Print this page

Sveikatingumo tikslų siekimas su laikrodžiu – kokios galimybės svarbios skirtingoms sporto šakoms?

By Samsung Spalio 12, 2022 316

Per 2021 m. dėvimųjų įrenginių, tokių kaip laikrodžiai ar sportinės apyrankės, rinka išaugo 20 proc., rodo statistikos duomenų bendrovės „Statista“ informacija. Vis daugiau vartotojų atranda naujųjų technologijų teikiamus privalumus sveikatingumui: žingsnių skaičiavimą, širdies ritmo stebėseną, galimybę tikslingai užsiimti fizine veikla laikrodyje pasirinkus pritaikytą sporto šakos režimą. Ekspertai sutaria, kad būtent tai yra vienas iš paprasčiausių ir veiksmingiausių būdų motyvuoti save bei laikytis sveiko ir aktyvaus gyvenimo būdo.

Sportuojantiems lauke – navigacijos galimybės

Sportuojantys gryname ore sudegina iki 10 proc. daugiau kalorijų, negu treniruodamiesi tokiu pačiu tempu sporto salėje, rodo Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikti tyrimai. Be to, užsiėmimai lauke įprastai trunka ilgiau, negu viduje, nes nuolat kintanti aplinka atitraukia mintis nuo treniruotės. 

Išmanieji laikrodžiai sporto patirtis ir rezultatus gali kilstelti į dar aukštesnį lygį. Be įprastų žingsnių skaičiavimo ir laikmačio funkcijų, daugumoje šiuolaikinių sportinių laikrodžių yra integruota ir GPS sistema, leidžianti sekti savo maršrutą bei taip skaičiuoti nueitus, nubėgtus ar dviračiu nuvažiuotus kilometrus.

Naujausios technologijos žengia dar toliau – „Samsung“ pristatytas laikrodis „Galaxy Watch5 Pro“ ne tik seka treniruotės kelią, bet ir turi navigacijos funkciją. Ją galima aktyvuoti pasirinkus važiavimo dviračiu arba žygių režimą.

Tai reiškia, kad laikrodis, nelyginant telefone veikianti navigacija, praneša, kur reikia pasukti pagal numatytą tikslą, todėl nereikia žvilgčioti į laikrodį ar telefoną. Navigacijos sistema taip pat gali užfiksuoti kelią ir tuo pačiu maršrutu parvesti atgal. Kad būtų galima išnaudoti šią galimybę, į laikrodį reikia įkelti mėgstamoje žemėlapių platformoje sukurtą maršrutą, arba importuoti jau įvykusios treniruotės kelią.

Laikrodžiu atliekama kūno analizė

Tiems, kuriems aktualus svorio metimas, prieš pradedant treniruočių ciklą pravartu atlikti savo kūno analizę. Tokią galimybę siūlo minėtojo modelio laikrodis, kuris nustato raumenų, riebalų ir skeleto masę.

Nuo kūno sudėties priklauso visi kiti fizinės formos elementai, tokie kaip ištvermė ar jėga. Į tai svarbu atsižvelgti ir renkantis sporto šaką – papildomi kūno riebalai sumažina ištvermę, apsunkina koordinaciją ir pajėgumą apskritai, o kūno masė gali trukdyti praplėsti savo judesių amplitudę.

Taip pat, dauguma išmaniųjų laikrodžių seka pratimų serijų pakartojimus, judesio ir poilsio laikotarpius bei įvairiems pratimams naudojamus svorius. Šie duomenys gali būti vertingi planuojant būsimas treniruotes ir jų krūvį.

Paprasčiausias būdas sekti širdies darbą

Bet kokia energinga veikla, kuri padidina širdies susitraukimų ir kvėpavimo dažnį yra vadinama kardio pratimais. Paprasčiausi tokios veiklos pavyzdžiai yra bėgimas, greitas ėjimas, šokiai.

Širdies susitraukimų dažnis treniruotės metu leidžia objektyviai įvertinti, kaip sunkiai dirba kūnas ir pagal poreikį koreguoti krūvį. Kuo didesnis pratimų intensyvumas, tuo didesnis bus širdies susitraukimų dažnis. Šiuolaikiniai sportiniai laikrodžiai matuoja pulsą nuo riešo, todėl nebereikalingi papildomi judesius varžantys prietaisai.

Treniruotės metu stebimas deguonies kiekis kraujyje gali padėti atsakyti į klausimą, kodėl greičiau pajaučiate nuovargį ar nepasiekiate geriausių rezultatų. Be to, jeigu pastebite, kad deguonies kiekis kraujyje nukrenta žemiau 95 proc., tai gali būti pirmuoju ženklu apsilankyti pas gydytoją. Jeigu specialistas nenustato rimtesnių susirgimų, padidinti deguonies kiekį kraujyje gali padėti rūkymo atsisakymas ar kvėpavimo pratimai.

Rate this item
(0 votes)

Related items