Print this page

Netikėti pokyčiai „Facebook Dating“ pažinčių platformoje: meluoti apie savo amžių taps praktiškai nebeįmanoma

By Bitė Gruodis 09, 2022 193

„Facebook“ paskelbė apie pažinčių platformos „Dating“ atnaujinimą, kuris padės geriau užtikrinti vartotojų saugumą. Kuriantis anketą nuo šiol reikės patvirtinti amžių realiuoju laiku save filmuojant ar nufotografuojant asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Ką suteiks šis atnaujinimas ir kodėl svarbu būti atsargiems mezgant pažintis internete?

„Tikriausiai esate girdėję apie atvejus, kai atvykus į aklą pasimatymą žmogus, su kuriuo susitikote yra gerokai vyresnis arba jaunesnis nei sakė. Arba kai naudojantis pažinčių platformomis išviliojamos didelės pinigų sumos. 2020 m. nuskambėjo atvejis, kai vienu Kauno „Žalgirio“ krepšininku apsimetęs sukčius iš merginos apgaule išviliojo 10 tūkst. Eur. Būtent todėl programėlių kūrėjai diegia naujas funkcijas, kad geriau žinotų žmogaus tapatybę. Tiesa, toks atnaujinimas kol kas prieinamas tik JAV, tačiau tikėtina, kad nauja funkcija atkeliaus ir į kitas šalis“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

Patvirtinti amžių padės vaizdo įrašas

Nors „Facebook“ pažinčių funkcija gali naudotis tik pilnamečiai, pasitaiko, kad sumelavę apie savo amžių paskyras susikuria ir paaugliai ar net vaikai.

„Populiarieji soc. tinklai „Facebook“, „Instagram“ jau seniai testuoja įvairius amžiaus atpažinimo įrankius. Pavyzdžiui, dirbtinis intelektas gali skenuoti žmogaus gimtadienio sveikinimų įrašus – draugai dažnai sveikina, nurodydami tikrąjį amžių. O „Instagram“ šią vasarą jau kai kurių žmonių JAV prašė pateikti savo asmens tapatybės dokumentą arba filmuoti save realiuoju laiku“, – pasakoja išmaniųjų technologijų ekspertas.

Šis įrankis pirmiausia „Facebook Dating“ padės užtikrinti, kad pažinčių platforma naudotųsi tik pilnamečiai.

„Vartotojas galės pasirinkti vieną iš dviejų būdų patvirtinti savo amžių: pirmasis – įkelti vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotas vartotojo veidas. Dirbtinis intelektas vartotojo amžių nustatys išanalizavusi veido bruožus. Jei žmogus vaizdo filmuko talpinti nenori, jis gali „Facebook“ paskyros nustatymuose įkelti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą“, – aiškina A. Archangelskis.

Kaip atpažinti netikras anketas?

Pažinčių programėlių populiarumas visame pasaulyje auga, tačiau, mezgant pažintis svarbu išlikti budriems. Net kas dešimtas profilis pažinčių programėlėse – netikras, rodo kibernetinio sukčiavimo prevencijos sistemas kuriančios įmonės „Sift“ tyrimas.

„Po netikromis anketomis gali slėptis sukčiai, kurie bandys apgauti ar išvilioti pinigus. Romantiškas pažintis mezgantys nusikaltėliai pirmiausia stengiasi suartėti su žmogumi, o pelnę jo pasitikėjimą internetiniai „mylimieji“ prašo paskolinti pinigų, siūlo investuoti ar prašo atskleisti asmeninius prisijungimo prie internetinės bankininkystės duomenis“, – pasakoja A. Archangelskis.

Realaus žmogaus sukurtą netikrą anketą atpažinti gali būti sunku, kadangi jai gali būti panaudotos pavogtos nuotraukos, o aprašymas – parašytas patraukliai ir viliojančiai.

„Geriausia apsauga nuo apsimetėlių – mūsų budrumas. Jokiu būdu neatskleiskite savo asmens duomenų, adreso, nesidalinkite savo slaptažodžiais. Kilus įtarimui užblokuokite vartotoją“, – pataria „Bitės Profas“ A. Archangelskis. 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Penktadienis, 09 Gruodis 2022 17:05

Related items