Print this page

Finansų ekspertas: kriptovaliutų rinka po FTX bankroto ir išmoktos pamokos

By Meso group Lapkritis 29, 2022 370

Vienos didžiausių ir įtakingiausių kriptovaliutų prekybos bendrovių FTX bankrotas sukrėtė visą kriptovaliutų rinką, o kai kurie ekspertai net pradėjo prognozuoti šios verslo krypties griūtį.

Blokų grandinės technologija, kuria paremtos kriptovaliutos, pirmą kartą aprašyta dar 1982-aisiais David Chaum doktorantūros disertacijoje. Pati valiuta egzistuoja nuo 1997-ųjų, kuomet buvo sukurta pirmoji jos versija – „B-Money“. Dar vėliau buvo „Bit Gold“, kitos valiutos.

Bitkoinas – žinomiausia ir kriptovaliutos etalonu bei pradininke laikoma valiuta – sukurtas tik 2008 metais. Tačiau šią valiutą galime laikyti virtualios finansų rinkos pradininke, nes būtent ji privertė patikėti šio instrumento ateitimi ir pritraukė į rinką milijonus investuotojų.

Šiandien, nepaisant FTX griūties ir staigaus visos rinkos nuosmukio po jos, bendra kriptovaliutų rinkos kapitalizacija pasaulyje vertinama daugiau nei 1 trilijonu JAV dolerių, o tai tikrai milžiniški pinigai.

Kriptovaliuta šiandien – visuotinai pripažintas instrumentas, prekybą virtualiais pinigais jau vykdo ir tradiciniai bankai, pasaulyje ja galima atsiskaityti už prekes ir paslaugas.

Ar gali visiškai žlugti tokia sena ir didelė struktūra? Nemanau. Net ir katastrofinis vieno didžiausių JAV bankų „Lehman Brothers“ bankrotas nesužlugdė pasaulinės bankų sistemos ar investicinių fondų.

Ilguoju periodu ši krizė padės kriptovaliutų rinktai tapti stabilesne, nes atsiras daugiau reguliavimo instrumentų, o žmonės vis dažniau pasitikės ne kriptovaliutoms skirtomis prekybos vietomis, bet tradicinėmis finansų bendrovėmis, kurios į savo paslaugų ir investicijų paketus įtraukia kriptovaliutas.

Tačiau tai nereiškia, jog niekas nesikeičia. Kelios išmoktos pamokos:

1. Įvertinkite riziką

Kriptovaliutų kursas kol kas itin siūbuojantis ir jei tikitės daug išlošti trumpuoju periodu – rizika bus labai aukšta.

Bitkoino kursas nuo 2021 m. lapkričio, kai buvo pasiekta rekordinė 68 tūkst. JAV dolerių riba, iki 2022 m. lapkričio 17 d. nukrito daugiau nei tris kartus – iki 17 tūkst. JAV dolerių.

Tai vis tiek gerokai daugiau už 1 JAV dolerį – toks buvo pirmasis šios kriptovaliutos kursas tik jai pasirodžius, tad ilguoju periodu greičiausiai išlošite.

2. Diversifikuokite investicijas

Nelaikykite visų kiaušinių vienoje pintinėje – matyt, seniausias investuotojo patarimas. Jį galėčiau papildyti tik tiek, kad pasistenkite turėti ne tik kiaušinių.

Investuokite į skirtingus produktus skirtingose vietose. Tai auksinė investavimo taisyklė, galiojusi dar iki kriptovaliutų atsiradimo ir visiškai pasiteisinusi. Griūva ne tik palyginti naujos, bet ir laiko patikrintos sistemos.

3. Ieškokite saugių laikymo vietų

Kriptovaliutas laikykite keliose nesusijusiose vietose – prekybos tinklų šiuo metu yra tikrai ne vienas. Dalį kriptovaliutų, kurias įsigijote ilgesniam laikymui, apskritai galima išvesti iš tinklo į labiau tradicines finansų bendroves, kaip, pavyzdžiui, „Fidelity“.

„Šaltasis“ saugojimas tampa populiarus ir kol kas vienintelis šio metodo minusas – turtas tampa mažiau likvidus ir juo negalima prekiauti greitai. Bet kai kurioms investicijoms ir nereikia greičio.

4. Darykite atsargines sandorių įrašų kopijas

Nesvarbu, kur laikote skaitmeninę valiutą, specialistai siūlo periodiškai atsisiųsti ir išsisaugoti savo sandorių istoriją. Tai padės ne tik „jausti pulsą“, bet ir pareikšti pretenzijas, jei kuri nors birža užsidarys.

5. Įvertinkite ne tik investicines rizikas

Investuojant į kriptovaliutas, labai svarbu nepamiršti kitų su šia finansine priemone susijusių rizikų. Visų pirma, labai gerai įvertinkite gautų pinigų kilmę. Tai svarbu kalbant apie visas valiutas, tačiau virtualūs pinigai vis dar išlieka padidintos rizikos zonoje.

Dar vienas labai svarbus momentas – apskaita. Skaitmeninių pinigų apskaitą reguliuojančių teisės aktų daugėja, valiutos kurso pokyčiai – dideli, tad labai svarbu tinkamai įvertinti mokėtinus mokesčius bei valiutos kurso pokyčio apskaitą.

Jei nesekate visų su tuo susijusių naujienų – būtinai pasitarkite su profesionaliais konsultantais, kurie padės išvengti brangiai galinčių kainuoti klaidų. 

Finansų apskaitos ir teisinių paslaugų bendrovės „MesoGroup“ vadovas Simonas Tamulionis

Rate this item
(0 votes)

Related items