Print this page

Pristatytas ambicingasis „Nothing Phone 1“: „Nieko naujo“ ar išmaniųjų telefonų rinkos revoliucija?

By Telia Liepa 14, 2022 383

Prieš kelis mėnesius vienam iš buvusių „OnePlus“ vadovų mįslingai užsiminus apie ketinimus dar kartą revoliucionuoti išmaniųjų telefonų pasaulį, daugelis apžvalgininkų į tai žvelgė skeptiškai. Milžiniškų investicijų būtinybė ir sudėtinga konkurencinė aplinka tokią misiją naujam žaidėjui paverčia labai sudėtinga. Tačiau šie ambicingi ketinimai pagaliau virto kūnu – antradienį vykusiame renginyje iškilmingai pristatytas „Nothing Phone 1“ išmanusis telefonas.

„Pastaraisiais metais išmaniųjų telefonų rinkoje pradėjus dominuoti vos keletui didžiųjų kompanijų, vartotojai susidūrė su tam tikromis neigiamomis to pasekmėmis – augančiomis įrenginių kainomis ir originalumo stoka. Pirmasis spartuolio „Nothing“ modelis abi šias problemas atliepia pasiūlydamas inovatyvų dizainą ir keletą unikalių funkcijų už didesniam pirkėjų ratui prieinamą sumą. Tačiau nemažas kiekis kompromisų techninėje dalyje bent jau kol kas neleidžia jam pateisinti itin ambicingų jo kūrėjų teiginių“, – pasakoja „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Išskirtinis dizainas ir padori kaina

Nepaisant vos kiek daugiau, nei metus, siekiančio kompanijos amžiaus ir jaunatviškai skambančio pavadinimo, lietuviškai reiškiančio „nieką“, „Nothing“ nėra visiškai „žalias“ ir iš niekur atsiradęs startuolis. Jo įkūrėjas Carl Pei praeityje padėjo į išmaniųjų telefonų rinkos Olimpą atvesti „OnePlus“ kompaniją, o tarp investuotojų galime išvysti „Reddit“ vadovą ir „Twitch“ įkūrėją. Be to, bendrovė jau spėjo pristatyti „ear (1)“ belaides ausines, kurių jau parduota beveik pusė milijono.

Pasak R. Marcišauskienės, panašiai kaip ir ausinių atveju, savo pirmojo telefono dizainui „Nothing“ skyrė ypač daug dėmesio ir jo nugarėlės nuotrauką paviešino dar gerokai iki pristatymo. Visgi tuo metu bendrovei nepavyko išvengti ir nedidelio skandalo – technologijų entuziastai netruko pastebėti korpuso formos bei kamerų išdėstymo panašumų į „iPhone 12“ ir socialinius tinklus užtvindyti tokiais kandžiais memais, kaip „Nieko naujo”.

„Kita vertus, galinė telefono dalis išties unikali. Visų pirma, ji yra permatoma ir leidžia pažvelgti į telefono vidų, o jos centre, apačioje ir aplink kameras išdėstytos dar niekur rinkoje nematytos LED lempučių juostos, vadinamos „Glyphs“. Jos turi ne tik estetinę, bet ir praktinę paskirtį – skirtingu blyksėjimu ar įsižiebimu gali pranešti apie įeinantį skambutį, pranešimus, baterijos įkrovos būseną ar netgi veikti kaip šviesos šaltinis fotografuojant prasto apšvietimo sąlygomis. Tiesa, pirmieji telefoną išbandę asmenys jau spėjo pastebėti, jog tamsoje jos šiek tiek akina ir ilgainiui pradeda nusibosti“, – „Nothing Phone 1“ dizaino ypatumus vardina pašnekovė.

Antras „Phone 1“ aspektas, kurį „Nothing“ ypač stengėsi pabrėžti – konkurencinga kaina. Kol už didžiųjų rinkos žaidėjų aukštesnės klasės telefonus neretai prašoma tūkstančio eurų ir didesnių sumų, bazinės „Nothing Phone 1“ versijos su 8 gigabaitais operatyviosios ir 128 gigabaitais vidinės atminties kaina Europoje neturėtų viršyti 470 eurų. Tuo metu brangiausias 12/256 GB variantas turėtų atsieiti 549 eurus.

Ypatingos funkcijos, bet klaustukai techninėje dalyje

Vis dėlto „Telia“ telefonų kategorijos vadovė ragina patraukliomis kainomis pernelyg nesižavėti ir atkreipti dėmesį į keletą techninių kompromisų. Visų pirma, įrenginio atsparumo kategorija neleidžia jo nardinti į vandenį. Antra – jo viduje diegiamas vidutinės klasės „Snapdragon 778G+“ lustas, kurio galios kasdienėms užduotimis, tačiau nėra pakankamai pajėgus, kad leistų aukščiausiais grafikos nustatymais žaisti naujausius žaidimus.

Taip pat telefono nugarėlėje montuojamos vos dvi 50 megapikselių kameros – pagrindinė ir ypač plataus kampo – kai konkurentai šioje kainų kategorijoje jau gali pasiūlyti ir priartinimui skirtą trečią objektyvą. Galiausiai, prie išmaniojo kainos reikėtų pridėti ir įkroviklio kainą, kurio „Nothing“ neprideda telefono pakuotėje ir parduoda atskirai.

„Tiesa, „Nothing Phone 1“ šiuos trūkumus bando kompensuoti didelio šviesumo 6,55 colio OLED ekranu su 120 Hz atsinaujinimo dažniu, retai šioje kainų kategorijoje sutinkamomis belaidžio ir atvirkštinio belaidžio įkrovimo funkcijomis ir gerai optimizuota „Nothing OS“ vartotojo sąsaja. Ji ne tik užtikrins spartų įrenginio veikimą, bet ir suteiks keletą originalių funkcijų – galimybę pagrindiniame ekrane atvaizduoti vartotojo turimus NFT paveikslėlius ir greitųjų valdiklių juostą „Tesla“ automobilių savininkams, kuri leis vieno mygtuko paspaudimu atrakinti automobilį ar įjungti oro kondicionierių“, – atskleidžia ekspertė.

„Nothing Phone 1“ iš tiesų galime vadinti vienu originaliausių vidutinės klasės išmaniųjų, tačiau, kitaip nei bando pateikti jo kūrėjai, tai tikrai nėra visavertis ar perpus mažiau kainuojantis pakaitalas brangiausiems „Samsung“, „Apple“ ar kelių kitų gamintojų modeliams. Tai veikiau ypač stilingas ir alternatyvų požiūrį į išmanųjį telefoną siūlantis įrenginys, skirtas to pasiilgusiems vartotojams“, – reziumuoja „Telia“ telefonų kategorijos vadovė R. Marcišauskienė.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Pirmadienis, 18 Liepa 2022 14:23

Related items