Print this page

Technologijų proveržis, sprendžiantis daugumos moterų sveikatos problemas: ko tikėtis 2023 m.? 

By PR Service Kovas 08, 2023 277

Technologijos, sukurtos moterims (angl. femtech) - tai technologijos, orientuotos į moterų sveikatą ir gerą savijautą. Tikimasi, kad 2023 m. tai bus auganti pramonės šaka, kurioje bus pasiekta itin didelė pažanga, tokiose srityse kaip menstruacijų ciklo ir vaisingumo stebėjimas, nėštumo priežiūra ir menopauzės valdymas. Vis daugiau dėmesio skiriant skaitmeninei sveikatai ir dėvimiems prietaisams, tikėtina, kad femtech pradedančiosios ir jau įsitvirtinusios įmonės kurs naujus produktus bei paslaugas, skirtas moterų sveikatai gerinti. Be to, femtech gali daugiau dėmesio skirti privatumui ir duomenų saugumui, taip pat užtikrinti, kad produktai būtų prieinamesni ir labiau pritaikyti įvairioms moterų grupėms. Tikimasi, kad didėjantis infekcinių ir lėtinių ligų paplitimas suteiks impulsą veiksmingų gydymo būdų paklausai, o tai sudarys prielaidas femtech rinkai augti. Nesveikas gyvenimo būdas, netinkama mityba bei COVID pandemija tampa opiomis problemomis dėl prastėjančios moterų sveikatos visame pasaulyje. Prognozuojama, kad širdies ir kraujagyslių ligos bus pagrindinė moterų mirties priežastis Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur apie 48 mln. moterų gyvena arba joms gresia širdies ir kraujagyslių ligos. Ši bauginanti statistika didina prietaisų ir sprendimo būdų augimą rinkoje, siekiant pagerinti moterų gyvenimo ciklą, užtikrinti joms ramų ir sveiką gyvenimą. Keletas įdomių įmonių, kurios dirba šia kryptimi.

1. „Progyny (PGNY), išmokų valdymo bendrovė specializuojasi išmokų, skirtų vaisingumui ir šeimos formavimo sprendimams JAV darbdaviams, srityje. Bendrovės siūlomas vaisingumo išmokų sprendimas apima diferencijuotą išmokų planų kūrimą, asmenines dalyviams teikiamas konsultacines paslaugas ir pasirinktinį vaisingumo specialistų tinklą. Bendrovė taip pat siūlo „Progyny Rx“ - išsamų vaistinių išmokų sprendimą, suteikiantį jos nariams galimybę gauti gydymo metu reikalingų vaistų. Be to, ji darbdaviams siūlo surogatinės motinystės ir įvaikinimo išlaidų kompensavimo programas.

2. „Invitae(NVTA) atlieka daugelio ligų, įskaitant paveldimą vėžį, kardiologiją, neurologiją, pediatriją, onkologiją, medžiagų apykaitos sutrikimus ir retas ligas, genetinius tyrimus.  Be to, „Invitae“ neseniai įsigijo įmonę „Archer DX“, kuri sukūrė „tiksliosios onkologijos“ gydymo metodus. „Archer“  platforma ir „Stratafide“ gali nustatyti DNR pokyčius, kurie suteiks gydytojams galimybę skirti geresnį gydymą vėžiu sergantiems pacientams. FDA suteikė „Stratafide“ proveržio gydymo statusą.

3. „Myriad Genetics“ (MYGN) siūlo daugybę genominių tyrimų, kurie gali padėti pacientams ir gydytojams ieškoti genetinių požymių - nuo krūties vėžio iki depresijos, artrito ir kt. Medicinos bendruomenė tiki genetinių tyrimų galia, o Amerikos krūtų chirurgų draugija dabar rekomenduoja genetinius tyrimus atlikti visoms krūties vėžiu sergančioms pacientėms.

Taip pat galite sekti privačias įmones, pvz., „Ava“, kuri yra puiki palydovė moterims, kurios bando pastoti ir nori padidinti savo pastojimo galimybes, taip pat moterims, kurios nori geriau pažinti savo kūną ir ciklą. „Ava“ - tai sensorinė apyrankė, dėvima naktį. Ji matuoja devynis fiziologinius parametrus, todėl tiksliai ir patogiai numato kitą moters vaisingumo langą ir ovuliaciją. Unikalu tai, kad „Ava“ 89% tikslumu nustato vidutiniškai 5,3 vaisingų dienų per ciklą. Ciuricho universitetinėje ligoninėje buvo atliekami metus trukę klinikiniai tyrimai, o pirmieji rezultatai paskelbti recenzuojamame žurnale „Scientific Reports“. „Ava“ yra FDA įregistruotas ir CE sertifikuotas prietaisas. 

Bendrovė „Bloomlife“ kuria antenatalinės priežiūros sprendimus, skirtus motinų ir kūdikių sveikatai gerinti. Bendrovės sprendimuose derinami dėvimi nėštumo prietaisai ir duomenų analizė, siekiant nuraminti mamas ir suteikti gydytojams tikslesnių duomenų, leidžiančių anksčiau numatyti ir gydyti nėštumo komplikacijas. Išskirtinis jų dėvimas jutiklis yra lengvas pleistras, kuris neinvaziniu būdu stebi svarbius mamos ir kūdikio sveikatos parametrus viso nėštumo metu (pvz., vaisiaus judesius, vaisiaus širdies ritmą, sąrėmius, motinos sveikatą). Prietaisas jungiasi prie išmaniojo telefono programėlės ir serverio debesijos analitikos, todėl paslaugų teikėjai gali stebėti gyventojų sveikatą.

Laikas parodys, ar „femtech“ sąvoka išliks ir ateityje, ar produktai ir paslaugos, šiuo metu vadinami „femtech“ vardu, atsikratys šios etiketės ir užims deramą vietą tarp pagrindinių į vartotojus orientuotų gyvenimo būdo ir gerovės sprendimų. Tačiau, atsižvelgiant į prognozes, šiuo metu „femtech“ rinka per artimiausius kelerius metus augs eksponentiškai, o iki 2027 m. „femtech“ įmonių vertė visame pasaulyje viršys 60 mlrd. dolerių, o tai tikrai atrodo labai patraukliai. Tikėtina, kad, augant investicijoms į inovacijas moterų sveikatos ir gerovės srityje, sulauksime įvairesnių produktų pasiūlymų. Femtech pramonė yra įvairi ir sparčiai auganti rinka, apimanti ankstyvojo etapo pradedančiąsias įmones, vidutinio dydžio įmones bei tas įmones, kurių akcijomis prekiaujama viešai.

Rate this item
(0 votes)

Related items