Print this page

Ryškiausi 2022-ųjų pokyčiai socialiniuose tinkluose: kas turi šansų išstumti didžiausius žaidėjus?

By Tele2 Sausio 03, 2023 284

Per 2022 m. stebėjome daug dėmesio vertų socialinių tinklų naujovių ir įvykių: nuo naujų funkcijų pristatymo iki „BeReal“ populiarumo aukštumų ar staigaus „Twitter“ platformos subyrėjimo. Ekspertas tikina, kad daugelis pokyčių greičiausiai nėra tik trumpalaikės tendencijos – tokios platformų transformacijos gali tęstis ir toliau bei pakeisti tai, kaip naudosimės socialiniais tinklais.

Anot „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto Arnoldo Lukošiaus, nors socialinių tinklų prigimtis – nuolat keistis, praėję metai buvo neeiliniai – didžiųjų socialinių tinklų populiarumas mažėjo, o jų vietą pamažu užėmė naujosios platformos.

Didelis dėmesys metaverslui. 2021 m. „Facebook“ savo įmonės pavadinimą pakeitė į „Meta“, o 2022-aisiais platforma intensyviai dirbo ties metaverslo plėtra. Siekiama, kad virtualioje realybėje kiekvienas vartotojas galėtų bendrauti, dirbti, susikurti namus ar net rengti koncertus. „Meta“, besirengdama žengti į „metavisatą“, pristatė „Quest Pro“ – virtualios realybės šalmą ir papildytos realybės akinius bei kompiuterį viename. Kol kas metaverslas neatnešė jokių rezultatų, tik reikalavo milžiniškų investicijų – 2022 m. „Meta“ atleido daugiau nei 11 tūkst. darbuotojų, susidūrė su daugybe neigiamų atsiliepimų ir tapo viena didžiausių technologijų bendrovių, kurios patyrė daugiausiai nuostolių.

„Twitter“ subyrėjimas. Elonui Muskui spalį nusipirkus „Twitter“ už 44 mlrd. dolerių, kilo tikras chaosas – naujasis savininkas ne tik restruktūrizavo bendrovę, bet ir pakeitė bendruomenės gaires bei politiką. Tai lėmė, kad dalis reklamuotojų nutraukė bendradarbiavimą, kai kurie vartotojai visai nustojo naudotis platforma, o visame Silicio slėnyje buvo atleisti dešimtys tūkstančių darbuotojų. Vartotojams ruošiantis blogiausiam, potencialios „Twitter“ platformos alternatyvos, kaip „Mastodon“, tampa vis populiaresnės.

Kopijavimo era. Šiemet „Instagram“ pasikeitė iš nuotraukų dalijimosi programėlės į beveik visų socialinių tinklų platformą. Pagrindinis dėmesys 2022 metais buvo sutelktas į „Reels“ skiltį ir paramą šį turinį kuriantiems kūrėjams, rodant jų įrašus didesniam skaičiui žmonių pagrindiniame lange. „Reels“ laikomas „Instagram“ atsaku į populiarėjantį „TikTok“ modelį. Tai nebuvo vienintelis dalykas, kurį platforma „pasiskolino“ iš konkurentų – „Instagram“ taip pat išbandė „Candid Stories“ funkciją, kuri veikia tokiu pačiu principu, kaip didelio populiarumo sulaukęs „BeReal“ socialinis tinklas.

Populiarėja tikrumas. Kalbant apie sėkmingiausius rinkos žaidėjus, „BeReal“ aplikacija praėjusiais metais atsisiųsta daugiau nei 10 mln. kartų. Ši programėlė patvirtino, kad vartotojai nori daugiau autentiško turinio ir mažiau patobulintų vaizdų ar reklamų, kuriomis garsėja kitos platformos. „BeReal“ naudotojai, atsitiktiniu laiku gavę pranešimą, turi 2 minutes paskelbti nuotrauką – joje parodydami kaip atrodo ir ką veikia. Tai reiškia, kad žmonės negali planuoti, koreguoti ar kitaip patobulinti savo įvaizdžio socialinėje erdvėje. Aplikacijos veikimo principą bando kopijuoti ir didieji žaidėjai, kaip „TikTok“ bei „Instagram“. Tikimasi, kad ši platforma ir jos idėja turės didelį poveikį turiniui, kurį matome socialiniuose tinkluose.

Naujos funkcijos. 2022 m. „WhatsApp“ pagerino net keletą savo funkcijų ir taip užtikrino dar patogesnį valdymą – nuo šiol programėlė leidžia į vaizdo skambutį įtraukti iki 32 žmonių, sukurti bendruomenę ar apklausą bei tyliai palikti grupę. Aplikacijoje atsirado ir dar nematytų įrankių, kaip „Message Yourself“, kuri leidžia „WhatsApp“ naudoti kaip užrašų knygelę ir siųsti pranešimus sau. Praėjusiais metais vartotojus pradžiugino ir ilgai lauktas atnaujinimas – galimybė jaustukais reaguoti į žinutes. Visai neseniai aplikacija pradėjo naudoti ir vartotojams jau gerai žinomus avatarus (jie kurį laiką naudojami „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“ aplikacijose). Skaitmenines naudotojų versijas galima naudoti kaip profilio nuotrauką ar siųsti kaip pasirinktus lipdukus.

Nesibaigiantys atnaujinimai. „Snapchat“ praėjusiais metais atnaujino savo funkciją „Snap Map“, kurioje daugelis naudotojų dalinasi savo buvimo vieta su draugais. Dabar ši funkcija panašesnė į „Google Maps“ ar „Apple Maps“ bei atpažįsta restoranus ir kitas įmones, ypač vietas, kuriose dažnai lankosi vartotojų draugai. Aplikacija rodo tokią informaciją, kaip darbo valandos, įvertinimai, adresas ar net telefono numeris. Nors kol kas „Snap“ nerodo kaip nuvykti į vietą, tačiau tik laiko klausimas, kada visos GPS galimybės bus įdiegtos.

Rate this item
(0 votes)

Related items