoje“ programos „Kurk Lietuvai“ sėkmės pavyzdžių. Ambicingi ir ekonomikos proveržiu suinteresuoti profesionalai bei profesionalės taip pat gali prisidėti prie panašių viešojo sektoriaus inovacijų vystymo. Iki gegužės 5 d. jie ir jos kviečiami dalyvauti naujų programos dalyvių atrankoje.

„Kurk Lietuvai“ dalyviai ir dalyvės per metus viešojo sektoriaus institucijose įgyvendina du projektus. Pavyzdžiui, šiuo metu rengiamas DI reguliacijos ir inovacijų rėmimo modelis, analizuojamos intelektinių transporto sistemų plėtros galimybės, ieškomi sprendimai, paskatinsiantys Lietuvos pramonės automatizaciją. 

Pasak A. Matelytės, 6 mėnesiai, skirti vienam projektui, nėra daug, bet jų pakanka pasiekti apčiuopiamus rezultatus. „Kertiniai žodžiai „Kurk Lietuvai“ kontekste yra „inicijuoti pokyčius“. Pavyzdžiui, „GovTech Lab“ atveju, per pusę metų sukūrėme pačios komandos koncepciją, atradome galimus finansavimo šaltinius bei paruošėme jiems paraiškas, pradėjome pilotuoti potencialias laboratorijos veiklas.

Tikrai negalima sakyti, kad pati komanda jau veikė, tačiau padėjome pagrindus, ant kurių aš toliau galėjau statyti „GovTech Lab“ namelį jau už programos ribų“, – prisimena ji. 

S. G. Petraitytė atkreipia dėmesį, kad dalyvavimas „Kurk Lietuvai“ panašus į darbą startuolyje. Anot jos, per kelis mėnesius galima įsitikinti, ar projektas „važiuoja“, ar ne. „Aišku, viešajame sektoriuje procesai nėra greiti, o ir analizuoti įvairius aspektus galima iki begalybės.

Visgi, pusmetis yra puikus laikas įsivertinti, ar tikrai sprendžiama problema egzistuoja, ar ji kažkam aktuali, ar pasiūlius sprendimą jis neatsiguls stalčiuje. Bijantiems procesų ilgumo galiu pasakyti – viešajame sektoriuje, kaip ir privačiame, viskas priklauso nuo žmonių. Svarbu sutikti tuos, kuriems rūpi, arba įtikinti tuos, kuriems turi rūpėti, o biurokratiniai aspektai tada susitvarkys greitai“, – apibendrina ji. 

 

Rate this item
(0 votes)