Print this page

„iPhone“ naudotojai slaptarakčius jau gali saugoti „NordPass“

By Nordpass Rugsėjis 21, 2023 152


Technologijų gigantei „Apple“ ką tik į produkciją paleidus savo naujausią operacinę sistemą „iOS 17“, lietuvių kuriamos slaptažodžių tvarkyklės „NordPass“ kūrėjai netruko į tai sureaguoti. Įmonė skelbia, kad jos klientai nuo šiol gali kurti, saugoti, dalintis bei naudoti slaptarakčius (angl. passkeys) „iPhone“ mobiliuosiuose įrenginiuose. 

„NordPass“ teigimu, šios funkcijos padės naudotojams patogiau naudotis slaptažodžius besikėsinančia pakeisti technologija.

Šių metų birželį bendrovė „Apple“ pažadėjo leisianti trečiųjų šalių programėlių kūrėjams, tokiems kaip slaptažodžių tvarkyklės, savo klientams siūlyti slaptarakčių funkcionalumą ir „iPhone“ mobiliuosiuose įrenginiuose. Lig šiol „NordPass“ klientams slaptarakčiai buvo prieinami tik darbalaukio programose, tinklalapiuose bei naršyklės plėtiniuose. Šią savaitę „Apple“ išleidus „iOS 17“, slaptažodžių tvarkyklėms buvo suteikta galimybė funcionalumą pritaikyti mobiliuose įrenginiuose.

„Esame vieni iš pirmųjų rinkoje, savo naudotojams iš karto suteikusių galimybę slaptarakčiais naudotis „iPhone“ telefonuose, ir laikome tai svarbiu pasiekimu. Technologijų įmonių gebėjimas operatyviai atliepti naujoves slaptarakčių rinkoje padės slaptažodžius greičiau palikti užmarštyje ir pereiti prie modernesnių asmens autentifikacijos internete būdų“, – teigia Tomas Smalakys, „NordPass“ technologijų vadovas.

Pasak jo, būtent slaptarakčiai šiuo metu laikomi perspektyviausia alternatyva slaptažodžiams. Slaptarakčius sudaro du prieigos raktai – viešasis ir privatusis. Viešasis saugomas interneto svetainėje, prie kurios norima prisijungti, o privatusis – vartotojo įrenginyje. Vienas be kito prieigos raktai neveikia, tad programišius, net ir įsibrovęs į svetainės serverį ir gavęs viešąjį raktą, negalėtų pasiekti tinklalapio naudotojo paskyros.

Slaptažodžių tvarkyklės suteikia interneto naudotojams galimybę privatųjį raktą saugoti ne vartotojo įrenginyje, o programėlėje. Ši alternatyva leidžia slaptarakčius pasiekti ir jais naudotis skirtinguose įrenginiuose, net jei jie nepriklauso tai pačiai ekosistemai. Taip pat, kelios slaptažodžių tvarkyklės, tarp jų ir „NordPass“, slaptarakčiais leidžia dalintis su kitais programėlės vartotojais, o tai aktualu turint bendras paskyras.

„Google“ paleidus savo naujausią operacinę sistemą mobiliesiems įrenginiams, „NordPass“ vartotojai galės naudotis slaptarakčiais ir „Android“ telefonuose.

Rate this item
(0 votes)