Print this page

Patarimas verslui: ką daryti, jei klientas nori atsiskaityti kriptovaliuta?

By Idea Prima Lapkritis 10, 2022 377

 

Vargu, ar rasime žmogų, kuris šiais laikais negirdėjo apie virtualias valiutas, dar vadinamas kriptovaliutomis. Bet tikrai surasime daugybę verslų, kuriems pasiūlymas už prekes ar paslaugas atsiskaityti virtualia valiuta sukels lengvą šoką ir klausimus, ar Lietuvoje tai legalu, o gal susidūriau su sukčiais? Finansų ekspertas atsako, kokiu atveju reikėtų tokio pasiūlymo nepriimti.

Nors garsiai nuskambėję pasiūlymai už bitkoinus parduoti butą, automobilį ar kavos puodelį greičiausiai buvo reklaminis triukas, šiais laikais atsiskaityti virtualia valiuta – joks stebuklas. Užsienio valstybėse yra virtualių valiutų bankomatai, Lietuvoje taip pat yra galimybė pirkti bei parduoti virtualią valiutą bankuose – tai visiškai legalu“, – sako finansų apskaitos ir teisinių paslaugų bendrovės „Meso group“ vadovas Simonas Tamulionis.

Nesiskiria nuo kitų valiutų

Pasak eksperto, sunerimti ir atmesti pasiūlymą verta tik vienu atveju – jei klientas nori atsiskaityti virtualia valiuta ne iš savo, bet trečiųjų fizinių ar juridinių asmenų sąskaitos, nesuteikdamas jokios papildomos informacijos apie savo sąsajas su šia trečiąja šalimi.

Ne paslaptis, kad virtuali valiuta dažnai naudojama pinigų gavėjo paslėpimui – pinigų plovimui. Tad šiuo atveju atsisakyti tokių sandorių, kai sumos yra didelės, reikia ne dėl pačios valiutos, bet dėl įtartino atsiskaitymo būdo. Dažnai patikrinimo atvejais mokestinė našta gali atitekti pinigų gavėjui, o ne mokėtojui“, – teigia S. Tamulionis.

Atsiskaitymo virtualia valiuta procedūros niekuo nesiskiria nuo finansinių operacijų kitomis valiutomis – tiesiog buhalterijoje apskaitoma papildoma sąskaita ir atliekami panašūs veiksmai, kaip ir atsiskaitant eurais, doleriais, svarais sterlingais, rupijomis, šekeliais ir t.t.

Pasak finansų eksperto, didžiausia rizika į bendrovės trumpalaikį turtą įtraukus virtualią valiutą – gerokai didesni nei įprastų valiutų kurso svyravimai.

Svyravimai yra nesvetimi ir įprastoms valiutoms, pavyzdžiui, dolerio-euro kurso kitimas šiais metais viršijo 15 proc. euro nenaudai. Tačiau kriptovaliutų pokyčiai registruojami kartais, pavyzdžiui, bitkoino vertė per tą patį laikotarpį nukrito daugiau nei 3 kartais“, – pasakoja S. Tamulionis.

Svarbiausia – apskaita

Atsiskaitymai virtualiomis valiutomis yra visiškai legalūs, o Lietuvoje jau registruota daugiau nei 250 įmonių, kurios užsiima jų keitimu. Pasak S. Tamulionio, kol kas Lietuvos rinkoje šis instrumentas funkcionuoja labiau kaip investicijų forma, o ne atsiskaitymo vienetas.

Besidomintys finansų rinkomis neabejoja, kad kriptovaliutos yra ateities valiutos, galiausiai pakeisiančios esamas, todėl svarbiu rodikliu tampa apskaita. Anot jo, gaunantieji pelno iš virtualių valiutų rinkos, turi apskaityti savo finansus taip, kaip nurodyta įstatymuose.

Nuolat keičiasi tiek Lietuvos, tiek kitų šalių teisinės bazės, atsiranda vis naujų šių valiutų reglamentavimo subtilybių, kurias būtina žinoti kiekvienam verslui, naudojančiam kriptovaliutas įvairioms operacijoms. Įmonėms svarbu tiksliai tvarkyti savo finansines operacijas, laikytis tam tikrų apskaitos gairių. Tai tinkamai padaryti gali šią sritį išmanantys buhalterinės apskaitos paslaugas teikiantys specialistai“, – pažymi „Meso group“ vadovas.

Rate this item
(0 votes)

Related items