Print this page

Ekspertas: dirbtinio intelekto asistentės „Siri“ galimybės, apie kurias tikriausiai dar nežinote

By Tele2 Kovas 29, 2023 291
Ekspertas: dirbtinio intelekto asistentės „Siri“ galimybės, apie kurias tikriausiai dar nežinote Unsplash

Esamiems „Apple“ įrenginių naudotojams nereikia ilgos įžangos apie tai, kas yra „Siri“ ir pasakoti apie šios išmanios asistentės privalumus ar trūkumus. Tačiau net ir ilgamečiai vartotojai neišnaudoja visų galimybių, o kai kurios komandos nustebina „iPhone“ ar kitų „iOS“ įrenginių gerbėjus. Arnoldas Lukošius, „Tele2” Inovacijų biuro ekspertas, sako, kad ši virtuali asistentė gali atsakyti į daugelį mums kylančių klausimų. 

„Nemažai „Apple“ įrenginių naudotojų „Siri“ naudojimą vis dar apriboja užklausomis apie orus, ar pagalbai vairuojant. Tiesa, virtuali asistentė gali atsakyti į sudėtingesnius klausimus, padėti valdyti įrenginius, aplikacijas bei papildyti jūsų „Pildyk“ sąskaitą. Tik klausimus „Siri“ užduokite angliškai, nes virtualioji asistentė nesupranta lietuviškų komandų“, – sako A. Lukošius. 

Jaustukai žinutėse

Ilgą laiką „Siri“ buvo pagalbininkė vairuotojams, kadangi diktuojant galėjo už jus parašyti trumpąją žinutę. Tiesa, tekstas nenaudodavo jaustukų (angl. „emoji“). Naujose „iOS“ operacinės sistemos versijose – „iOS 16” – jau galite įterpti jaustukus į savo pranešimus, kuriuos diktuojate virtualiai asistentei. Jums paprasčiausiai reikės balsu pasakyti šypsenėlės ar kito simbolio pavadinimą ir pridėti žodį emoji. Pavyzdžiui, jeigu norite, kad už jus parašytų vaiduoklio jaustuką, turėsite balsu ištarti „ghost emoji“, o jeigu širdelę – turėsite ištarti „red heart emoji“ ir pan. 

Konvertavimo sistema

Mėgstantiems gaminti ar dažnai keliaujantiems „Siri“ gali padėti kaip greita konvertavimo sistema. Pavyzdžiui, jūsų recepte parašyta, jog reikia įpilti 397 ml pieno, o jūs turite tik standartinio dydžio puodelį. Uždavę „Siri“ klausimą apie tai, kiek puodelių pieno atitinka 397 ml, lengvai sulauksite atsakymo. Lygiai taip pat ir keliaujant – jeigu norite paprastai konvertuoti valiutą, paklauskite virtualios asistentės, esančios jūsų telefone – pavyzdžiui „How many dollars are in 36 euros?”. „Siri“ funkcionalumas leidžia atlikti ir kitus konvertavimo veiksmus, svarbu tik kuo tiksliau suformuoti užklausą virtualiai asistentei. 

Pasijuskite burtininkais

Tarp įvairių funkcijų, kurias siūlo „Siri“ yra paslėpta ir nedidelė dovana „Hario Poterio“ gerbėjams. Tie, kurie matė šios serijos filmus, tikrai prisimins burtažodį, kurį veikėjai naudoja norėdami tamsoje įjungti šviesą. Paprastai jie ištaria trumpą žodelį „Lumos“. Ištarę „Ei, Siri, Lumos“, įjungsime telefone esantį žibintuvėlį.

Tam, kad šviesa išsijungtų, galime panaudoti kitą burtažodį. Šiuo atveju „Nox“. Todėl dvejomis paprastomis komandomis – „Lumos“ ir „Nox“ – galime lengvai valdyti telefone esantį žibintuvėlį. Taip pat burtažodžiais galite atidaryti įvairias mobiliąsias programėles, esančias jūsų išmaniajame įrenginyje. Pavyzdžiui, komanda „Accio“ Instagram, atidarys jums nuotraukų dalijimosi aplikaciją „Instagram“. „Siri“ kiekvienam suteikia galimybę pasijusti burtininku.

Pramogaukite su „Siri“

Tiesa, „Siri“ gali būti naudojama ne tik telefono ar aplikacijų valdymui, bet ir pramogoms. Jeigu draugų kompanijoje pritrūkote juokelių, galite paprašyti, kad „Siri“ papasakotų anekdotą – tam reikės pasakyti komandą „Tell me a joke“. Taip pat „Siri“ gali papasakoti istoriją – šią funkciją taip pat galite suaktyvinti su komanda „Tell me a story“. 

Su virtualios asistentės „Siri“ pagalba galite lengvai išspręsti ginčus. Pavyzdžiui, žaidžiate futbolą su draugais, tačiau negalite apsispręsti, kam atiteks kamuolys. Jeigu neturite su savimi monetos – ne bėda. „Siri“ komanda „Flip a coin“ arba „Heads or tails“ gali jums padėti, kadangi asistentė išmes virtualią monetą už jus – jums liks pradėti žaidimą. „Siri“ taip pat gali padėti išridenti kauliuką –  paprasčiausiai nurodykite komandą „Roll a dice“.  

Galiausiai, su „Siri“ galite pasikalbėti ar ją paerzinti. Užduokite asmeninius klausimus – pavyzdžiui, kaip ji gyvena, koks jos adresas, mėgstamiausias filmas ir panašiai. Kai kuriuos atsakymus „Siri“ pateiks ne iš karto – ji saugo savo asmeninius duomenis. Tačiau pabandyti tikrai verta. 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Ketvirtadienis, 30 Kovas 2023 08:43

Related items