Print this page

7 iš 10 žmonių prisipažįsta atidarinėjantys šaldytuvą be jokio konkretaus tikslo. Kaip tai veikia energijos vartojimo efektyvumą?

By Fabula Lapkritis 23, 2022 280
7 iš 10 žmonių prisipažįsta atidarinėjantys šaldytuvą be jokio konkretaus tikslo. Kaip tai veikia energijos vartojimo efektyvumą? LG

 

Bendrovės „LG Electronics“ atliktas tyrimas* atskleidė, kad du trečdaliai Lietuvos gyventojų savo namuose kasdien atidaro šaldytuvą be jokios konkrečios priežasties. Vieni galbūt tai daro iš įpratimo, kiti – iš nuovargio ar tiesiog iš nuobodulio, kai kaskart atidarę šaldytuvo dureles tikisi jame pamatyti ką nors nauja.

Atsižvelgdami į augančias elektros energijos kainas ekspertai atskleidžia, kaip turint tokį įprotį sunaudoti mažiau elektros energijos.

Atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog lietuviai šaldytuvą be jokio konkretaus tikslo vidutiniškai atidaro 3 kartus per dieną – tai darantys prisipažino 7 iš 10 respondentų. Ketvirtadalis apklausoje dalyvavusių respondentų teigė, kad niekada nėra linkę atidaryti šaldytuvo be konkrečios priežasties.

Rečiau atidarinėdami šaldytuvo duris galite sumažinti elektros energijos suvartojimą bei išlaidas iki 41 %. Kai šaldytuvo durys atidarytos, šaltas oras, palaikantis maisto produktų šviežumą, išeina, ir jį pakeičia šiltas oras iš patalpos.

Tada šaldytuvo kompresorius turi atkurti įprastą temperatūrą, todėl padidėja mėnesio sąskaitos už energiją. Rečiau atidarinėti šaldytuvo duris padeda ir interaktyvus šaldytuvo elementas – papildomas šaldytuvo skydelis, į kurį pabeldus galima pamatyti šaldytuve esančius produktus jo neatidarius.

Kaip sumažinti šaldytuvo elektros energijos suvartojimą?

Šaldytuvo nereikėtų statyti šalia virtuvės prietaisų, kurie skleidžia šilumą, pavyzdžiui, viryklių, orkaičių ir indaplovių, o kad būtų užtikrinta oro cirkuliacija, nerekomenduojama statyti jo arčiau kaip 5–10 cm nuo sienos. Kuo daugiau šilumos šalia, tuo daugiau elektros energijos šaldytuvas sunaudoja reikiamai vėsai palaikyti.

Taip pat svarbu produktus į šaldytuvą dėti šiek tiek atokiau nuo vidinių sienelių, kad būtų užtikrinta kuo laisvesnė oro cirkuliacija. Jei šaldytuvas bus per pilnas ir produktai bus arti kraštų, įrenginys sunaudos daugiau energijos. Be to, jei montuojant integruotą šaldytuvą nesilaikoma gamintojo nurodymų, elektros energijos nuostoliai gali būti nemaži.

Taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, ar šaldytuvas turi ekonomiško veikimo funkciją, kuri leidžia šaldytuvui veikti energijos taupymo režimu, tai gali būti itin aktualu, kai atostogaujate ir šaldytuvo durys yra neatidarinėjamos.

Reguliariai atitirpinkite šaldytuvą

Šaldytuvo elektros energijos suvartojimui įtakos turi ir tai, kaip dažnai jis atitirpinamas, jeigu jis neatitirpsta automatiškai. Kuo rečiau atitirpinate, tuo daugiau šerkšno susikaupia šaldiklyje, o tai sukuria izoliaciją ir nesuteikia reikiamo šalčio. Kai tik šaldiklyje pastebite šerkšno sluoksnį, rekomenduojama šaldytuvą atitirpinti.

* Tyrimą atliko „Forta Research“ Lietuvoje, apklaususi 509 18–74 metų amžiaus respondentų.

 

Rate this item
(0 votes)

Related items