Print this page

Lietuvoje dvigubai mažiau skeptikų nei Europoje: 5G neigiamai vertina vos 4 iš 100

By Bitė Rugsėjis 27, 2022 304

Lietuvoje dvigubai mažiau skeptikų nei Europoje – 5G ryšį neigiamai vertina vos 4 lietuviai iš 100, kai Europos mastu skeptikų dvigubai daugiau (10 proc.). Net kas antras lietuvis teigia norintis išbandyti naujos kartos ryšį – 5G lietuviams asocijuojasi su greičiu, inovatyvumu, modernumu, atskleidžia reprezentatyvus Lietuvos gyventojų tyrimas.  

„Didelis norinčių išbandyti naująją technologiją skaičius ‒ nestebina. Apie galimybes, kurias suteiks penktosios kartos arba 5G ryšio technologija, kalbama jau seniai, tad natūralu, jog žmonės jo laukia. 5G ryšys ateis ten, kur kokybiško interneto prieigos šiandien nėra, taip pat taps alternatyva visoms kabeliais teikiamoms interneto technologijoms, šviesolaidiniam internetui“, ‒ pranešime žiniasklaidai sako Eligijus Rakickas, „Bitė Lietuva“ produktų vadovas.

Lietuvoje skeptikų mažiau

Vos 4 proc. lietuvių, žinančių 5G ryšį, teigia neigiamai vertinantys 5G ryšį. Tuo tarpu Europos mastu skeptikų dvigubai daugiau ‒ net 10 proc. gyventojų teigia neigiamai vertinantys 5G, rodo Europos telekomunikacijų tinklo operatorių asociacijos 23 valstybėse atliktas tyrimas.

„5G ryšio technologiją ilgą laiką lydėjo įvairūs nepagrįsti, kartais net juokingi mitai, daliai žmonių kėlę abejonių ar nerimo. Dabar matome jas išsisklaidant ir visuomenė 5G ryšį vertina palankiai ‒ daugiau nei pusė Lietuvos interneto naudotojų, žinančių 5G, laukia technologijos plėtros Lietuvoje ir norėtų ją išbandyti“, ‒ pastebi E. Rakickas.

Pozityviai dažniau vertina 25-35 m. Vilniaus gyventojai, aktyviai besinaudojantys internetu daugiau kaip viename įrenginyje. Tai aktyviausi interneto vartotojai, kuriems internetas ne tik kasdienio gyvenimo palydovas, jie yra ir reikliausi interneto kokybei.

Technologijos poreikį patvirtina ir tai, kad beveik pusė (49 proc.) teigia, kad renkantis naują telefoną jiems svarbu, kad jis palaikytų 5G ryšio technologiją.

5G nežino tik vienetai

Vos 3 proc. lietuvių teigia nežinantys, kas yra 5G, o net 7 iš 10 lietuvių teigia, naująją technologiją pažįstantys. Didžiajai daliai Lietuvos gyventojų 5G ryšys asocijuojasi su greičiu ‒ jį nurodo net 3 iš 5 respondentų.

„Taip pat 5G ryšys žmonėms asocijuojasi su inovatyvumu, modernumu, nauja technologija ar naujos kartos internetu. Tai itin laukta technologija, kuri atvers neregėtas galimybes, pavyzdžiui, žemės ūkio, sveikatos apsaugos ir darnaus judumo srityse“, ‒ pasakoja E. Rakickas.

Didžioji dalis lietuvių, žinančių 5G, technologiją laiko 4G technologijos evoliucija ‒ jie neklysta, nes penktos kartos mobiliojo ryšio technologija yra ketvirtosios tąsa. Antroje vietoje rikiuojasi nuomonė, kad 5G ‒ naujos kartos namų internetas.

3 iš 10 nežino kuo skiriasi 4G ir 5G

Įdomu tai, kad nepaisant to, kad išbandyti 5G norėtų dauguma, 3 iš 10 interneto naudotojų teigia nežinantys, kuo skiriasi 4G ir 5G, o dar mažesnė dalis sako neturintys pakankamai informacijos apie technologiją.

„Į technologines subtilybes daugeliui gilintis galbūt ir nebūtina, nes išbandę 5G patys pajus didžiulį kokybinį šuolį. „Bitės“ 5G ‒ jau netrukus, o mūsų pradėtos rekordinės investicijos į geriausią ryšio technologiją visiems klientams reikš dar spartesnį, stabilesnį ir platesnėje teritorijoje veikiantį ryšį“, ‒ pasakoja „Bitės“ produktų vadovas.

„Bitė“ šiuo metu vykdo didžiausią bendrovės istorijoje investicinį projektą „BITĖ | Naujos kartos tinklas 2025“, kurio metu statomas visiškai naujas 5G tinklas bei modernizuodami jau turimi tinklai.

Tyrimas apie namų internetą ir 5G ryšį atliktas „Bitės“ užsakymu kartu su „KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų institutu“.

Rate this item
(0 votes)

Related items